Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Семінар з виборі1.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
08.11.2018
Размер:
74.49 Кб
Скачать

1.2 Види іміджу

Імідж поділяється:

• Об'єктивний – реальне враження про кандидата

• Суб'єктивний – уявлення кандидата про саме собі

• Ідеальний – максимально ідеальний імідж кандидата для виборця

• Модельований – те, що виходить з кандидата після роботи з ним

команди професіоналів

Імідж складається з:

• Зовнішність (зростання, вест, тип, статура, чарівливість, краса і так далі)

• Біографія

• Манера поведінки і спілкування, уміння говорити

• Моральні і ділові якості (парність, порядність професіоналізм)

• Політична приналежність

2. Створення іміджу

Головна стратегія під час створення іміджу – правильно визначити вимоги і побажання публіки відносно того лідера, який їй потрібен. Побудова вдалого іміджу (образу) будь-якого політичного лідера головним чином залежить від наступних умов. Від знання і розуміння настроїв, вимог і установок своїх майбутніх чи теперішніх послідовників і вміння показати, що Ви – саме той, хто повністю відповідає вимогам публіки.

2.1 Загальні установки

Одна з найбільш дієвих стратегій для завоювання довіри політиком публіки – показати, що у Вас однакові з ними турботи і проблеми, що “Ви – “один з них”. Стратегія “я - один з вас” дозволяє лідеру досягти відчуття близькості і любові народу. Як було помічено, люди люблять тих, хто схожий на них. Це було підтверджено як психологічними експериментами, так і всім процесом політичної практики. Проте в даному випадку не слід забувати, що політик повинен виглядати, передусім, Лідером, а потім вже “своїм чоловіком”. Простота і скромність лише тоді викликають повагу, коли кожному зрозуміло, що їх демонструє велика людина. У зворотньому випадку виникає непорозуміння, чому лідером став той, хто не володіє жодними особливими достоїнствами. Межа між простотою і величчю дуже тонка і вимагає значної роботи інтуїції.

Надмірна оригінальність в сфері політики при визначенні програм, побудові іміджу політичного лідера є неприпустимою, вона лише відштовхне від вас більшу частину людей. Щоб перемогти, кандидату корисно користуватися однією з головних заповідей маркетингу: “Конкурентноспроможний товар повинен бути таким же, як усі, тільки трішки краще”.

Побудова іміджу популярного лідера вимагає не лише врахування вимоги моменту і дій по ситуації. Ви завжди повинні демонструвати певні риси і якості характеру, які у свідомості потенційних виборців однозначно пов’язані з “лідерськими” рисами. Не завжди важливо володіти цими рисами насправді, але завжди важливо виглядати таким, що володіє ними. Так, лідер повинен виглядати діяльним, рішучим, справедливим і турботливим до тих, хто визнає його лідерство, безжальним до ворогів, долаючим всі перешкоди, виглядати переможцем у будь-якій ситуації і завжди відчувати себе правим. Більшість цих рис і якостей успішно можна сконструювати за допомогою слів.

На початку конструювання іміджу головним є те, щоб Вас помітили і запам’ятали. Щоб Вас запам’ятали, необхідно створити міцну асоціацію між своїм політичним ім’ям і легко впізнаним політичним ярликом, важливою для публіки в даний момент ідеєю, достатньо чітко оголосити себе захисником певного напрямку. Чим міцніше будуть асоціації, тим легше буде Вас впізнати і запам’ятати. Значення пов’язаних з іменем політика ярликів може змінюватись в залежності від ситуації, проте сам ярлик повинен залишатися достатньо постійним.

Якщо Ви є відомим політиком, то радикально змінити свій імідж буде досить проблематично. Проте для його можливої корекції в сторону більшої ефективності нині необхідно сформувати нові асоціації між уже відомими і закріпленими у свідомості публіки рисами іміджу та новими завданнями.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]