Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекция 2, ОМЗ. Анатомия и физиология человека +....doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
08.11.2018
Размер:
437.25 Кб
Скачать

Хвороби крові

Анемія або недокрів'я — стан, за якого відбувається зменшення кількості еритроцитів або зниження вмісту гемоглобіну. Це призводить до ослабленості організму, адже кров в меншій кількості транспортує кисень та поживні речовини.

При значних крововтратах і деяких захворюваннях виникає необхідність переливання крові. Для цього кров беруть у дорослих людей — донорів та переливають іншим людям — реципієнтам. У дорослої людини без шкоди для її здоров'я можна взяти 200 мл крові, яку одразу консервують.

Під впливом різноманітних речовин можуть виникати реакції імунної системи, що призводять до захворювань організму, які називаються алергіями. Речовини, що спричиняють алергії, називають алергенами. Реакція організму на інфекційну хворобу визначаються його імунологічною реактивністю. Останнім часом відкрито віруси, які руйнують імунну систему людини, роблять її беззахисною у боротьбі з іншими хворобами. Хворобу, що виникає під впливом цих вірусів назвали синдромом набутого імунодефіциту (СНІД).

Гемофілія — хвороба, що спричинена порушеннями зсідання крові, при якій різко зростає небезпека загибелі від крововиливу в мозок та інші життєво важливі органи, навіть при незначній травмі. Хворі з важкою формою гемофілії нерідко піддаються інвалідизації, внаслідок частих крововиливів в суглоби (гемартрози) і м'язові тканини (гематоми).