Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
LAB4.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
12.11.2018
Размер:
227.84 Кб
Скачать

4.6 Визначення кількості води в оливі

4.6.1 Теоретичні положення

Наявність води в оливі особливо у свіжій недопустима. Вода у свіжу оливу може потрапити при недбалому її збері-ганні, транспортуванні і заправці автомобіля. Підвищений вміст води у працюючій оливі може бути наслідком поганої вентиляції картера, низького технічного стану двигуна, підви-щеного прориву відпрацьованих газів у картер, проникання води (або антифризу) з системи охолодження, експлуатації двигуна на низькотемпературному режимі.

Вода в оливі не розчиняється. Обводнена олива, навіть якщо вона містить воду у вигляді грубої суспензії, після відстою продовжує залишатися мутною від домішків води. Ця частина води знаходиться у вигляді дуже дрібних крапель, осіданню яких перешкоджає опір оливи.

Шкідлива дія води в оливі полягає в наступному: при від’ємних температурах вода замерзає, спричиняючи підвище-не механічне спрацювання і може призвести до поломки помпи; проявляє каталітичну дію на процеси окислення оливи, прискорює швидкість утворення низькотемпературних осадів – шламів; викликає корозію деталей з чорних металів і інтенсифікує корозію вкладишів підшипників та інших дета-лей з кольорових металів і сплавів; при підвищенні температу-ри олива піниться, мають місце її втрати, погіршуються зма-щувальні властивості; що викликає підвищене спрацювання поверхонь і деталей, що труться; розкладає і вимиває присад-ки. Остання обставина є найбільш небезпечною. Порівняно невелика кількість води (0,1…0,2%) спроможна протягом кількох днів розкласти більше половини присадок, що є в оливі. Тому треба не допускати попадання атмосферних осадів чи інших джерел води у моторну оливу.

В умовах експлуатації визначити наявність води в оливі (свіжій чи працюючій) можна експрес-методом. У суху чисту пробірку заливають добре перемішану пробу оливи. Дно пробірки підігрівають 2…3 сірниками послідовно при температурі близько 20С, при цьому пробірку тримають під кутом 45 отвором від себе. Появи піни, а тим більше потріскування оливи свідчить про наявність у ній води.

Суть визначення кількості води за ДЕСТ 2477-74 в ла-бораторних умовах полягає у відгоні її з проби оливи в суміші з легким розчинником типу бензину або лігроїну, який не містить води.

4.6.2 Прилади і матеріали

Прилад Діна і Старка для визначення кількісного вмісту води; мірний циліндр на 100 мл; хімічна склянка на 250 мл; проба оливи об’ємом 100 мл; розчинник-бензин об’є-мом 100 мл.

4.6.3 Опис приладу

Прилад Діна і Старка для визначення вмісту води в нафтопродуктах (рис.4.5) складається з колби 1 місткістю 0,5 л, скляної пастки 2 з поділками, зворотного холодильника 3, який кріпиться до штатива. Підігрів колби здійснюється газовим пальником 4.

4.6.4 Порядок виконання роботи

У суху колбу за допомогою мірного циліндра налива-ють 100 мл оливи, додають тим же циліндром 100 мл розчин-ника і старанно перемішують. Для запобігання поштовхів і викидів рідини під час кипіння, в колбу поміщають декілька капілярів або кусочки пемзи. Колбу шліфом з’єднують з паст-кою. До пастки зверху, через шліф, приєднують зворотній холодильник. Прилад збирають так, щоб забезпечити герме-тичність усіх з’єднань і виключити втрати парів проникнення вологи.

1-колба; 2-пастка; 3-зворотній холодильник; 4-газовий пальник

Рисунок 4.5 – Прилад для визначення кількості води в оливі

Колбу з досліджуваною пробою оливи нагрівають так, щоб з кінця трубки холодильника у пастку падало 2…4 краплі конденсату в секунду. Нагрівання колби припиняють, коли об’єм води в уловлювачі перестане збільшуватися, а верхній шар розчинника стане прозорим.

Після цього проводять відлік перегнаної води. Якщо у пастці збирається не більше 0,03 мл води і при цьому розчин-ник буде мутний, пастку на 20…30 хвилин опускають в склянку з горячою водою для освітлення розчинника, потім знову охолоджують до кімнатної температури. При охолодже-ні завислі краплі води переходять у нижній шар.

Дальше записують об’єм води яка зібралася у пастці, з точністю до однієї поділки, яку займає вода.

4.6.5 Оцінка результатів випробовування

Вміст води в оливі в масових відсотках вираховують за формулою:

, (4.6)

де - густина оливи при 20С, г/см3; V0 – об’єм води в пастці, см3; V – об’єм проби оливи, см3.

Вміст води в оливі в об’ємних відсотках вираховують за формулою:

. (4.7)

Кількість води у пастці 0,03 см3 і менше рахується слі-дами. При більшій кількості води в оливі роблять висновки про недопустимість її використання в двигуні і вказують причини.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]