Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОНД_Кловак.doc
Скачиваний:
98
Добавлен:
07.11.2018
Размер:
3.21 Mб
Скачать

13.8. Захист наукової роботи

Захист курсової роботи відбувається у формі співбесіди чи публічного виступу в присутності членів комісії. Якщо під час захисту студент виявляє такий рівень знань, що заслуговує на вищу оцінку, ніж письмова інформація (зміст і оформлення роботи), то викладач може поставити таку оцінку, зробивши запис "З урахуванням захисту".

Кількісний склад членів комісії, як правило, не менше трьох осіб (разом з керівником курсової роботи). Оцінка в заліковій книжці засвідчується підписом викладача-керівника курсової роботи, а в заліково-екзаменаційній відомості - керівником і членами комісії. Керівник ставить оцінку, дату захисту, свій підпис на титульній сторінці оформленої курсової роботи.

Для захисту дипломної (бакалаврської), магістерської роботи подаються такі документи: довідка про успішність, відгук наукового керівника, рецензія фахівця, витяг із засідання відповідної кафедри про допуск до захисту.

Захист дипломних (магістерських) робіт проводяться перед Державною екзаменаційною комісією (ДЕК), затвердженою наказом ректора ВНЗ. Для цього готується наукова доповідь (з розгорнутим

228

викладом результатів власного дослідження), а також наочно-ілюстративні матеріали (таблиці, діаграми, графіки тощо).

На захисті особлива увага звертається на самостійність мислення студента, на оригінальність висловлених ним думок та їх теоретичну й практичну обгрунтованість.

На захист бакалаврських, дипломних (магістерських) робіт можуть бути запрошені студенти молодших курсів, учителі шкіл, викладачі інших кафедр.

13.9. Вимоги до оцінювання студентських наукових робіт

Для оцінювання наукових студентських робіт існують як загальні так і специфічні для окремих дисциплін критерії. Вони загалом збігаються з критеріями, на основі яких здійснюється експертна оцінка дисертаційних робіт з педагогіки та психології, окремих методик.

Свої перші наукові роботи студенти, як правило, виконують на початку дослідницької творчості, отже, вимоги до таких робіт відповідно коригуються (спрощуються).

У більшості ВНЗ розроблені загальні й конкретні підходи до оцінювання студентських робіт. Так, показниками цінності дослідження з педагогіки є: актуальність теми, її теоретичне та практичне значення; зв'язок роботи з потребами сучасної школи; самостійність дослідно-експериментальної роботи; новизна підходів і значущість отриманих результатів; обізнаність автора про стан проблеми в теорії та практиці педагогіки; методологічна обгрунтованість, адекватна предмету методики дослідження; наявність достатньо розробленого дослідницького та понятійного апарату; чітке оформлення тексту, висновків, рекомендацій; володіння науковою мовою (поняттями) педагогіки.

Показниками для оцінювання наукових студентських робіт з психології розглядаються такі їх ознаки, як: обгрунтованість проблеми й теми дослідження: самостійність підбору та вивчення основної й додаткової літератури з досліджуваної проблеми; критичне використання наукової літератури; розкриття різних поглядів на вирішення досліджуваної проблеми та особистого ставлення до них; адекватність підібраних методів меті дослідження; грамотність постановки експерименту; інтерпретація з/добутих /даних; уміння робити теоретично обгрунтовані висновки; практична значущість роботи; оформлення роботи (список використаної літературі!, креслення, схеми, таблиці, графіки).

229

Розроблено низку критеріїв оцінювання наукових студентських робіт з окремих методик. До них належать: актуальність теми, новизна наукової студентської роботи; органічний зв'язок педагогічної теорії та шкільної практики; теоретична обгрунтованість практичних висновків. Робота студентів з методики оцінюється з урахуванням їх знань про найновіші досягнення психологічних і педагогічних досліджень; береться до уваги також: ґрунтовність критичного аналізу літератури з досліджуваної проблеми; наявність елементів педагогічного експерименту; уміле використання методів науково-педагогічного дослідження; логіка та гармонійність композиції викладу; практичне значення роботи; докладність конкретних методичних рекомендацій з оцінкою можливості їх реалізації у практиці роботи вчителів, у педагогічній практиці студентів, на аудиторних заняттях у ВНЗ; оформлення роботи.

Загальними вимогами при оцінюванні всіх студентських наукових робіт є:

своєчасність виконання роботи;

уміння викласти основні положення при захисті роботи;

участь у наукових конференціях (семінарах) із доповідями за

темою роботи;

опублікування отриманих результатів (для дипломних і

магістерських робіт).

Кращі курсові, бакалаврські, дипломні роботи можуть бути запропоновані до участі в конкурсі студентських робіт або на наукову конференцію.

Запитання та завдання для самостійної роботи

  1. Чим зумовлені нормативні вимоги до оформлення результатів наукових досліджень?

  2. Які є вимоги до мови написання науково-педагогічної роботи?

  3. Складіть реферат на одну з тем курсу „Основи педагогічних досліджень", (або на тему Вашої курсової роботи) відповідно до вимог, які ставляться до наукової праці.

Література:

  1. Артемчук Г.І. та ін. Методика організації науково-дослідної роботи: Навчальний посібник для студентів та викладачів вищих навчальних закладів. - К.: Форум, 2000. - 270с.

  2. Атаманчук П.С., Гнатюк Ю.В., Криськов У .А., Щиоба В.С. Виконання курсових, дипломних та магістерських робіт.

230

Кам'янець-Подільський державний педагогічний університет, 2001.-24с.

  1. Загвязинский В.Й. Методология й методика дидактического исследования. - М.: Педагогика, 1982. - 160с.

  2. Карпова Н.В., Кускова С.В., Толкачова Л.Е. Справочное пособие по организации поисково-исследовательской деятельности учащихся образовательньїх учреждений. - Псков: Псковский гос. пед. ин-т, 2001.-45с.

  3. Кловак Г.Т. Методика підготовки і захист дипломних робіт: Навчально-методичний посібник. - К.: Науковий світ, 2002. - 84с.

  4. Краснобокий Ю.М. Словник-довідник науковця-початківця. - К.: Науковий світ, 2000. - 83с.

  5. Курсова, дипломна, магістерська: що про них потрібно знати?: Методичні рекомендації до виконання та оформлення науково- дослідних робіт студентів /Укл. Гнаповська Л.В., Ляной Ю.О., Огієнко Ю.О. - Суми: СумДПУ ім. А.С.Макаренка, 2001. - 36с.

  6. Курсові і дипломні роботи студентів у системі роботи з науковою літературою: Методичні вказівки до написання курсових і дипломних робіт для студентів усіх спеціальностей денної форми навчання /Л.М.Двірна (уклад.): Черкаський інженерно- технологічний інститут. - Черкаси: ЧІТІ, 2000. - 16с.

  7. Курсовьіе й дипломньїе работьі по педагогике / Сост. М.Д. Горячев. - Самара: Самарский университет, 2001. - 15с.

  8. Побірченко Н.С., Кірдан О.Л., Шульга Л.А. Курсові роботи з педагогіки: Методичні рекомендації. - Умань: УДПУ, 1997. - 20с.

  9. Пономарів О.Д. Стилістика сучасної української мови: Підручник. -К.: Либідь, 1993.-248с.

  10. Семеног О. Організація науково-дослідної роботи студентів філологічних факультетів педагогічних університетів / Навчально- методичний посібник. - К. - Глухів: РВВГДПУ, 2002. - 96с.

  11. Сидоренко В.К., Дмитренко Г.В. Основи наукових досліджень: Навчальний посібник для вищих педагогічних закладів освіти. - К.: РННЦ "Дініт", 2000. - 259с.

  12. Сметанський М.І., Найдьонов І.М., Холковська І.Л. Технологія педагогічних досліджень: навчальний посібник. - Вінниця: ВДПУ, 1997.-31с.

  13. Соколова Е.П. Как работать с книгой: Учебно-методическое пособие для студентов-заочииков / Под ред. проф. А.В.Западова. - М.: Изд-во Московского университета, 1969. - 20с.

231

  1. Тюрина В.А., Ващенко Й.В. ОсновьІ методологии й методики научного исследования: Учебное пособие. К.: ООО "Международное финансовое агентство", 1998. -44с.

  2. Шейко В.М., Кушнаренко Н.М. Організація та методика науково- дослідницької діяльності: Підручник для вищих навчальних закладів. -X.: Харківська державна академія культури, 1998. - 287с.