Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МетодичкаКурс.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
13.11.2018
Размер:
425.98 Кб
Скачать

26

міністерство аграрної політики україни

львівський національний аграрний університет

Економічний

факультет

Кафедра статистики

та аналізу

організація і Методика

економічного аналізу

Методичні вказівки

для виконання курсових робіт студентами спеціальності “Облік і аудит”

ЛЬВІВ 2010

рекомендовано до друку

методичною комісією

економічного факультету ЛНАУ

Протокол №3 від 06. 10. 2009 р.

Укладачі: к.е.н., доцент І.Б.Яців;

к.е.н., в.о. доцента Н.І. Біляк;

к.е.н., ст. викл. А.М. Андрушко;

асистент Г.М. Гринишин.

Відповідальний за випуск: д.е.н., професор В.В. Липчук

Рецензент: к.е.н., доцент Г.В. Сиротюк

 Львівський національний аграрний університет, 2010

Загальні положення

Метою виконання курсових робіт, що виконуються під час вивчення дисципліни “Організація і методика економічного аналізу”, є систематизація і закріплення теоретич­них і практичних знань з даної дисципліни та застосування їх при вирішенні економічних і виробничих завдань, розвиток навичок само­стійної роботи, оволодіння методами дослідження, пов’язаними з темою роботи.

Курсові роботи студенти виконують, як правило, за матеріалами сільськогосподарських підприємств, запропонованими кафедрою або зібраними самим студентом. Кожен студент повинен обрати тему, скласти план виконан­ня роботи з відображенням календарних строків, визначити вихідні дані до роботи, уточнити обсяг матеріалів, необхідний для її вико­нання. Оформляється це у вигляді завдання на курсову роботу, передбаченого “Стандартом підприємства”.

При виконанні курсової ро­боти передбачається виконання наступних завдань:

  • вивчення законів і законодавчих актів, що стосуються обра­ної теми;

  • вивчення спеціальної літератури з обраної теми, що допома­гає дослідникові ознайомитися з думками вчених і практиків, визна­чити своє ставлення до них;

  • використання технічних прийомів і способів еконо­мічного аналізу. При виконанні курсової роботи доцільно використати якомога більшу їх кількість у зв’язку з необхідністю системного підходу до вивчення економічних процесів і явищ. Це дозволить об’єктивно й усестороннє дослідити виконання виробничих завдань, зміни в ча­сі й просторі, встановити розміри відхилень і чинники, що їх вик­ликали, а також обґрунтувати висновки за результатами дослідження;

  • формулювання висновків до результатів розрахунків, конкретних пропозицій для запровадження в практику досліджуваним сільськогосподарським підприємством.

Виконану й належним чином оформлену курсову роботу студент підписує й подає для рецензування на кафедру в терміни, встановлені викладачами, які є керівниками робіт. Зауваження рецензента обов’язково доо­працьовуються до захисту роботи. Захист роботи проводиться не пізніше, ніж за 5 днів до початку модульного тижня в присутності студентів групи та викладачів кафедри, склад і кількість яких визначає завідувач кафедри. Для цього студент готує виступ за темою роботи (до 5 хвилин) і дає відповідь на запитання членів комісії. За результатами захисту виставляють оцінку.

Окремі курсові роботи, що відзначаються оригінальністю й актуальністю теми дослідження, глибиною та комплексністю його проведення, оформляються як наукові, а основні результати досліджень заслуховуються на засіданнях студентського наукового гуртка, доповідаються на студентських наукових конференціях.

Вибір і обгрунтування теми

Тема курсової роботи обирається, виходячи з примірної тематики, наведеної в да­них методичних вказівках. Робота може виконуватися й іншу, не перед­бачена наведеним переліком тему. Тоді формулювання теми та план курсової роботи повинні бути погоджені з викладачем.

При визначенні теми відповідно до підприємства, діяльність якого виступає об’єктом дослідження, треба керуватись низкою вимог. На­самперед необхідно, щоб обраний об’єкт аналізу був достатній за величиною. Критерієм виступають значні за розмірами площі сільськогосподарської куль­тури, поголів’я тварин даного виду, частка доходів від реалізації продукції у структурі грошових надходжень підприємства. Це дозво­лить врахувати особливості сільськогосподарського підприємства, дасть багатий матеріал для розрахунків, а розроблені висновки та пропозиції матимуть практичне значення.

При виборі теми слід врахувати її важливість для розвитку аграрного сектора економіки, окремих галузей конкретної природноекономічної зони, актуальність, виходячи з перспек­тив підприємства, а також нахили, бажання й розробку теми студентом.