Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
_методичка.doc_.doc господ. право.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
07.11.2018
Размер:
1.4 Mб
Скачать

Тема 10. Господарські договори

Поняття, ознаки та функції господарського договору. Класифікація господарських договорів. Форма господарського договору. Зміст і особливості укладення окремих видів господарських договорів.

Тема 11. Відповідальність у господарських правовідносинах

Поняття та ознаки господарсько-правової відповідальності. Класифікація господарсько-правових санкцій. Функції господарської відповідальності. підстави господарської відповідальності. Поняття, види в господарському праві. Форми господарської відповідальності. Відшкодування збитків у сфері господарювання. Штрафні та оперативно-господарські санкції. Адміністративно-господарські санкції.

Змістовний модуль 3

Тема 12. Правове регулювання економічної конкуренції

Поняття, роль та основні принципи економічної конкуренції. Поняття монопольного становища і природні монополії. Поняття недобросовісної конкуренції та монополістичних порушень. Анти конкурентні узгоджені дії. Дискримінація суб’єктів господарювання. Відповідальність за порушення антимонопольного – конкурентного законодавства.

Тема 13. Правове регулювання ринку цінних паперів.

Поняття та види цінних паперів. Умови і порядок випуску цінних паперів. Державне регулювання ринку цінних паперів. Види ринків цінних паперів.

Тема 14. Правове регулювання цін та ціноутворення

Поняття та функції ціни. Політика ціноутворення. Види цін та порядок їх встановлення. Державний контроль за додержання дисципліни цін та відповідальність за їх порушення.

Тема 15. Правове регулювання інвестиційної та інноваційної діяльності

Поняття, види інвестицій та інвестиційної діяльності. Державне регулювання інвестиційної діяльності. Правові форми реалізації інвестиційної діяльності. Особливості правового регулювання інноваційної діяльності. Організаційно-правові форми інноваційної діяльності.

Тема 16. Правове регулювання зовнішньоекономічної діяльності

Поняття, види та суб’єкти зовнішньоекономічної діяльності. Державне регулювання зовнішньоекономічної діяльності. Поняття, зміст, види, та облік зовнішньоекономічних договорів (контрактів). Зовнішньоекономічні договори з давальницькою сировиною. Товарообмінні операції. Захист прав і законних інтересів суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності.

Тема 17. Правовий режим іноземного інвестування

Поняття іноземних інвестицій і їх роль в економіці України. Форми і види іноземних інвестицій. Правовий режим інвестицій спеціальних (вільних) економічних зон. Правове регулювання концесійної діяльності. Гарантії і компенсації іноземним інвесторам.

Тема18. Правове регулювання кредитно – розрахункових відносин

Поняття і види кредитів. Кредитування суб'єктів господарювання. Порядок відкриття, зміни і закриття рахунків у банках. Порядок і форми розрахунків у господарському обігу.

Змістовний модуль 4

Тема 19. Правове регулювання господарських відносин в електроенергетиці

Правові засади господарської діяльності в електроенергетиці. Правове регулювання ринку електричної і теплової енергії. Договори по постачанню електричної і теплової енергії.

Тема 20. Правове регулювання господарської діяльності у сільському господарстві

Правові засади сільськогосподарського виробництва. Особливості забезпечення суб’єктів сільськогосподарської діяльності засобами виробництва. Правові форми реалізації сільськогосподарської продукції. Правове регулювання ринку зерна.

Тема 21. Правове регулювання господарської відносин в галузі будівництва

Загальна характеристика законодавства про будівельну діяльність. Умови і порядок здійснення будівельної діяльності. Правовий статус суб’єктивного господарювання у галузі будів6ництва. Підрядні контракти у будівельній діяльності. Відповідальність за порушення законодавства про будівельну діяльність.

Тема 22. Правове регулювання господарських відносин у харчовій промисловості

Правові засади безпечності та якості харчових продуктів.. Державний нагляд і контроль безпечності та якості харчових продуктів. Державне регулювання виробництва та обігу алкогольних напоїв, тютюнових виробів. Державне регулювання виробництва і реалізації цукру.

Тема 23. Правове регулювання торгівельної діяльності та побутового обслуговування

Порядок заняття торгівельною діяльністю і правила торгівельного обслуговування населення. Правове регулювання відносин у галузі побутового обслуговування. Господарсько-правові заходи захисту прав споживачів. Правові засади застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг.