Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КТУ_диплом_магистр к печати.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
07.11.2018
Размер:
593.92 Кб
Скачать

3.2. Завдання на магістерську роботу

Завдання на магістерську роботу оформлюється, як правило, на бланку, виконаному на двох сторінках аркуша, розміщується після титульного листа. (Додаток Б)

3.3.Реферат

Реферат призначений для ознайомлення з дипломною роботою. Він має бути стислим, інформативним і вміщувати відомості, які дозволяють прийняти рішення про доцільність читання. Реферат має бути розміщений безпосередньо за завданням на магістерську роботу, починаючи з нової сторінки і повинен містити:

  • відомості про обсяг магістерської роботи, кількість її частин, кількість ілюстрацій, таблиць, додатків, кількість джерел згідно з переліком посилань (усі відомості наводять, включаючи дані додатків);

  • текст реферату;

  • перелік ключових слів.

Текст реферату повинен відображати інформацію і, як правило, у такій послідовності:

  • об'єкт дослідження;

  • мета роботи;

  • методи дослідження;

  • результати та їх новизна;

  • основні економічні показники;

  • рекомендації щодо використання результатів роботи;

  • фінансові результати;

  • значимість роботи та висновки.

Частини тексту реферату, з яких відсутні відомості, опускають. Реферат слід виконувати обсягом не більш, як 500 слів, і, бажано, щоб він уміщувався на одній сторінці формату А4.

Наприкінці Реферату наводяться ключові слова. Ключовим словом називається слово, або стійке словосполучення із тексту анотації, яке з точки зору інформаційного пошуку несе смислове навантаження. Сукупність ключових слів повинна відображати поза контекстом основний зміст магістерської роботи.

Загальна кількість ключових слів повинна бути не меншою трьох і не більше десяти. Ключові слова подають у називному відміннику, друкують в рядок, через кому.

Перелік ключових слів містить від 5 до 15 слів (словосполучень), надрукованих великими літерами в називному відмінку в рядок через коми. Приклад складання реферату дивися у додатку В.

3.4.Зміст

Зміст подають на початку роботи з найменуваннями та номерами початкових сторінок усіх розділів, підрозділів (якщо вони мають заголовок), зокрема вступу, висновків до розділів, загальних висновків, додатків, списку використаної літератури та ін.

3.5. Перелік умовних позначень, одиниць, скорочень і термінів

Якщо в магістерській роботі вжито специфічну термінологію, а також використано маловідомі скорочення, нові символи, позначення і таке інше, то їх перелік може бути поданий у вигляді окремого списку, який розміщують перед вступом.

Перелік треба друкувати двома колонками, в яких зліва за абеткою наводять, наприклад, скорочення, справа - їх детальне розшифрування.

Якщо в магістерській роботі спеціальні терміни, скорочення, символи, позначення і таке інше повторюються менше трьох разів, перелік не складають, а їх розшифрування наводять у тексті при першому згадуванні.

3.6. Структура, зміст та значення вступу до магістерської роботи (3-5 сторінок машинописного тексту).

Вступ розкриває сутність і стан наукової задачі та її значущість, підстави і вхідні дані для розробки теми, обґрунтування необхідності проведення дослідження. У вступі обґрунтовується актуальність обраної теми, мета і зміст поставлених задач, формулюються об'єкт і предмет дослідження, вказується обраний метод (або методи) дослідження, повідомляється, у чому полягають теоретична і прикладна (практична) цінність отриманих результатів, а також відзначаються положення, що виносяться на захист. Якщо автор магістерської роботи приймав участь у науково-дослідній роботі кафедри економічного аналізу та фінансів, і зміст роботи є часткою вказаної науково-дослідної роботи, виконаної безпосередньо магістрантом, у вступі вказується номер її державної реєстрації та особистий внесок автора магістерської роботи до досліджень кафедри. При цьому в звіті про результати науково-дослідної роботи кафедри повинен бути виділений матеріал, що належить особисто магістрантові і пов’язаний з тематикою його магістерської роботи.

Предмет і об’єкт дослідження. Предмет дослідження міститься в межах об'єкта. Об'єкт і предмет дослідження як категорії наукового процесу співвідносяться між собою як загальне і часткове. В об'єкті виділяється та його частина, яка є предметом дослідження. Саме на нього спрямована основна увага магістранта, оскільки предмет дослідження визначає тему магістерської роботи, яка визначається на титульному аркуші як її назва.

Апробація результатів магістерської роботи. Результати магістерської роботи обов’язково повинні бути апробовані на студентських або інших наукових конференціях, нарадах, науковому семінарі кафедри економічного аналізу та фінансів. В роботі вказується, на яких наукових з’їздах, конференціях, симпозіумах, нарадах оприлюднені результати досліджень, що включені до магістерської роботи.

Публікації. Результати магістерської роботи повинні бути опубліковані у одному з фахових видань за напрямком “Економічні науки”. Можлива публікація сумісно з науковим керівником магістерської роботи.

Структура магістерської роботи. Наприкінці вступу магістрант повинен вказати структуру магістерської роботи: наявність вступу, певної кількості розділів, додатків, повний обсяг магістерської роботи в сторінках, а також обсяг, що займають ілюстрації, таблиці, додатки (із зазначенням їх кількості), список використаних джерел (із зазначенням кількості найменувань).

Вступ містить всі необхідні кваліфікаційні характеристики роботи.

Актуальність - обов'язкова вимога до будь-якої наукової праці. Тому вступ повинен починатися з обґрунтування актуальності обраної теми. У застосуванні до магістерської роботи магістра поняття “актуальність” має одну особливість. Магістерська робота, як уже вказувалося, є кваліфікаційною роботою, і те, як її автор уміє вибрати тему та наскільки вірно він цю тему розуміє й оцінює з погляду сучасності і соціальної значимості, характеризує його наукову зрілість і фахову підготовленість. Освітлення актуальності повинно бути не багатослівним. У межах однієї-двох сторінок машинописного тексту необхідно показати головне - суть проблемної ситуації.

Мета магістерської роботи. Метою магістерської роботи є кінцевий результат, який повинен бути отриманий в результаті проведення досліджень

Задачі магістерської роботи. В задачах магістерської роботи автор перелічує ті питання, які, на його думку, необхідно вирішити для досягнення поставленої мети. Задачі повинні викладатися у логічній послідовності, яка свідчить про глибоке розуміння автором роботи сутності наукового дослідження, його особистого вкладу у існуючі дослідження обраного ним напрямку.

Об'єкт і предмет магістерської роботи. Об'єкт і предмет магістерської роботи, як категорії наукового процесу співвідносяться між собою як загальне і часткове. У об'єкті виділяється та його частина, яка є предметом дослідження. Саме на нього і спрямована основна увага магістранта, саме предмет дослідження визначає тему дисертаційної роботи, що позначається на титульному аркуші як її назва.

Метод (або методи) магістерської роботи. Обов'язковим елементом вступу до магістерської роботи є перелік використаних методів дослідження, що служать інструментом досягнення поставленої в роботі мети. При перерахуванні методів треба коротко та змістовно визначити, що саме досліджується тим чи іншим методом.

У вступі описуються й інші елементи наукового процесу. До них, зокрема, відносять визначення, на якому конкретному матеріалі виконана сама робота. Тут також дається характеристика основних джерел одержання інформації (офіційних, наукових, бібліографічних), а також указуються методологічні основи проведеного дослідження.

Теоретична значимість отриманих в роботі результатів повинна висвітлити ступінь їх новизни порівняно з існуючими дослідженнями з обраного кола питань. Підтвердженням наукової значимості роботи є публікація її результатів у відкритому друку (фахових виданнях з напрямку ” Економічні науки”).

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Коротко викладають зв'язок вибраного напрямку досліджень з планами організації, де виконана робота, а також з галузевими та (або) державними планами та програмами. Обов'язково зазначають номери державної реєстрації науково-дослідних робіт, базових для підготовки та подання магістерської роботи, а також і роль автора у виконанні цих науково-дослідних робіт.

Практичну цінність роботи також підтверджує факт її розгляду , схвалення та прийняття до реалізації на підприємстві, по якому вона виконана.

Положення, що виносяться на захист магістерської роботи містять коротке викладення нових наукових рішень, запропонованих автором магістерської роботи особисто. При цьому необхідно показати відмінність одержаних результатів від відомих раніше, описати ступінь новизни (удосконалено, набуло подальшого розвитку).

Наприкінці вступної частини бажано розкрити структуру магістерської роботи, тобто дати перелік її структурних елементів і обґрунтувати послідовність їх розташування.