Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lekts_TP.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
13.11.2018
Размер:
813.57 Кб
Скачать

Глосарій до теми 8:

Трудовий договір – центральний інститут трудового права України, що встановлює правові норми, які визначають поняття, сторони і зміст трудового договору, а також порядок його укладення, зміни та припинення.

Трудовий договір - угода між працівником і власником підприємства, установи, організації або уповноваженим ним органом чи фізичною особою, за якою працівник зобов'язується виконувати роботу, визначену цією угодою, з підляганням внутрішньому трудовому розпорядкові, а власник підприємства, установи, організації або уповноважений ним орган чи фізична особа зобов'язується виплачувати працівникові заробітну плату і забезпечувати умови праці, необхідні для виконання роботи, передбачені законодавством про працю, колективним договором і угодою сторін.

Трудовий договір - юридичний факт, що є основною підставою для виникнення та існування в часі трудових правовідносин і правовідносин, тісно пов'язаних з трудовими.

Трудовий договір – це основний способ реалізації права громадянина на працю, а також права на вибір професії, заняття та місця роботи. Ці права можуть реалізовуватись громадянами також шляхом вступу в члени кооперативу чи на державну службу.

Зміст трудового договору – сукупність його умов, які визначають права та обов'язки сторін.

Обов'язкові (необхідні) умови трудового договору - це умови, які обов'язково повинні міститись у будь-якому трудовому договорі і відсутність яких свідчить про відсутність самого договору.

Факультативні (додаткові) умови трудового договору - це ті умови, які не є обов'язково властивими трудовому договору і визначаються за ініціативою сторін.

Трудовий контракт - особлива форма трудового договору, в якому строк його дії, права, обов'язки і відповідальність сторін (у тому числі матеріальна), умови матеріального забезпечення й організації праці працівника, умови розірвання договору, в тому числі дострокового, можуть встановлюватись угодою сторін; сфера застосування контракту визначається законами України.

Відсторонення працівників від роботи власником або уповноваженим ним органом - допускається у разі: появи на роботі в нетверезому стані, у стані наркотичного або токсичного сп'яніння; відмови або ухилення від обов'язкових медичних оглядів, навчання, інструктажу і перевірки знань з охорони праці та протипожежної охорони; в інших випадках, передбачених законодавством.

Зміна істотних умов праці - це зміни в організації виробництва і праці, які впливають на систему і розмір оплати праці, пільги, режим роботи, встановлення або скасування неповного робочого часу, суміщення професій, зміну розрядів і найменувань посад та інші умови, про які працівника повинно бути повідомлено не пізніше, ніж за два місяці.

Припинення трудового договору – поняття, що охоплює всі можливі випадки закінчення його дії та означає одночасно й звільнення працівника (крім єдиного випадку - смерті). Взаємозумовленість цих понять полягає в тому, що вони мають єдиний порядок, підстави та правові наслідки.

Розірвання трудового договору - його припинення шляхом одностороннього волевиявлення (працівником, чи власником, чи на вимогу особи, яка не є стороною трудового договору).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]