Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1 модуль прогноз методичка11.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
09.11.2018
Размер:
119.81 Кб
Скачать

Тема1. Поняття політичного прогнозування, його еволюція в суспільно-політичній думці

Коротка історія сучасної прогностики. Значення політичного прогнозування для суспільного розвитку. Фактори, що спричиняють важливість політичного прогнозування в суспільстві. Практичне призначення прогнозування. Пізнання майбутнього в ході історії людства. Передбачення, передуказання, передчуття та їхні особливості. Роль політика у передбаченні.

Категорії політичного прогнозування: поняття прогнозу, його типів і підтипів. Відмінності плану від прогнозу. Класифікація прогнозів. Поняття прогнозування, прогностики й політичного прогнозування. Політичне прогнозування, його суб'єкти й об'єкти. Типології політичних прогнозів та їх функціі. Глобальне політичне прогнозування та його основні принципи.

Тема 2. Методологія прогнозування політичних процесів

Поняття методології й методу політичного прогнозування. Основні методологічні принципи моделювання політичних процесів: визнання об'єктивного характеру, превалювання ролі суб'єктивного чинника, системний підхід до аналізу політичних явищ, опора на минуле як основа політичного прогнозування майбутнього. Принципи політичного прогнозування: системності, науковості, адекватності, альтернативності, верифікації (перевірки), безперервності прогнозування.

Поняття методів політичного прогнозування. Класифікації методів політичного прогнозування. Об’єктивні та спекулятивні, інтуїтивні та формалізовані методи прогнозування. Особливості методів експертної оцінки; колективної генерації ідей (мозкової атаки ”); методу “Дельфи”; методу екстраполяції та інтерполяції; методу побудови сценаріїв; методу морфологічного аналізу; статистичного методу тощо.

Тема 3. Моделювання соціально-політичних процесів

Моделювання як один із найбільш поширених методів прогнозування соціально-політичних процесів. Модель як складова частина будь-якого прогнозу та як засіб здійснення моделювання. Поняття, структура, види, типи моделей та їхня оцінка. Трендові та імітаційні типи моделей, що використовуються у політичному моделюванні. Вимоги, які висувають до моделей.

Поняття моделювання, його цілі й функції. Характер процесу прогностичного моделювання. Поняття прогнозного тла. Побудова моделі прогнозного тла. Послідовність операцій при побудові моделі прогнозного тла та її аналізі.

Особливості моделювання соціально-політичних процесів. Деякі приклади політичного та соціального моделювання. Особливості моделей функціонування політичних систем Д.Істона, Г.Алмонда, Т. Парсонса та ін.

4. ТЕХНОЛОГІІ РОЗРОБКИ ПРОГНОЗНОГО ДОСЛІДЖЕННЯ В ПОЛІТИЦІ.

Поняття програми прогнозного політологічного дослідження та її функцій - методологічної, методичної й організаційної. Основні нормативні вимоги до розробки програм прогнозного політологічного дослідження внутрішньої політики у зв'язку з прогнозними оцінками конкретних політичних явищ, а також з прогнозами проблем в царині міжнародних відносин та зовнішньої політики..

Процедури розробки програми політологічного дослідження. Попередньо прогнозована орієнтація дослідження. Визначення й уточнення об'єкту прогнозування, виявлення завдань, цілей і перспектив прогностичного політологічного дослідження. Характеристика особливостей соціальної мети прогнозного дослідження, її типи й класифікація. Побудова «дерева соціальних цілей» та «дерева соціально-політичних проблем».

Інструментарій прогнозування. Робочі гіпотези як головний методологічний інструмент прогнозування. Логічна послідовність основних етапів розробки політичного прогнозу. Процес розробки політичного прогнозу та його основні стадії. Приклади розробки прогнозного політичного дослідження.

РОЗДІЛ 3. ПЛАНИ СЕМІНАРСЬКИХ ЗАНЯТЬ