Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
грунтознавство (Дутчин М.М.) 310111.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
14.11.2018
Размер:
1.07 Mб
Скачать

Івано-Франківський національний технічний

університет нафти і газу

М.М. Дутчин, Є.Ю. Ільків, І.В. Біда

ҐРУНТОЗНАВСТВО З ОСНОВАМИ МЕЛІОРАЦІЇ

ЛАБОРАТОРНИЙ ПРАКТИКУМ

2010

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

Івано-Франківський національний технічний

університет нафти і газу

Кафедра землевпорядкування та кадастру

М.М. Дутчин, Є.Ю. Ільків, І.В. Біда

ҐРУНТОЗНАВСТВО З ОСНОВАМИ МЕЛІОРАЦІЇ

ЛАБОРАТОРНИЙ ПРАКТИКУМ

Для студентів напряму підготовки 6.080101

"Геодезія, картографія та землеустрій"

Рекомендовано

методичною радою університету

Івано-Франківськ

2010

МВ – 02070855-3412-2010

Дутчин М.М., Ільків Є.Ю., Біда І.В. Ґрунтознавство з основами меліорації: Лабораторний практикум.- Івано-Франківськ: ІФНТУНГ, 2010. 66 с.

Лабораторний практикум містить методичні вказівки для проведення лабораторних занять з дисципліни «Ґрунтознавство з основами меліорації». Розроблений відповідно до робочої програми навчальної дисципліни та навчального плану підготовки фахівців. Призначений для підготовки бакалаврів за напрямом 6.080101 – «Геодезія, картографія та землеустрій». Може бути використаний студентами денної та заочної форм навчання.

Рецензент: доцент кафедри землевпорядкування та кадастру, кандидат технічних наук Кравець О.Я.

Рекомендовано методичною радою університету

(протокол № 10 від 24.02.2010р.)

© Дутчин М.М., Ільків Є.Ю., Біда І.В., 2010

© ІФНТУНГ, 2010

МВ – 02070855-3412-2010

Дутчин М.М., Ільків Є.Ю.,Біда І.В. Ґрунтознавство з основами меліорації: Лабораторний практикум.- Івано-Франківськ: ІФНТУНГ, 2010. 66 с.

Лабораторний практикум містить методичні вказівки для проведення лабораторних занять з дисципліни «Ґрунтознавство з основами меліорації». Розроблений відповідно до робочої програми навчальної дисципліни та навчального плану підготовки фахівців. Призначений для підготовки бакалаврів за напрямом 6.080101 – «Геодезія, картографія та землеустрій». Може бути використаний студентами денної та заочної форм навчання.

Рецензент: доцент кафедри ЗВК О.Я. Кравець

Відповідальний за випуск Є.Ю. Ільків

Голова навчально-методичного об’єднання спеціальності

«Землевпорядкування та кадастр» Є.Ю. Ільків

Нормоконтролер Г.Я. Онуфрик

Член експертно-рецензійної комісії

університету В.А. Старостін

Інженер І категорії Н.В. Мирка

Рекомендовано методичною радою університету

(протокол № від 2010р.)

© Дутчин М.М., Ільків Є.Ю., Біда І.В., 2010

© ІФНТУНГ, 2010

ЗМІСТ

ЗАГАЛЬНІ МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ 3

Загальні методичні вказівки

Навчальна дисципліна «Ґрунтознавство з основами меліорації» займає важливе місце в підготовці бакалаврів за напрямом «Геодезія, картографія та землеустрій».

Дисципліну освоюють у 3-му семестрі. На вивчення курсу відведено таку кількість годин: лекції – 18, лабораторні заняття – 36, самостійна робота – 46. Загальна кількість годин – 100. Підсумковий контроль – залік.

Лабораторний практикум містить основні теоретичні відомості, порядок виконання роботи, вихідні дані, контрольні питання.

Запропоновані лабораторні заняття охоплюють основні питання ґрунтознавства і меліорації ґрунтів (структури і складу ґрунту й ґрунтоутворюючих порід), а також генетико-морфологічної будови і властивостей ґрунтів агроґрунтових зон України. Знання законів зональних і регіональних особливостей ґрунтового покриву потрібне для раціонального використання земельних ресурсів, охорони та меліорації ґрунтів.

Навчальний процес з курсу «Ґрунтознавство з основами меліорації» передбачає такі форми контролю: виконання та захист лабораторних робіт – 40 балів, структурні контролі на основі лекційного матеріалу – 60 балів.

При оформленні лабораторних робіт включають такі елементи:

  • титульна сторінка;

  • мета роботи;

  • вихідні дані;

  • теоретичні відомості;

  • порядок і результати виконання роботи;

  • висновки;

  • відповіді на контрольні питання (за вказівкою викладача).

Лабораторний практикум складений з використанням робіт [1-5].

Лабораторна робота №1

Тема. Основні ґрунтоутворюючі породи

1 Мета роботи. Ознайомлення з процесом формування і характеристикою основних ґрунтоутворюючих порід.

Вихідні дані:

Перелік основних ґрунтоутворюючих порід (таблиця 1.1).

Тривалість роботи – 2 год.

2 Теоретичні відомості

Ґрунтоутворюючими, або материнськими, породами називають поверхневі горизонти гірських порід, на яких утворюються ґрунти.

Гірські породи поділяють на магматичні, осадові й метаморфічні.

Магматичні породи утворюються при охолодженні розтопленої рідкої маси. Вона може бути всередині земної кори (глибинна або інтрузивна), або ж у вигляді витоків лави на земній поверхні (ефузивна). Магматичні породи мають кристалічну будову. На великій глибині породи утворюються з великих кристалів (граніт). На поверхні породи утворюють закриті кристалічні структури із включенням окремих великих кристалів. Магматичні породи складають 96 % літосфери, іноді вони трапляються як ґрунтоутворюючі породи (Крим, Кавказ).

Осадові породи утворились на земній поверхні шляхом вивітрювання й поревідкладення продуктів вивітрювання магматичних і метаморфічних порід або з відкладень різних організмів. Вони поділяються на три групи: уламкові, хімічні та біогенні. Уламкові або кристалічні породи являють собою продукти механічного руйнування різних порід. Серед осадових порід хімічного та біогенного походження важливу роль у ґрунтоутворенні відіграють карбонатні відклади: вапняки, мергелі, доломіти.

Метаморфічні породи утворюються з осадових у глибоких шарах земної кори під впливом високих температур і високого тиску. До них належать гнейси, різні сланці (глинисті, слюдяні, кремнієві), мармури (утворені з вапняків), кварцити (утворені з піщаників).

Усі гірські породи за віком поділяють на дві великі групи: давні (дочетвертинні) та четвертинні, або сучасні пухкі осадові породи континентального й морського походження.

За генезисом ґрунтоутворюючі породи поділяють на такі категорії: елювіальні, делювіальні, колювіальні, пролювіальні, алювіальні, озерні, льодовикові, водно-льодовикові, озерно-льодовикові, еолові, леси і лесовидні суглинки, морські.

Елювіальні відклади (елювій) – продукти вивітрювання корінних гірських порід, що залишились на місці свого утворення. Здебільшого ці породи поширені в гірських районах.

Делювіальні відклади (делювій) – наноси, що накопичились на схилах або біля підніжжя височин і є продуктами вивітрювання гірських порід (глина, пісок, щебінь та ін.), змиті дощовими чи талими водами з місця їх утворення.

Колювіальні породи (колювій) – відклади на схилах чи біля підніжжя гір у вигляді осипів або обвалів.

Пролювіальні відклади (пролювій) формуються в результаті дії потужних, але короткочасних потоків талих або зливових вод (селеві потоки). Займають пригірні похилі рівнини.

Алювіальні відклади утворюються внаслідок постійних водних потоків у долинах річок.

Озерні відклади заповнюють пониження давнього рельєфу й відрізняються оглиненням і шаруватістю, важким гранулометричним складом.

Льодовикові відклади (морена) – продукти вивітрювання різних порід, які переміщені або перевідкладені льодовиком.

Водно-льодовикові (флювіогляціальні) – відклади, пов`язані з великими льодовиковими потоками. На відміну від льодовикових відкладів, характеризуються відсутністю валунів і безкарбонатністю .

Озерно-льодовикові відклади – утворились на місці прильодовикових озер,які виникли в різних котловинах і виїмках, перезаглиблених льодовиком.

Еолові відклади утворюються за рахунок діяльності вітру – розвіювання й акумуляції дрібнозему.

Леси і лесовидні суглинки – найбільш поширені ґрунтоутворюючі породи, які покривають межиріччя та давні тераси.

Лес – однорідна тонкозерниста, здебільшого неверствувата гірська порода. Переважно утворений із найдрібніших зерен кварцу і польових шпатів та карбонатів.

Лесовидні суглинки – карбонатна глиниста порода з великим вмістом піску, яка подібно до лесу має велику шпаруватість.

Морські відклади формуються внаслідок переміщення берегової лінії морів, явищ трансгресії й регресії.

Глини різного походження на території України теж часто є ґрунтоутворюючими породами. Здебільшого вони поширені на схилах балок, терас, в долинах річок. Найпоширенішими в Україні є: червоно-бурі, строкаті, балтські, тортонські, майкопські (морські), сарматські, карбонові і пермотріасові, каолінові глини.