Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпора_ОБЖД.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
09.11.2018
Размер:
407.04 Кб
Скачать

6.Основні ознаки міста

Вчений В. Городененко, виділяє такі специфічні риси, властиві місту:

1) концентрація великої кількості людей, висока щільність населення на обмеженій території;

2) зосередженість промисловості, науки, мистецтва, інформації;

3) провідна роль у соціальному прогресі;

4) висока ступінь інтеграції багатогранних видів людської діяльності внаслідок концентрації різноманітних галузей суспільного виробництва;

5) зосередженість основних соціальних груп і верств населення [5].

Специфічні риси, зазначені В. Городененком, характеризують місто як узагальнену форму поселення, та адміністративно організований соціумний об'єкт. При цьому не розглядають його як просторове середовище, організоване зв'язками, а визначають як адміністративно-територіальну одиницю, утворену на базі соціального підґрунтя.

Найбільш всебічно дослідили місто та виділили його характерні ознаки такі вчені як Ф. Стольберг та В. Ладиженський. Вони характеризують міста за такими ознаками: міста – це поселення в яких території, відведені під забудову, є значно більшими від незабудованих територій; обов'язковою є присутність багатоповерхівок; наявність промислових підприємств та підприємств сфери послуг; розвинена система громадського транспорту, наземних та підземних комунікацій; розвинена торгова мережа; високий рівень забруднення навколишнього середовища; «хвороби урбанізації», пов'язані із швидким розповсюдженням інфекції при високій щільності населення та частими контактами один з одним; наявність спеціально створених рекреаційних зон загального користування; висока щільність розміщення закладів освіти, культури та охорони здоров'я; культові споруди однієї або декількох конфесій; різноманіття соціального вибору; наявність щоденної газети, яка розповсюджується і за межами міста; наявність приміської зони – в дану зону із міста поступово переноситься найбільш шкідливе виробництво.

Запропоновані Ф. Стольбергом та В. Ладиженським специфічні ознаки міста є ґрунтовнішими, однак вони наголошують, передусім, на соціально-культурному і політичному значенні міста. Хоча слід відмітити, що в роботах даних вчених присутні ознаки міста, які характеризують його з точки зору просторовості. Це перш за все, тлумачення міста як навантаженого будівлями поселення із розвиненою транспортною мережею, наявною приміською зоною та розвиненими сферами – промисловістю, торгівлею та сферою послуг, що характеризує простір міста через призму чотирьох його просторових складових: житлову, будівельну, транспортну та економічну. В нашому дослідженні ми прагнемо зкомпонувати такі ознаки, які були б характерними для кожного міського поселення водночас, розкривали місто із різних сторін і були індивідуальними для кожного конкретного прикладу.

Висновки. Дослідивши роботи ряду вчених, та враховуючи історичний досвід, ми оформили свою підбірку характерних ознак сучасного міста. Наша вибірка ґрунтовно характеризує місто, як об'єкт просторового середовища. Крім того, виділені ознаки визначають місто як географічну одиницю, будівельно-архітектурний об'єкт, як соціально-політичний елемент та як економічний фактор; і дають змогу всесторонньо оцінити місто та його простір з позиції різних наукових напрямів.