Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
attachment.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
14.11.2018
Размер:
254.46 Кб
Скачать

Задачі для самостійного розв’язання

    1. Природний газ метан СН4 не має запаху. Щоб встановити його витік із побутових нагрівальних пристроїв та газоводів до нього додають фосфін РН3, запах якого відчувається, якщо в 10 м3 природного газу знаходиться лише 0,01 мл фосфіну. Розрахуйте кількість молекул фосфіну в 0,01 мл цього газу за н.у.

    1. Вантажний автомобіль забруднює повітря шкідливими викидами: на кожні 10 км шляху разом з вихлопними газами до атмосфери потрапляє 700 г моноксиду Карбону (чадного газу) та 70 г моноксиду Нітрогену. Розрахуйте об’єм (н.у.) цих речовин, які утворюються під час перевезення вантажу на відстань 250 км чотирма автомобілями.

    1. Під час виробництва сірки автоклавним методом виділяється біля 3 кг сірководню на кожну тону отримуємої сірки. Сірководень – надзвичайно отруйний газ, викликає запаморочення, судороги, ураження серця, навіть смерть. Який об’єм сірководню (н.у.) треба поглинути у системах газоочищення для отримання 150 тон сірки. Відповідь необхідно дати з точністю до двох знаків.

    1. Хлор – дуже отруйний газ. Вперше був використаний як отруючая речовина під час Першої світової війни. В якому об’ємі хлору (н.у.) кількість молекул дорівнює 2,056 · 1025? Розрахуйте масу цієї кількості хлору.

    2. Газоподібні викиди тваринних комплексів містять сполуку Нітрогену, відносна густина якої за воднем дорівнює 8,5. Визначте формулу сполуки.

    1. Під час спалювання дров у печі із пошкодженим димоходом відтворюється суміш отруйного монооксиду Карбону та менш шкідливого диоксиду Карбону. Маса 100 л (н.у.) цієї газової суміші дорівнює 181,2 г. Вставить об’єм кожного газу в суміші.

    1. Всі солі кадмію дуже токсичні. Порівняйте масові частки цього елементу в нітраті кадмію Cd(NO3)2, сульфаті кадмію CdSO4, хлориді кадмію CdCl2 і броміді кадмію CdBr2та зробіть висновок, яка соль кадмію найотруйніша.

    1. Найголовніший метал нашої цивілізації – залізо. Дуже велика маса заліза губиться під час корозії – руйнується під дією навколишнього середовища. Встановіть формулу сполуки заліза з киснем, яка утворюється під час корозії, якщо вона містить 72,4% заліза і 24,6% кисню.

    1. В 1 000 л атмосферного повітря крім азоту та кисню знаходиться 2,01 л (н.у.) диоксиду Карбону. Визначте кількість та масу цієї речовини у класній кімнаті, яка має розміри 8х15х4 м.

    1. Найважливіші складові їжі людини – білки, жири, вуглеводи. Непоширені з вуглеводів – глюкоза (виноградний цукор) та сахароза (звичайний цукор). Порівняйте масові частки вуглецю в глюкозі С6Н12О6 та сахарозі С12Н22О11.

    1. Дефоліантами називають речовини, які викликають штучний листопад. Їх використання полегшує машиний збір врожаю. До складу одного з дефоліантів входить 21,6% натрію, 33,3% хлору, 45,1% кисню. Знайдіть найпростішу хімічну формулу цієї речовини.

    1. Білий фосфор – світиться у темряві та дуже отруйний. Визначте склад молекул білого фосфору, якщо густина його пару за повітрям дорівнює 4,28.

    1. Електролітична виробка алюмінію відноситься до шкідливих в екологічному відношенні виробництв, оскільки під час електролізу виділяється дуже шкідливий газ фтор (40 кг на кожну тону алюмінію). Тільки 35% фтору можливо вловити повітряноочищувальним устаткуванням. Розрахуйте мінімальну площу лісових насаджень навколо цеху, в якому виробляється 100 тон алюмінію на рік з урахуванням того, що рослинність, яка знаходиться на 1 га лісопарку, поглинає за рік 40 кг фтору.

*

    1. Під час аналізу в хімічній лабораторії спалили 7,98 г речовини та отримали 2,35 л (н.у.) карбон диоксиду та 13,44 сірчистого газу. Про яку речовину йдеться?

*

    1. В хімічній лабораторії проводили аналіз забрудненого повітря, в якому масові частки карбон диоксиду, кисню та азоту відповідно становлять: 20%, 65% та 15%. Обчислить об’ємні частки кожного газу в суміші.

*

    1. Масові частки Алюмінію і Магнію в земній корі дорівнюють відповідно: 8,8% та 2,3%. В скільки разів у земній корі атомів Алюмінію більше ніж атомів Магнію?

    1. Н

      *

      а території України великі поклади залізної руди знаходяться біля Кривого Рогу. Відомо, що у криворізькій руді, до складу якої входять оксид Fe (ІІ) та оксид Fe (ІІІ), кількість речовини атомів Оксигену в 1,25 разу більша від кількості речовини атомів Феруму. Визначте масову частку оксиду Fe (ІІІ) в руді.

*

    1. Д

      *

      еяка кількість шкідливого газу Амоніаку містить 3,01·1023 атомів Нітрогену та 9,03 · 1023 атомів Гідрогену. Визначте формулу Амоніаку та об’єм (л) тієї кількості Амоніаку, виміряний за н.у.

*

    1. У 5 г хромової руди (знайдено в Закарпатті), в якій хром перебуває у вигляді Ферум (ІІ) хроміту, формула якого Fe (CrO2)2, міститься 0,8 г Феруму. Розрахуйте масові частки: а) Хрому в цій руді; б) хром (ІІІ) оксиду в цій руді.

*

    1. Цинкові руди використовують для переробки на метал якщо масова частка Цинку в них не нижча від 3%. Якщо це руда, що містить цинк карбонат, то визначте масову частку ZnCO3 в цій руді, щоб вона була придатна для переробки.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]