Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Malska.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
10.11.2018
Размер:
1.48 Mб
Скачать

Історичні факти

Археологічні знахідки довели, що з VI ст. до н. є. древні греки вели торгівлю з ілірійцями переважно морем і заснували тут свої колонії. У V ст. до н. е. у середній і південній Далмації почали виникати колонії грецьких купців. Під час масового переселення народів прибережну смугу заселили слов'яни. Хорватська держа­ва уперше вийшла до моря, розширивши свою територію, під час правління Томислава (910—928 pp.). Остаточного об'єднання да­лматинських міст і Хорватії та створення єдиної держави — Ко­ролівства Далмації і Хорватії домігся Петар Крсшимир IV (1058—1074). У 1260 р. хорватська територія була розділена на дві частини — Славонію і Хорватію. У 1409 р. права на Далма­цію були продані Венеції за 100 тисяч дукатів. Хорватські остро­ви і прибережні міста залишалися під владою Венеції кілька сто­річ до падіння Венеціанської держави в 1797 р. Із приходом до влади Габсбургів у Хорватії формується централізована влада, припинено скликання загальних зборів, скасовано хорватське ко­ролівське віче, позбавивши Хорватію самостійності в рамках держави Габсбургів. У 1918 р. Хорватський собор прийняв рі­шення припинити всі зв'язки з Австрією й Угорщиною, була створена держава сербів, хорватів і словенців з центром у Загре­бі. З 1929 р.— Югославія. Хорватія після звільнення у 1945 р. стала однією із шести югославських республік. Конституція су­веренної Республіки Хорватія була прийнята 22 грудня 1990 p., міжнародне визнання країна отримала 15 січня 1992 р.

Туризм

Курорти Істрії

Істрія — найбільший на узбережжі Адріатики півострів, роз­міщений на перетинанні Альпійської Європи і Середземномор'я, у безпосередній близькості від Австрії, Італії, Словенії й Угор­щини. Таке розміщення зумовило його популярність серед захід­ноєвропейських туристів.

Брїуни — група островів, в межах яких у 1983 р. створено на­ціональний парк. Розміщені біля західного узбережжя Істрії, ві­докремлені від материка протокою Фазана, знаходяться за 6 км від Пули. Площа островів 36 км2, узбережжя сильно порізане. Ро­слинність надзвичайно багата середземноморськими дубами, ла­врами, соснами, маслинами і розмаринами.

140

Медулін — найпівденніше місто Істрії, розміщене 11 км на південний схід від Пули, на північно-східній частині Медулінсь-кої затоки. Населення налічує 1,8 тис. осіб. Піщаний пляж і сос­новий ліс на півострові вплинув на бурхливий розвиток туризму. Медулін вважається ідеальним місцем для кемпінгу і плавання.

Порєч — найбільший туристичний центр Істрії і Хорватії. Мі­сто пишається красою і культурно-історичними традиціями. На весь світ відома базиліка Святого Єфразія VI ст. із чудовою віза­нтійською мозаїкою. У 1997 р. місто Порєч оголошене ЮНЕСКО пам'яткою культури світового значення. Тут побудовано сучасні туристичні комплекси з численними розважальними і спортив­ними об'єктами. У місті збережений давньоримський характер забудови з храмами, будинками, середньовічними фортечними стінами і вежами.

Пула — найбільше місто Істрії, великий морський порт і між­народний туристичний центр. Заснований 3000 років тому, дов­ший час був римською колонією. З тих часів прекрасно зберегли­ся пам'ятки давньоримської архітектури: амфітеатр Колізей, Тріумфальна арка, Геркулесові ворота, Римський театр, храм Ав­густа (II ст. до н.е.). У Амфітеатрі (І ст.) проводяться кінофести­валі, театральні вистави. Велика кількість монументів і пам'ятників різних епох надихали багатьох всесвітньо відомих філософів, письменників і композиторів на створення своїх ше­деврів. Соснові ліси покривають 35 % площі півострова. Околиці Пули простягнулися на 190 км уздовж затишних заток, де побу­довані сучасні готелі, кемпінги, приватні вілли й апартаменти. Туристи можуть також відвідати музеї, театри. Щорічно в Пулі проводиться Кінофестиваль і Фестиваль оперної музики. Турис­тичні комплекси Пули популярні в усьому світі. Щорічно там відпочивають понад 50 тисяч туристів.

Умаг— стародавнє місто, знаходиться недалеко від кордону зі Словенією. Збережений до наших днів історичний центр міста раніше розміщувався на невеликому острівці, що у наші дні був приєднаний до великої землі. Місто є також відомим спортивним центром, де щорічно проводиться міжнародний тенісний турнір «Croatia Open». Головні туристичні об'єкти: стара міська цита­дель з оборонними стінами (XIV ст.), церкви св. Рока (1514) і св. Марії (XVIII ст.).

Опатія— місто засноване в 1844 p., від заснування багато знаменитостей (Вільгельм II, Франц Иосиф І, Густав Малер, Ан­тон Чехов, Айседора Дункан) вибирали Опатію для свого відпо­чинку. Завдяки діяльності відомих лікарів місто перетворилося в

141

один з головних і популярних європейських кліматичних курор­тів. Опатія — унікальне поєднання лікувального клімату, приро­дних багатств і культурних традицій. Середня температура в міс­ті вище, ніж в околицях, завдяки чому тут виростають камелії, магнолії, пальми, бамбук та інші субтропічні дерева. Серед цієї вічнозеленої рослинності розміщено сучасні готелі, що здатні за­довольнити запити найвимогливіших туристів. У місті прово­дяться численні концерти, оперні вистави, виставки. Опатія є центром спортивно-оздоровчого туризму. В місті є тенісні корти, басейни, яхтова пристань. Для відпочиваючих пропонуються кінні маршрути на гірську вершину Учка 1396 м.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]