Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РП 7.050201 Договірне право 2011.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
09.11.2018
Размер:
855.04 Кб
Скачать

Методичні вказівки

Ключові терміни та поняття: договір про передачу майна у власність, роздрібна купівля-продаж, оптова торгівля, закупівля товарів, робіт та послуг, контрактація, найм (оренда), суборенда, лізинг.

Особливу увагу слід звернути на такі питання:

  • порядок заняття торговельною діяльністю і правила обслуговування населення.

  • міна та бартер: відмінності.

  • особливості проведення тендерних закупівель.

  • виконання та припинення договору суборенди.

  • особливості фінансового лізингу.

Задача № 1

Буров 30 грудня 2006 року придбав у магазині «Мобільні телефони» (ТОВ «С») мобільний телефон SonyEricsson K 800i за 1000 грн. Гарантійний строк на даний телефон був встановлений в 1 рік. Через півроку користування телефоном виявилось, що деякі його функції (доступ до мережі Інтернет, передача даних) не працюють. Після попередньої діагностики телефону в сервісному центрі продавця було встановлено, що телефон потребує гарантійного ремонту, що триватиме 1 місяць. У свою чергу Буров зажадав безоплатного надання йому на час ремонту аналогічного апарату. Але сервісний центр надав йому телефон Nokia № 95.

Буров звернувся до суду з позовом про стягнення з ТОВ «С» неустойки у розмірі 500 грн. та моральної шкоди у розмірі 100 грн.

Які правила обчислення гарантійних строків? Чи має право Буров на стягнення неустойки? Вирішіть спір.

Задача № 2

Між фермерським господарством «Світанок» та цукровим заводом був укладений договір на поставку 125 тон цукрового буряка рівними партіями протягом жовтня-листопада 2005 року.

Зібравши урожай, фермерське господарство поставило весь буряк до 25 жовтня 2005 року та стало вимагати збільшення оплати за виконання договору в зв’язку з достроковою поставкою.

Яке значення строків в договорі поставки? Що таке загальні та спеціальні строки в договорі? За яких умов допускається дострокове виконання договору? Вирішіть спір.

Задача № 3

В листопаді 2010 року Ситникова звернулася до суду з позовом до Гедзя про визнання недійсним договору міни від 2 жовтня 2010 року. В обґрунтування позову Ситникова вказувала, що згідно договору вона обміняла належний їй житловий будинок у м. Ізяславі на належний відповідачу Гедзю житловий будинок у с. Борисів Ізяславського району. Ситникова вважає, що даний договір має бути визнаний недійсним, оскільки вона діяла під впливом помилки щодо об’єктивної оцінки якості та властивостей житлового будинку відповідача, оскільки будинок є необжитим, потребує значного ремонту, відсутній матеріал для опалення будинку у зимовий період.

Яке рішення має винести суд? Чи буде договір міни визнаний недійсним якщо особа, яка вчинила правочин, помилилася щодо обставин, які мають істотне значення?

Задача № 4

Наришкін подарував своєму знайомому Огіркову 25 квітня 2006 року КПК ASUS P505. Через рік КПК впізнала Крива, в якої цей КПК разом із сумочкою 3 січня 2006 року було викрадено у поїзді Київ-Хмельницький. Крива звернулась до Хмельницького міськрайонного суду з позовною заявою про витребування від Огіркова та передачі їй зазначеного КПК.

Які наслідки для Наришкіна матиме рішення суду про витребування від Огіркорва та передачі Кривій КПК? Вирішіть справу.