Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Спец. документозн 2 ДД.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
07.11.2018
Размер:
1.1 Mб
Скачать

Основні поняття й терміни

Магнітний документ, магнітна стрічка, картридж, стример, адаптер, магнітна карта, жорсткий магнітний диск, гнучкий магнітний диск.

Література

  1. Кушнаренко Н.Н. Документоведение.– К., 2001. – С.424-433.

  2. Антопольский А.Б., Вигурский Л.В. Электронные издания:проблемы и решения // Информ. ресурсы России. – 1998. –№ 1. – С. 19-27.

  3. Банасюкевич В.Д., Сокова А.Н. Управление документацией (из зарубежного опыта) // Отечеств. архивы. – 1992. – № 2. – С. 100-106.

  4. ДСТУ 2737–94. Записування і відтворення інформації. Терміни та визначення. – Чинний від 1994-31-08. – К., 1994. – 53 с.

  5. Корюкова А.А., Дёра В.Г. Основы научно-технической информации: Учеб. пособие для студ. вузов, обучающихся по специальности "Автоматизация и механизация процессов обработки и выдачи информации". – М.: Высш. шк., 1965. – 224 с.

  6. Носевич В.Л. Документ и информация в век компьютеров и множительной техники // Междунар науч. конф. "Историки и архивисты: сотрудничество сохранение и познание прошлого в интересах настоящего и будущего" (27-28 нояб. 1997 г.); Докл. и тез. науч. сообщ.– М., 1997. – С. 75-79.

  7. Пшенко А.В., Чуковенков А.Ю. Формирование нормативной базы документов, создаваемых средствами вычислительной техники // Сов. архивы. – 1986. – № 2. – С. 37-42.

  8. Швецова-Водка Г. Документ і книга в системі соціальних комунікацій. – Рівне, 2001. – 438с.

Модуль №3. Новітні носії інформації

Тема №11. Оптичний документ: загальна характеристика

Вивчаючи дану тему, студенти повинні з’ясувати такі питання:

  1. Характеристика оптичного документа як самостійного виду.

  2. Оптичний диск: загальні і специфічні ознаки.

  3. Характеристика аудіо-компакт-диска як носія інформації.

  4. Характеристика CD-ROM як носія комп'ютерної інформації.

  5. Відео-компакт-диски, DVD-диски. Перспективи їхнього використання у документній-комунікаційній діяльності.

  6. Специфіка запису і зчитування інформації на магнітооптичних дисках.

Методичні поради

У першому питанні аналізуємо оптичний документ як новітній носій інформації, що ґрунтується на оптичних способах запису, зчитування і відтворення інформації. Потрібно назвати переваги оптичного документа стосовно інших видів документів та його різновиди.

У другому питанні розглядаємо оптичний диск, вказуємо специфіку записування, зчитування та відтворення на ньому інформації, структуру, різновиди ОД за місткістю інформації та інші особливості.

Третє питання потребує розгляду аудіо-компакт-диска. Слід назвати основні його переваги, процес виготовлення, структуру, а також специфіку записування, зчитування та відтворення інформації. Назвати провідні фірми, які відіграли важливу роль у розробці компакт-дисків.

У четвертому питанні з’ясовуємо CD-ROM як найрозповсюджений вид оптичних дисків для використання у персональних комп’ютерах. Називаємо основні його характеристики, головну перевагу. Проаналізувати формат запису на CD-ROM, його складові частини. Розказати про переваги у зручностях його використання.

У п’ятому питанні аналізуємо відео-компакт-диск та DVD-диск. Потрібно проаналізувати конструкцію DVD-диска, його види, інформаційну ємність та інші специфічні особливості.

Шосте питання передбачає розгляду магнітооптичного диску. Назвати його види, основні характеристики та переваги.

Практичне завдання для самостійної роботи

1. Використовуючи фасетно-блочную схему класифікації документів, дайте повну і всебічну характеристику конкретним оптичним документам. Визначте, до яких видових категорій документів вони відносяться.

Запитання для самоконтролю:

1. Чим викликана необхідність виділення оптичного документа як самостійного виду?

2. Які загальні і специфічні ознаки оптичного диска як виду документа?

3. По яких ознаках виділяють основні різновиди оптичного диска?

4. Що таке відеодиск?

5. У чому складається особливість компакт-диску як носія інформації?

6. Які характерні риси CD-ROM як носія комп'ютерної інформації?