Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
зп львівська обл.docx
Скачиваний:
0
Добавлен:
14.11.2018
Размер:
96.19 Кб
Скачать

3. Шляхи подолання заборгованості із виплати заробітної плати в Львівській області

Подолання заборгованості із виплати заробітної плати найбільшим чином залежить від дій держави, тобто запровадження наступних заходів сприятиме подоланню проблеми заборгованості із виплати заробітної праці, зокрема у Львівській області:

  • посилення контролю за виконанням судових рішень щодо стягнення заборгованої із заробітної плати;

  • запровадження персональної відповідальності власників за умисні дії, що призводять до банкрутства підприємства;

  • забезпечення неухильного виконання всіма органами влади, роботодавцями та власниками, кожним чиновником норм Конституції, законів України про гарантування громадянам права на своєчасну оплату праці;

  • удосконалення механізму нарахування компенсації за затримку виплати зарплати (у розмірі подвійної облікової ставки Національного банку України за кожний день затримки);

  • надання права працівникам припиняти роботу з оплатою як за простій не з вини працівника у разі затримки зарплати понад 15 днів;

  • надання права працівникам на проведення попереджувального страйку з першого дня затримки виплати заробітної плати;

  • створення гарантійної установи (Гарантійного фонду) для компенсації грошових вимог працівників у випадку неплатоспроможності/ банкрутства роботодавця;

  • спрощення порядку вирішення колективних трудових спорів/конфліктів;

  • забезпечення преміювання керівників міністерств та відомств за результатами ефективної діяльності підприємств державної форми власності, що знаходяться в їх підпорядкуванні або сфері впливу, при відсутності боргів із заробітної плати;

  • розміщення в місцевих ЗМІ інформації про позитивні приклади повернення заборгованості та щомісячно публікувати список 10 найбільших підприємств-боржників.

Окрім держави, впливовим органом у вирішенні даної проблеми є профспілки, у свою чергу вони повинні:

- ініціювати розірвання контрактів з керівниками підприємств-боржників із виплати заробітної плати,

- входити в колективно трудові спори (конфлікти) та активно використовувати механізми їх врегулювання (посередництво та примирення, акції протесту, пікетування та страйки), а також ініціювати своєчасні звернення до суду.

Отже, для подолання даної проблеми або хоча б сприяння зниженню рівня заборгованості, такі суб’єкти економічної діяльності як держава, окремі підприємства та профспілки повинні відповідально відноситися до виконання своїх обов’язків та налагоджувати відносини ефективної співпраці між собою.

Висновок

Заборгованість із виплати заробітної плати є значною проблемою в економіці України. Зокрема, Львівська області є одним з тих регіонів, де ця проблема носить особливо важкий характер. Безумно, ситуація, що зараз має місце у даному регіоні має негативний вплив на дану область вцілому та на функціонування її економіки, тому потребує негайного вирішення.

Протягом 2005-2008 рр. стан заборгованості у Львівській області нормалізувався та прямував до зменшення відповідних показників, але через кризові явища 2008-2009 рр. ситуація погіршилася і на даний момент заборгованість з виплати заробітної плати сягає рекордного значення порівняно з попередніми 5 роками.

Подібні негативні зміни викликані недотриманням платіжної дисципліни, практикою передачі підприємствами продукції без попередньої оплати, достатньо низьким рівнем претензійно-позовної роботи зі стягнення заборгованості, неефективністю процедур реструктуризації, санації та банкрутства підприємств та не першочерговим спрямуванням коштів на заробітну плату.

На даному етапі зростає необхідність впровадження заходів, що протистояли б посиленню тенденції до збільшення заборгованості та сприяли б пониженню відповідних показників.

Дані заходи більшою мірою залежать від держави, так як мають в першу чергу полягати у законодавчому регулюванні процесів виплати заробітної плати на підприємствах.

Але окрім того, важлива участь у вирішенні даного питання належить профспілкам, що в свою чергу можуть висувати вимоги до підприємств, які суперечать діючому законодавству з оплати праці.

Отже, для стабілізація даної ситуації, необхідна тісна взаємодія між усіма економічними суб’єктами, що приймають участь у процесах оплати праці. Лише внаслідок їх плідної співпраці можуть бути досягнуті позитивні зрушення.