Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
оіг нова.docx
Скачиваний:
36
Добавлен:
15.11.2018
Размер:
15 Mб
Скачать

Лабораторна робота № 23 вимірювання кутів електронним тахеометром

З однієї сторони, виконання конкретної роботи з електронним тахеометром зводиться до наведення на точки місцевості, що не відрізняється від роботи з оптичним теодолітом і натискання певної комбінації функціональних клавіш і кнопок, що в принципі не є складно, особливо, якщо хтось вам може їх показати. З другої сторони, електронний тахеометр- це складний прилад з безліччю функціональних можливостей, який дозволяє для кожного конкретного випадку оптимально налаштувати конфігурацію системи, вибрати оптимальні параметри установок, відмінні від заводських, нестандартно вирішувати дуже широкий круг задач, особливо інженерно-геодезичних. Вам необхідно освоїти роботу з інструментом саме в такому аспекті , а для цього необхідно поступово, починаючи з першої роботи, ретельно засвоювати матеріал. Саме для цього і призначений даний посібник. Якщо ви пропрацюєте матеріал всіх робіт, то тільки після цього можна звертатись до певного розділу і швидко освіжити в пам’яті порядок виконання певної роботи. Автори надіються, що ваші здібності і знання, здобуті при вивчені наведеного в роботі матеріалу дозволять Вам в подальшому вирішувати і нестандартні, творчі задачі, якими багата практика роботи інженера–геодезиста, розширити круг інженерно-геодезичних задач, які можна розв’язувати з застосуванням електронного тахеометра.

Мета роботи Освоїти методику робіт з вимірів кутів електронним тахеометром в одноразовому і багаторазовому режимах.

23.1 Основні теоретичні відомості

Встановлюємо прилад на штативі і приводимо вертикальну вісь у прямовисне положення за допомогою рівня, як у оптичного теодоліта. Вставляємо елемент живлення в акумуляторний блок. Відкриваючи пластмасову кришку блока, будьте особливо уважні, її дуже легко пошкодити. Обов’язково перед відкриттям натисніть кнопку розблокування ( рис. 23.1)

Рисунок 23.1 – Кнопка розблокування

Вставляючи батарею живлення, зверніть увагу на розміщення контактів на батареї та в відсіку і вставте батарею контактами вниз до клацання ( рис 23.2) .

Рисунок 23.2 – Закладання акумулятора

Включаємо прилад. На дисплеї з’являється або <головне статусне> вікно (рис..23.3), або те вікно, яке було останнім у попередньому сеансі роботи з приладом. Останній випадок буде в тому разі, коли в опції <Параметри приладу> значення параметру <Продолжение> встановлено на [ВКЛ]. З порядком зміни і встановлення параметрів ми познайомимося далі. Зараз послідовно натискаючи клавішу {ESC} ми з будь-якого виду екрану переходимо до <головного статусного> вікна (рис.,23.3). У цьому вікні відображається:

а) тип інструменту;

б) версія програмного забезпечення;

в) назва файла, в який будуть записуватись результати вимірів.

Внизу вікна висвітлюються назви трьох можливих режимів роботи приладу:

г) вимірювання [ИЗМЕР];

д) занесення даних в память [ПАМ];

е) встановлення конфігурації системи [КОНФ]

Рисунок 23.3 – <Головне статусне> вікно

Ми маємо змогу вибирати будь-який з цих режимів роботи програмними клавішами {F1}, {F3} і {F4} .

2 Натискаємо {F1}. Повинно з’явитись одне з трьох можливих вікон режиму вимірів Р1, Р2 або Р3. Для зміни виду вікон режиму вимірів натискаємо червону клавішу {FUNC} на панелі керування і вибираємо режим Р1 (рис..23.4). Проте, якщо параметр <ВК вручную> встановлений на [ДА] виводиться екран індексації відліку вертикального круга. Щоб в цьому випадку перейти в одне з вікон режиму вимірів, слід два рази підряд підтвердити [ДА]. Зміна параметру [ВК вручную] можлива тільки в режимі встановлення конфігурації системи і буде пояснена далі (в наступних лабораторних роботах).

Рисунок 23.4 - Вікно режиму Р1

  1. Наводимо зорову трубу на першу візирну марку, на яку слід орієнтувати нуль лімба горизонтального круга. Для цього на першій сторінці режиму вимірювань P1 натискаємо {F3} [УСТ_0]. При натискання програмної клавіші [УСТ_0] повинно з'явитися мигання, знову натискаємо [УСТ_0]. Відлік горизонтального кругу на першу візирну ціль стане рівним , що відразу відобразиться на екрані ( рис.,23.5).

  2. Наводимо зорову трубу на другу візирну марку. Відлік, що відображається (ГУп), є кутом між напрямками на вибрані точки. Натискаємо {F4}. На екрані повинно з/явитись друге вікно режиму вимірювань.

Рисунок 23.5 – Відлік на першу точку

1-а візирна ціль 2-а візирна ціль

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]