Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
_методичка.doc_.doc господ. право.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
07.11.2018
Размер:
1.4 Mб
Скачать

ЛЬВІВСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ

УНІВЕРСИТЕТ ВНУТРІШНІХ СПРАВ

________________________________________________________________

НАВЧАЛЬНО-МЕТОДИЧНА ЛІТЕРАТУРА

Серія: Методичні матеріали. Випуск 12.00.04 -1

_________________________________________________________________

ГОСПОДАРСЬКЕ ПРАВО

МЕТОДИЧНІ МАТЕРІАЛИ

ДЛЯ СТУДЕНТІВ

СПЕЦІАЛЬНІСТЬ: 6.030402 «Правознавство»

ЛЬВІВ – 2010

ББК

УДК

Рекомендовано до друку Вченою радою

Львівського державного університету внутрішніх справ

(протокол № __ від __________ 2010 р.)

Розглянуто і схвалено на засіданні кафедри господарсько-правових дисциплін Львівського державного університету внутрішніх справ

( протокол № 7 від 11 січня 2010 р.)

Рецензенти:

Г.Б.Яновицькакандидат юридичних наук, доцент (Львівський державний університет внутрішніх справ)

А.В.Рабінович – кандидат юридичних наук, доцент (Львівська комерційна академія)

Г.В.Смолин, С.В.Романцова

Господарське право:Методичні матеріали(программа навчальної дисципліни, плани семінарськиз занять, індивідуальні навчальнодослідні завдання, завдання для модульних контролів) Для студентів юридичного факультету.. –

Львів: Львівський державний університет внутрішніх справ, 2010.____ с.

Г.В.Смолин, С.В.Романцова

Львівський державний університет

внутрішніх справ 2010

Програма навчальної дисципліни Пояснювальна записка Мета вивчення дисципліни

“Господарське право” викладається студентам юридичного факультету. Програма навчальної дисципліни дає їм можливість засвоїти економіко-правові засади і правове регулювання господарської, що виникає як між суб’єктами господарювання, так і між ними та органами господарського керівництва, знати види і умови господарсько-правової відповідальності.

Дисципліна “Господарське право” передбачає вивчення студентами правових інститутів господарського права, спираючись на вже одержані знання з теорії держави і права, конституційного, адміністративного, фінансового, цивільного права та ін.

Завдання вивчення дисципліни

Студенти повинні знати:

на понятійному рівні тенденції розвитку господарського права в умовах ринкової економіки яка породила різноманітні організаційні форми господарювання, що зумовлює необхідність знань не тільки відповідно правового регулювання, а й вивчення правових засад господарської діяльності;

на фундаментальному рівні зміст проблеми господарського права як комплексної галузі права, методологічні засади аналізу нормативно-правової бази, аналітичної інформації, специфіку предмета правового регулювання, а також джерел, норм яких власне і складають його систему;

на практично-творчому рівні вимоги, які ставляться до юриста-спеціаліста, юриста-керівника це правове супроводження господарської діяльності та недопущення правопорушень, формування високої культури господарювання.

Студенти повинні вміти:

на репродуктивному рівні реалізувати вимоги держави щодо формування у керівників і спеціалістів адаптованості до виконання своїх обов’язків з організації здійснення господарської діяльності та управління нею у відповідності з вимогами господарського законодавства;

на евристичному (алгоритмічному) рівні формувати власну точку щодо об’єктивної необхідності господарського права, а також на відносини, що недостатньо врегульовані законодавчими актами;

на творчому рівні використовувати свої внутрішні якості у підвищенні ефективності професійної діяльності, досліджувати недоліки законодавчого регулювання окремих господарських відносин в умовах ринкової економіки і формувати пропозиції щодо їх вирішення.

Структура дисципліни

“Господарське право” складається із загальної та особливої частини, що відповідають чотирьом модулям. У загальній частині висвітлюються загальні положення (поняття, предмет, метод, правовідносини, джерела, принципи тощо), правовий статус учасників господарських відносин (у тому числі створення і державну реєстрацію суб’єктів господарювання, їх ліквідацію, зокрема в порядку банкрутства, ліцензування і патентування певних видів діяльності тощо), господарські договори, відповідальність за правопорушення у сфері господарювання. У особливій частині висвітлюється правове регулювання функціональних видів господарської діяльності (обмеження монополізму і захисту конкуренції, ціноутворення, ринку цінних паперів, зовнішньоекономічна діяльність суб’єктів господарювання тощо) і особливості правового регулювання в окремих галузях економіки (в електроенергетиці, у сфері сільського господарства, в галузі будівельної діяльності, в харчовій промисловості, торгівельній діяльності та побутовому обслуговуванні).

Семінарські заняття проводяться з основних проблем господарського права. На основі активної форми навчання закріплюється теоретичний матеріал, навички та уміння, формується готовність до правозастосовчої практики в сфері діяльності суб’єктів господарювання.

Самостійна робота планується як форма навчання, що має на меті надати допомогу у вивченні відповідних тем і запропонованої літератури, у пошуку відповідей на проблемні питання курсу, оволодінні практичними завданнями курсу.

Форми контролю – поточний, модульний, підсумковий семестровий контролі.

Примітки:

  1. Критерії успішності навчання та засоби її діагностики визначаються. Положенням про кредитно-модульну систему організації навчального процесу у Львівському юридичному інституті МВС України на 2004-2005 навчальний рік.

  2. Інформаційний обсяг дисципліни і конкретні форми проведення навчальних занять та їх об’єм, форми підсумкового контролю визначаються навчальним планом.

  3. Тематичний план дисципліни на навчальний рік затверджується кафедрою.

  4. Завдання для семінарських занять і самостійної роботи, індивідуальні завдання та контрольні питання (питання для самоконтролю) видаються окремо.