Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Інженерні вишукування.doc
Скачиваний:
38
Добавлен:
12.11.2018
Размер:
2.01 Mб
Скачать

7 Оцінка інженерно-геологічних та гідрогеологічних умов території

7.1 Короткий опис інженерно-геологічного розрізу з вказівкою повного класифікаційного найменування грунту кожного шару, його потужності, умов залягання.

Приклад.

У геологічній будові території беруть участь 4 види нескельних грунтів, що горизонтально залягають на скельному грунті п'ятого шару.

Перший шар від поверхні представлений насипним грунтом, що складається з дрібного піску з будівельним сміттям. Шар пройдено всіма свердловинами. Його потужність коливається від 1,5 до 2,0м. Пісок маловологий, неоднорідний, з домішкою органічних речовин.

Другий шар є суглинком напівтвердим тощо.

7.2 Вказати які з грунтів відносяться до міцних і можуть бути надійною основою будівель та споруд, а які – до слабких і не можуть бути використані як основа. Крім того, слід виділити слабкі грунти, які можна використовувати після проведення технічної меліорації (наприклад, пухкі піски – після їх ущільнення шляхом трамбування, укочування).

До міцних грунтів відносять:

- скельні і напівскельні грунти;

- великоуламкові грунти;

- піски щільні і середньої щільності;

- пилувато-глинисті грунти твердої та напівтвердої консистенції.

До слабких грунтів відносять:

- насипні неоднорідні грунти;

- грунти з підвищеним вмістом органічних речовин та рослинними залишками;

- пухкі піски;

- пилувато-глинисті грунти текучої та текучопластичної консистенції.

7.3 Дати попередній прогноз зміни інженерно-геологічних умов після забудови території.

Наприклад: можливість розвитку карстових процесів за наявності карстующихся порід (вапняку, кам'яної солі та ін.); можливість переходу суглинку в текучій стан при підвищенні РГВ.

7.4 Дати характеристику гідрогеологічним умовам території, при цьому вказати:

- глибину залягання РГВ, у випадку, якщо вона менше 2,0м, територія вважається підтопленою;

- потужність водоносного горизонту, водовміщуючі породи та водотривкий шар;

- напрям і швидкість потоку підземних вод (швидкість фільтрації та дійсна швидкість);

- фільтраційні властивості грунтів та можливість розвитку процесу підтоплення;

- хімічний склад підземних вод, повне найменування за класифікацією Щукарева та основні властивості води: придатність для водопостачання, агресивність по відношенню до підземних конструкцій.

Приклад.

Грунтові води розкриті всіма свердловинами на глибині 1,8–2,5м. Територія частково підтоплена. Водовміщуючими породами є піски шару 3 та суглинки шару 2; шар глини 4 - водотривкий пласт. Напрям руху грунтового потоку – північно-західний. Швидкість фільтрації в пісках шару 3 складає 5м/доб, дійсна швидкість руху води – 7,5м/доб. Найбільш водопроникними є піски 3 шару (kф=2,0м/доб), менш водопроникними – глини шару 4 (kф=0,0001м/доб). За хімічним складом грунтова вода – гідрокарбонатно-кальцієва, прісна, нейтральна, жорстка. За загальною жорсткістю не відповідає нормам питного водопостачання. Вода має сульфатну агресивність по відношенню до бетонів, що необхідно враховувати під час проектування фундаментів та інших підземних конструкцій.

ДОДАТОК А

Варіанти плану розміщення свердловин