Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лабораторна робота №2.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
13.11.2018
Размер:
383.49 Кб
Скачать

Налаштування програми Midnight Commander

Програма Midnight Commander має ряд установок (опцій), кожна з яких може бути включена або виключена, для чого слугують кілька діалогових вікон, доступних через меню Установки. Опція включена, якщо поставлено (за допомогою клавіші пробілу) зірочка або знак "x" в дужках перед назвою опції.

Команди меню Установки, через яке включаються / відключаються ці опції.

Команда Конфігурація

При виборі цієї команди меню з'являється діалогове вікно.

Параметри конфігурації, що задаються в цьому вікні, поділяються на три групи: "Параметри панелей", "Пауза після виконання" та "Інші налаштування".

У полі "Параметри панелей" задається значення наступних параметрів.

Показувати резервні файли За замовчуванням програма Midnight Commander не показує файли, імена яких закінчуються на '~' (подібно до опції-B команди ls).

Показувати приховані файли За замовчуванням Midnight Commander показує всі файли, в тому числі файли, імена яких починаються точкою (як ls-a).

Відмітка переміщує курсор Коли відмітити файл (клавішами <Ctrl> + <T> або <Insert>), то за замовчуванням підсвічування на імені файлу зміщується на один рядок вниз.

Випадання меню при виклику Якщо ця опція включена, то при виклику головного меню натисканням клавіші <F9>, буде відразу відображатися перелік команд меню (меню, що випадає). В іншому випадку активізуються тільки команди головного меню і потрібно (після вибору одного з них клавішами стрілок) натиснути клавішу <Enter>, або вибрати потрібну команду по першій букві назви, і тільки після цього одержується можливість вибрати команду меню, що випадає.

Змішувати файли / каталоги Якщо ця опція включена, імена файлів і каталогів відображаються упереміж. Якщо опція відключена, каталоги (і посилання на каталоги) показуються на початку списку, а імена файлів - після імен всіх каталогів.

Швидке завантаження каталогу За замовчуванням ця опція вимкнена. Якщо активізувати її, Midnight Commander буде використовувати для виведення вмісту каталогу наступний трюк: вміст каталогу перечитується тільки в тому випадку, якщо змінилася запис у i-node каталогу, тобто якщо в каталозі створювалися або віддалялися файли; якщо змінювалися тільки записи в i-node файлів каталогу (змінювався розмір файла, режим доступу або власник і т.д.) вміст панелі не оновлюється. У цьому випадку (якщо опція включена) потрібно оновлювати список файлів вручну (клавішами <Ctrl> + <R>).

Поле Пауза після виконання... Після виконання Вашої команди Midnight Commander може забезпечити паузу, щоб можна було переглянути та вивчити висновок команди. Є три варіанти встановлення цієї опції.

Ніколи Це означає, що ви не хочете бачити висновок команди. На консолі Linux або при використанні xterm ви можете переглянути цей висновок, натиснувши <Ctrl> + <O>.

На тупих терміналах Пауза буде створюватися на терміналах, які не здатні забезпечити показ виведення останньої з виконуваних команд (це будь-які термінали, відмінні від xterm або Linux-консолі).

Завжди Програма забезпечить паузу після виконання будь-якої команди.

У полі Інші налаштування задається значення наступних параметрів:

Деталі операцій (Verbose operation) Цей перемикач визначає, чи буде при виконанні операцій копіювання, переміщення й видалення виводитися додаткове вікно, яке відображатиме хід виконання операції. Якщо повільний термінал, можна відключити цей висновок. Він відключається автоматично, якщо швидкість Вашого терміналу менше 9600 bps.

Підраховувати загальний розмір (Compute totals) Якщо ця опція включена, Midnight Commander перед виконанням операцій копіювання, переміщення й видалення підраховує загальну кількість оброблюваних файлів і їх сумарний розмір і показує хід виконання операції над цими файлами, у вигляді діаграми-смужки (правда, це дещо уповільнює виконання операцій). Ця опція не працює, якщо вимкнена опція "Деталі операцій".

Зразки в стилі shell (Shell Patterns) За замовчуванням команди позначки групи файлів (Select), зняття позначки (Unselect) і виведення списку файлів по фільтру (Filter) використовують регулярні вирази, які будуються за правилами, які діють в оболонці. Для того, щоб досягти такого ефекту, виконуються наступні перетворення: '*' замінюється на '.*' (нуль або більше символів); '?' замінюється на '.' (в точності один символ) і '.' замінюється на звичайну крапку (literal dot). Якщо опція відключена, то регулярні вирази повинні будуватися так, як описано у man 1 ed.

Автоматичне збереження налаштувань Якщо ця опція включена, то при виході з програми Midnight Commander значення всіх параметрів, що настроюються зберігаються у файлі ~ / .mc / ini.

Автоматичні меню Якщо ця опція включена, для користувача меню буде автоматично викликатися на екран під час запуску програми. Це буває корисно, якщо на комп'ютері працюють недосвідчені користувачі (оператори), які повинні виконувати тільки стандартні операції.

Вбудований редактор Якщо ця опція включена, то для редагування файлів викликається вбудований редактор. Якщо опція вимкнена, то буде використовуватися редактор, вказаний у змінній оточення EDITOR. Якщо такий редактор не заданий, буде викликатися vi.

Вбудований перегляд Якщо ця опція включена, для перегляду файлів викликається вбудована програма перегляду. Якщо опція вимкнена, викликається програма, вказана у змінній оточення PAGER. Якщо така програма не задана, використовується команда view.

Доповнення: показувати все У процесі введення команд Midnight Commander може виконувати "Завершення введення" при натисканні на клавіші <Alt> + <Tab>, намагаючись вгадати закінчення вводиться команди. За замовчуванням при першому натисканні <Alt> + <Tab> він шукає всі можливі варіанти завершення і, якщо завершення неоднозначні (є багато різних варіантів), то тільки видає звуковий сигнал. При другому натисканні <Alt> + <Tab> відображаються всі можливі завершення. Якщо потрібно бачити можливі варіанти завершення після першого натискання <Alt> + <Tab>, включіть цю опцію.

Обертовий індикатор Якщо ця опція включена, Midnight Commander відображає у верхньому правому куті обертається риску, як індикатор того, що виконується якесь завдання (операція).

Навігація в стилі lynx Якщо ця опція включена, є можливість використовувати клавіші <> для переходу в підсвічений в даний момент каталог і <> для переходу в батьківський по відношенню до поточного каталог (за умови, що командний рядок порожній). За замовчуванням опція відключена.

Розширена команда chown Якщо ця опція включена, то при зверненні до команд chmod або chown замість них буде викликатися Розширена команда chown.

Зміна каталогу по посиланнях Встановлення цієї опції призводить до того, що Midnight Commander буде слідувати логічному ланцюжку підкаталогів при виконанні команд зміни каталозі як в панелі, так і за командою cd. Так само веде себе за замовчуванням bash. Якщо ж опція не включена, Midnight Commander буде при виконанні команди cd слідувати реальну структуру каталогів, так що якщо ви увійшли у поточний за посиланням на нього, то за командою cd .. ви опинитеся в його батьківському каталозі, а не в тій директорії, де розташована посилання.

Безпечне видалення Якщо ця опція включена, ненавмисно видалити файл буде складніше. У діалоговому вікні підтвердження видалення пропонована за замовчуванням кнопка змінюється з "Так" на "Ні" і операція видалення непорожньої каталогу повинна буде підтверджуватися шляхом вибору кнопки "Так". За замовчуванням ця опція відключена.

Діалогове вікно Зовнішній вигляд дає можливість змінити деякі параметри відображення головного вікна програми Midnight Commander на екрані монітора.

Можна вивести на екран або скасувати висновок рядка головного меню, командного рядка, рядків підказок, міні-статусу, рядків з підказкою з функціональних клавіш. На Linux-(або SCO-) консолі можна задати кількість рядків, які будуть залишені для відображення виводу команди.

Можна також вказати, чи повинні панелі розташовуватися горизонтально або вертикально, змінити розміри панелей.

За замовчуванням вся інформація відображається одним кольором, але можна зробити так, що права доступу і типи файлів були виділені іншими кольорами. Якщо включено виділення кольором прав доступу, поля і perm mode у форматах висновку, що показують права користувача, що запустив програму Midnight Commander, виділені кольором, певним ключовим словом selected в секції [Colors] ініціалізації файлу ~ / .mc / ini. Якщо включено виділення кольором типів файлів, то різними кольорами виділяються каталоги, дампи пам'яті (файли core), виконувані файли і т. д.

Якщо включена опція Міні-статус, в нижній частині кожної панелі виводиться рядок інформації про виділений підсвіткою файлі або шляху кожної панелі.

У діалоговому вікні Біти символів ... вказується, в якому форматі Ваш термінал буде обробляти (вводити та відображати на дисплеї) інформацію, представлену байтами (наприклад, записану у файлі).

Якщо термінал підтримує тільки 7-бітний висновок, то потрібно вибрати установку 7 біт. Вибравши "ISO-8859-1" отримуються всі символи з таблиці ISO-8859-1, а вибір установки Повний 8-бітний вивід має сенс на тих терміналах, які можуть відображати всі 8-бітові символи. Щоб під час перегляду або редагування файлів у Midnight Commander бачити на екрані кирилицю, потрібно встановити опції Повний 8-бітний вивід і Повний 8-бітний ввід і натиснути екранну кнопку Далі.

Встановлення опції Повний 8-бітний вивід дозволяє переглядати на екрані файли, набрані в кодуванні KOI8-R.

Використовуючи команду меню Підтвердження, можна зробити так, щоб перед виконанням операцій видалення, перезапису і запуску файлу на виконання, а також перед виходом з програми mc, видавався додатковий запит на підтвердження (або скасувати такі запити, що дещо ризиковано).

Команда Розпізнавання клавіш ... (Learn keys ...) викликає діалогове вікно, в якому можна протестувати роботу деяких клавіш (<F1> - <F20>, <Home>, <End>), які працюють не на всіх типах терміналів. У діалоговому вікні з'являється таблиця з назвами клавіш, які підлягають тестуванню. Можна переміщати підсвічування за назвами, використовуючи клавішу <Tab> або клавіші, що застосовуються в редакторі vi (<h> - вліво, <j> - вниз, <k>-вгору, <l> - праворуч). Якщо один раз натиснути на клавіші зі стрілками, після чого біля їхніх назв у таблиці з'явиться повідомлення "OK", то їх теж можна буде використовувати для управління переміщенням.

Для тестування роботи клавіш потрібно натиснути клавішу кожну з перерахованих у таблиці. Якщо вона працює нормально, біля її назви в таблиці з'явиться позначка OK. Після появи такої позначки клавіша починає працювати в її звичайному режимі. Наприклад, першого натискання на клавішу <F1> призводить лише до появи позначки OK (якщо клавіша працює нормально), а при наступних натисканнях викликатиметься вікно підказки. Те ж саме відноситься до клавіш стрілок. Клавіша <Tab> працює завжди. Якщо якась клавіша не працює, то після натискання на неї позначка OK не з'явиться. У такому випадку можна зв'язати ту реакцію системи, що повинна була піти за натисканням непрацюючої (відсутньою) клавіші, з натисканням іншої клавіші або комбінації клавіш. Для цього треба перемістити підсвічування на назву непрацюючої клавіші (використовуючи мишу або клавішу <Tab>) і натиснути <Enter> або клавішу пробілу. Має з'явитися вікно червоного кольору, в якому вас просять натиснути клавішу, яка буде використовуватися замість непрацюючої. Для скасування операції натисніть <Esc> та зачекайте, поки червоне вікно зникне. Або виберіть і натисніть ту комбінацію клавіш, яка буде служити заміною для непрацюючої клавіші (і теж дочекайтеся закриття вікна). Коли закінчити тестування і налаштування всіх клавіш, можна зберегти ці налаштування в секції [terminal: TERM] Вашого файлу ~ / .mc / ini (де TERM - назва використовуваного терміналу) або відмовитися від запам'ятовування змін. Якщо всі клавіші працюють нормально, то збереження, звичайно, не потрібно.

Команда Віртуальні ФС викликає діалогове вікно, в якому можна задати значення деяких параметрів, пов'язаних з використанням віртуальних файлових систем.

Команда Зберегти налаштування забезпечує збереження обраних значень параметрів в ini-файлі програми.

-