Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
L6.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
12.11.2018
Размер:
229.38 Кб
Скачать

Функції Рахункової палати:

  1. Здійснює контроль за виконанням законів України та ухва­лених Верховною Радою України постанов, виконанням Держав­ного бюджету України, фінансуванням загальнодержавних програм, збереженням та використанням майна, що є об'єктами державної власності, органами виконавчої влади та посадовими особами, які обираються, призначаються або затверджуються Верховною Радою України.

  2. Здійснює за дорученням Верховної Ради України контроль за своєчасним і повним надходженням доходів до Державного бю­джету України, виконанням Державного бюджету України за поквар­тальним розподілом доходів і видатків відповідно до показників цього бюджету, у тому числі видатків на обслуговування внутрішньо­го і зовнішнього боргу України, витрачанням коштів цільових фондів.

  3. Контролює ефективність управління коштами Державного бюджету України Державним казначейством України, законність і своєчасність руху коштів Державного бюджету України, у тому числі коштів загальнодержавних цільових фондів у Національному банку України, уповноважених банках та кредитних установах України.

  4. Контролює інвестиційну діяльність органів виконавчої влади, перевіряє законність та ефективність використання фінансових ре­сурсів, що виділяються з Державного бюджету України на виконан­ня загальнодержавних програм.

  5. Проводить попередній аналіз до розгляду на засіданнях комі­тетів та Верховної Ради України звітів Антимонопольного комітету України щодо здійснення ним державного контролю за дотриман­ням антимонопольного законодавства, а також звітів Фонду держав­ного майна України та посадових осіб, які обираються, призначають­ся або затверджуються Верховною Радою України, щодо ефективно­го управління майном, що є основним національним багатством, влас­ністю українського народу.

  6. Перевіряє за дорученням Верховної Ради України відповідно до свого статусу кошторис витрат, пов'язаних із діяльністю Верховної Ради України та її апарату, допоміжних органів і служб Президента України й апарату Кабінету Міністрів України, а також витрачання коштів державними установами та організаціями, що діють за кордо­ном і фінансуються за рахунок Державного бюджету України.

Основними формами роботи Рахункової палати є перевірки та ревізії. За дорученням Верховної Ради України Рахункова палата зобов'язана проводити експертизу і надавати висновки щодо Держав­ного бюджету України, окремих напрямів бюджетної, грошово-кредитної політики, проектів законодавчих актів, цільових програм, що фінансуються з бюджету.

Рахункова палата щорічно не пізніше 1 грудня подає Верховній Раді України загальний письмовий звіт про результати виконання доручень Верховної Ради України, проведених перевірок, ревізій та обстежень. Звіт Рахункової палати, затверджений Верховною Радою Украї­ни, публікується у виданнях Верховної Ради України.

В Україні застосовується казначейська форма обслуговування Державного і місцевих бюджетів, яка передбачає здійснення Державним казначейством через єдиний казначейський рахунок:

  • операцій з коштами державного і місцевих бюджетів;

  • розрахунково-касового обслуговування розпорядників бю­джетних коштів;

  • контролю бюджетних повноважень при зарахуванні надхо­джень, прийнятті зобов'язань та проведенні платежів;

  • бухгалтерського обліку та складання звітності про виконан­ня бюджету.

Запровадження казначейської системи виконання бюджетів і функціонування єдиного казначейського рахунку, відкритого в На­ціональному банку, дає змогу уряду мати вичерпну щоденну інфо­рмацію про стан державних фінансів. Система електронних плате­жів (СЕП) Національного банку поряд із входженням Державного казначейства у мережу «Клієнт банку — банк» дозволяє провадити платежі у лічені хвилини замість двох або більше днів. Крім того, казначейський принцип оплати рахунків через реєстраційні рахун­ки, відкриті в рамках єдиного казначейського рахунку, значно ско­рочує можливості порушення фінансово-бюджетної дисципліни.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]