Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Nakaz 400 MGP .doc
Скачиваний:
33
Добавлен:
13.11.2018
Размер:
517.63 Кб
Скачать

4.2.2. Перехоплення, огляд і обшук цивільних літальних апаратів

4.2.2.1. Військові літальні апарати держав, які вою­ють, мають право перехоплювати цивільні літальні апа­рати за межами нейтрального повітряного простору в тих випадках, коли для цього є достатні підстави.

4.2.2.2. Якщо після перехоплення зберігаються підстави припускати, що цивільний літальний апарат підлягає захопленню, військовий літальний апарат про­тилежної держави має право наказати цивільному літальному апарату прямувати для огляду та обшуку на аеродром, який безпечний для даного типу літальних апаратів і знаходиться в межах розумної досяжності.

У тому разі, коли такого аеродрому немає, курс ней­трального цивільного літального апарата може бути змінений для того, щоб зазначений літальний апарат не мав можливості прямувати до заявленого пункту при­значення.

4.2.3. Захоплення цивільних літальних апаратів і вантажів противника

  1. Цивільні літальні апарати противника (за ви­нятком санітарних літальних апаратів та літальних апа­ратів, яким надані охоронні грамоти відповідно до угоди між сторонами, які перебувають у збройному конфлікті) і вантажі, що знаходяться на борту таких літальних апаратів, можуть бути захоплені за межами нейтрального повітряного простору.

  2. Санітарні літальні апарати та літальні апарати, яким надані охоронні грамоти, не підлягають захоп­ленню лише в тому разі, якщо вони:

  • сумлінно використовуються у звичайній для них ролі;

  • не чинять дій, які завдають збитків противнику;

  • негайно підкоряються вимозі про перехоплення та огляд;

  • не перешкоджають навмисно пересуванню комба­тантів і підкоряються наказу про зміну курсу, коли це потрібно;

  • не порушують вимог раніше укладеної угоди.

4.2.3.3. Захоплення здійснюється шляхом перехоплен­ня цивільного літального апарата противника, віддання йо­му наказу прямувати на аеродром того, хто воює (безпеч­ний для даного типу літальних апаратів та який знаходить­ ся в межах розумної досяжності), і після приземлення, взяття літального апарата як приз до судового рішення.

        1. У разі здійснення захоплення необхідно за­безпечити безпеку пасажирів, екіпажу та збереження їхнього особистого майна.

4.2.4. Дії щодо цивільних літальних апаратів нейтральних держав у зоні збройного конфлікту

4.2.4.1. Цивільні літальні апарати, які мають розпізнавальні знаки нейтральних держав, не можуть піддаватися нападу або захопленню, за винятком тих випадків, коли існують підстави припускати, що вони пе­ревозять контрабанду, або після попередження чи спроби перехоплення вони навмисно та явно відмовляються змінити курс або направитися для огляду і обшуку на аеродром протилежної сторони (безпечний для даного типу літальних апаратів і який знаходиться у межах розумної досяжності) та коли вони:

  • беруть участь у воєнних діях в інтересах противника;

  • діють як допоміжні літальні апарати збройних сил противника;

  • включені до системи розвідки противника або спри­яють їй;

  • роблять інший ефективний внесок у воєнні дії (на­приклад, шляхом перевезення військових вантажів) і після попередження або перехоплення навмисно та явно відмовляються змінити курс або прямувати для огляду і обшуку на аеродром протилежної сторони (безпечний для даного типу літальних апаратів і який знаходиться в межах розумної досяжності).

4.2.4.2. Якщо командир військового літального апарата підозрює, що цивільний літальний апарат, який має розпізнавальні знаки нейтральної держави, має дійсно ворожий характер, він може застосувати право перехоплення і, якщо того вимагатимуть обставини, право зміни курсу зазначеного цивільного літального апара­та з тим, щоб провести огляд і обшук.

4.2.4.3. Нейтральний цивільний літальний апарат звільняється від огляду і обшуку, якщо він відповідає таким умовам:

  • прямує на нейтральний аеродром;

  • знаходиться під контролем супровідного: нейтрального військового літального апарата, з яким держава прапора цивільного літального апарата уклала угоду про такий контроль;

  • держава прапора нейтрального військового літально­го апарата гарантує, що нейтральний цивільний літаль­ний апарат не перевозить контрабанду і не бере участі будь-яким іншим чином у діях, які несумісні з його ней­тральним статусом, а командир нейтрального військового літального апарата надає за запитом командира військового літального апарата держави, яка перебуває у збройному конфлікті, що здійснює перехоплення, всю інформацію що­до характеру цивільного літального апарата і його вантажу (яку можна було б отримати у разі його огляду та обшуку).

4.2.4.4. У безпосередній близькості від районів воєнних дій цивільні літальні апарати повинні виконувати вказівки командування сторін, які перебувають у збройному конфлікті, щодо напрямку і висоти їхнього польоту.

  1. Якщо після огляду та обшуку залишаються достатні підстави для підозр, що цивільний літальний апарат із розпізнавальними знаками нейтральної держави має дійсно ворожий характер, зазначений літальний апарат може бути захоплений як приз до рішення суду.

  2. Нейтральні цивільні літальні апарати підлягають захопленню, якщо в результаті огляду та обшуку або іншим чином було визначено, що вони:

  • перевозять контрабанду;

  • здійснюють політ спеціально для перевезення окремих пасажирів, які входять до складу збройних сил про­тивника;

  • діють під безпосереднім контролем і управлінням противника, підкоряються його наказам або безпосеред­ньо зафрахтовані чи використовуються ним;

  • пред'являють неналежні чи фальшиві документи або знищують, псують чи приховують їх;

• порушують правила, що встановлені однією із сторін, які перебувають у збройному конфлікті;

• порушують блокаду.

4.2.4.7. Вантаж, який знаходиться на борту нейтраль­ного літального апарата, підлягає захопленню лише в то­му випадку, якщо він є контрабандою.

4.2.4.8. Захоплення здійснюється шляхом перехоп­лення нейтрального цивільного літального апарата, віддання йому наказу прямувати на аеродром того, хто воює (безпечний для даного типу літальних апаратів і який знаходиться у межах розумної досяжності), і, після приземлення та проведення огляду і обшуку, взяття йо­го як приз до судового рішення.

Якщо у того, хто воює, немає безпечного аеродрому, який знаходиться у межах розумної досяжності, то курс нейтрального цивільного літального апарата може бути змінений із тим, щоб він не мав можливості прямувати до заявленого пункту призначення.

4.2.4.9. У разі здійснення захоплення необхідно забез­печити безпеку пасажирів і екіпажу, збереження їхнього особистого майна та документів, які стосуються призу.

4.2.4.10. Як захід, альтернативний захопленню, курс нейтрального цивільного літального апарата, за його зго­дою, може бути змінений із тим, щоб зазначений літаль­ний апарат не мав можливості прямувати до заявленого пункту призначення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]