Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichka_.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
09.11.2018
Размер:
328.19 Кб
Скачать

Передмова

Завершальним етапом навчання студента є дипломне проектування, яке здійснюється з метою узагальнення та систематизації набутих теоретичних знань і практичних навичок у сфері комп’ютерних наук та інформаційних технологій.

Дипломний проект, що виконується за програмою підготовки молодшого спеціаліста, є формою звіту студента за роки його навчання за обраним фахом. Проект висвітлює знання випускника, що характеризують його як спеціаліста певного профілю, як фахівця комп’ютерних та інформаційних систем.

Мета виконання проекту полягає в тому, щоб випускник навчився застосовувати одержані ним теоретичні та практичні знання під час самостійного виконання конкретних завдань, які відповідають його спеціальності.

До дипломного проектування допускають студентів, які повністю виконали відповідний навчальний план.

Студент виконує дипломне проектування та вдосконалює свою підготовку, використовуючи різноманітні методи аналізу комп’ютерних систем, інформаційні потоки в них, та проектує складові частин цих систем.

Вимоги, вказані у посібнику, відповідають державним стандартам ДСТУ 3008-95 „Документація. Звіти в сфері науки і техніки. Структура і правила оформлення.”, СКД ДСТУ 3321-96 „Терміни та визначення основних понять.” Міждержавним стандартам ЄСКД (Єдиної системи конструкторської документації), що увійшли як складові в СКД ДСТУ 3321-96, зокрема, ГОСТ 2.105-95 „ЕСКД. Общие требования к текстовым документам”, ГОСТ 2.106-96 „ЕСКД. Текстовые документы”. А також використані внутрішні стандарти коледжу щодо оформлення дипломних проектів.

В посібнику детально описаний процес оформлення готового дипломного проекту по розділах, наведені приклади створення окремих блоків всередині розділу.

Посібник призначений для використання студентами та керівниками дипломного проектування.

1. Загальні положення

1.1 Дипломний проект є завершальним етапом навчання студентів у коледжі, служить кінцевою перевіркою їх теоретичних знань, уміння самостійно орієнтуватися у вирішенні задач та відповідних виробничих навичок, призначений для закріплення та накопичення набутих студентами знань в області загальнотехнічних та спеціальних дисциплін, розширення технічного світогляду студентів, накопичення досвіду обробки результатів своєї праці, навичок використання спеціалізованої технічної літератури.

На основі захисту в Державній екзаменаційній комісії дипломного проекта, виконаного на реальну, актуальну тему, студенту присвоюється кваліфікація “молодший спеціаліст” за спеціальністю “Комп’ютерна обробка текстової, графічної та образної інформації”.

1. 2 Дипломний проект виконується студентом самостійно під науковим керівництвом викладача в терміни, чітко встановлені графіком-календарем навчального процесу.

Незважаючи на наявність керівника, відповідальність за правильність прийнятих рішень, обчислень і оформлення несе студент – автор дипломного проекту.

1.3 Загальний обсяг дипломний проект 60 – 70 друкованих сторінок.

  1. Вибір теми і складання завдання на дипломний проект

2.1 Прогрес у розвитку електронно-обчислювальної техніки і методів її обробки вносить серйозні зміни в характер проектної роботи поліграфіста, учасника видавничо-редакційного процесу.

Вибір теми дипломного проекта є відповідальним рішенням на завершальному етапі навчання студента у коледжі. Її необхідно узгодити з керівником до початку переддипломної практики, після чого необхідно скласти завдання на дипломний проект, затвердити тему із заступником директора з навчально-виховної роботи.

Тема дипломного проекту повинна бути реальною і відповідати за спрямованістю, обсягом і складністю профілю спеціальності. Кращим досягненням випускника буде, якщо проект буде впроваджено на відділенні чи підприємстві, відзначено на конкурсі або опубліковано у вигляді матеріалів конференцій чи статей наукових видань.

Тематика дипломних проектів визначається цикловою комісією відповідно до змісту й завдань навчальних дисциплін. Вона є актуальною, суголосною профілю підготовки спеціаліста й тісно пов'язана із розв'язанням практичних фахових завдань. Тематика дипломних проектів відбиває сучасний стан та перспективи розвитку видавничої справи, поліграфії, комп’ютерної обробки текстової, графічної та образної інформації, технічного редагування, а також пов'язана із тематикою і комплексним планом наукових досліджень циклової комісії.

При виборі теми дипломного проекту слід звернути увагу на наступне:

1) Тема, зміст, вимоги до обсягу і форми дипломних проектів повинні забезпечити студенту-випускнику можливість виявити свої знання, уміння і навички в області створення, впровадження та експлуатації ЕОМ, систем і мереж відповідно до кваліфікаційної характеристики спеціальності.

2) Дипломний проект повинен містити самостійно виконане практичне завдання, документи, розроблювані при макетуванні. Додатково можуть виконуватися демонстраційні плакати (ілюстрації).

2.2 Студентові надано право обрати тему дипломного проекту з переліку, запропонованого цикловою комісією, або ж висунути свою тему, обґрунтувавши доцільність її розробки й узгодивши її з науковим керівником.

2.3 Обрані впродовж перших двох тижнів поточного семестру теми дипломних проектів затверджуються й офіційно закріплюються за студентами.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]