Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка Банковские операции.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
07.11.2018
Размер:
2.03 Mб
Скачать

1.3 Зміст навчальної дисципліни «Банківські операції» Модуль 1. Створення банку, операції з формування ресурсної бази

Тема 1. Створення й організація діяльності комерційного банку

Суспільна потреба в банківському продукті. Історія виникнення банків. Сутність банку, як суб'єкта економіки. Функції банку. Основи організації діяльності банку. Види комерційних банків їх операції, порядок створення та організаційна структура. Організація діяльності комерційного банку. Економічні нормативи, що регулюють діяльність комерційних банків. Ліквідність балансів комерційних банків і робота, що пов’язана з її підтримкою. Доходи, видатки та прибуток банку і його використання. Види ліцензій на здійснення банківських операцій. Рада і правління банку, повноваження і відповідальність цих органів. Вимоги до капіталу банку. Функції капіталу банку. Нормативи достатності капіталу.

Тема 2. Формування ресурсів комерційного банку

Склад і структура ресурсів комерційних банків. Власні та залучені ресурси, їх економічна характеристика. Вклади і депозити як головне джерело банківських ресурсів. Види вкладів і їх характеристика. Вклади, що приймаються від населення. Робота з юридичними та фізичними особами по залученню депозитів. Методи прогнозування банківських ресурсів. Прядок розгляду і затвердження зведеного кредитного плану багатофілійного банку. Організація виконання кредитного плану.

  • Аналіз розвитку кредитно-депозитних відносин банку з господарством.

  • Розробка пропозицій по підвищенню ефективності використання кредитних ресурсів. Управління ресурсами в ув’язці з прибутковістю банку і ліквідністю його балансу.

Модуль 2. Основні операції комерційного банку

Змістовий модуль 1. Операції банків з обслуговування безготівкового та готівкового обороту

Тема 3. Розрахунково-касові операції банків

Основи організації грошових розрахунків у народному господарстві. Готівкові та безготівкові розрахунки. Способи й форми безготівкових розрахунків. Структура безготівкового платіжного обороту. Форми безготівкових розрахунків: платіжні доручення, чеки, акредитиви, платіжні вимоги-доручення; сфера використання і порядок проведення розрахункових операцій.

Способи безготівкових розрахунків: розрахунки на основі заліку взаємних вимог, розрахунки у порядку планових платежів. Сфера їх використання, порядок проведення.

Вексель як форма міжгосподарських розрахунків. Банківські операції векселями.

Організація готівкових грошових розрахунків. Кругооборот готівкових грошей. Організація надходження готівкових грошей до кас комерційних банків. Порядок одержання та витрачання готівкових грошей. Прогнозування обороту готівкових грошей у банках. Касова дисципліна і контроль за її дотриманням.

Змістовий модуль 2. Кредитно-інвестиційні операції

Тема 4. Кредитні операції банків

Умови кредитної угоди, кредитний договір. Види кредитів, їх класифікація та економічна характеристика, форми судних рахунків. Засоби захисту від кредитного ринку, форми забезпечення обов’язків позичальника перед банком. Порядок видачі і способи погашення суд. Вартість кредиту. Проблемні суди. Контроль за використанням і погашенням кредиту. Кредитні санкції. Кредити під сукупне забезпечення. Бланкові й ризикові кредити. Споживчий кредит. Кредити, що пов’язані з розрахунками. Кредити під цінні папери. Контокорентний кредит. Сільськогосподарські позики.

Особливості проведення кредитних операцій комерційними банками у взаємовідносинах з підприємствами сезонних галузей промисловості; сільгосппідприємствами; заготівельними організаціями; торговими та постачальницько-збутовими організаціями. Особливості кругообігу і організації оборотних коштів у названих позичальників. Сезонні та несезонні запаси й затрати як об’єкт кредитування. Приведення у відповідність заборгованості по позиках із забезпеченням. Додаткові операції, що здійснюються банком у процесі кредитування.

Нормативно правова база функціонування бюджетної системи.