Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1.02.doc
Скачиваний:
66
Добавлен:
06.11.2018
Размер:
234.5 Кб
Скачать

2. Контрольні питання

  1. Назвіть основні методи розрахунку кіл постійного струму.

  2. Сформулюйте і запишіть перший та другий закони Кірхгофа.

  3. Які вузли і контури називають незалежними при складанні системи рівнянь за законами Кірхгофа?

  4. Яку кількість рівнянь необхідно скласти за першим та другим законами Кірхгофа, щоб визначити струми в усіх вітках схеми?

  5. Які переваги методу контурних струмів порівняно з методом розрахунку, що базується на застосуванні законів Кірхгофа? Поясніть суть розрахунку методом контурних струмів. В чому полягає особливість розрахунку за методом контурних струмів при наявності в колі джерела струму?

  6. Дайте визначення власного опору контура, взаємного (спільного) опору контурів, контурної е.р.с. Запишіть в загальному вигляді систему рівнянь для розрахунку за методом контурних струмів у звичайній та матричній формах.

  7. Поясніть суть методу вузлових потенціалів. Як враховуються струми джерел струму при розрахунку кіл за методом вузлових потенціалів?

  8. Запишіть в загальному вигляді рівняння для одного з вузлів коли при розрахунку за методом вузлових потенціалів. Поясніть зміст величин, що входять в систему. Що називається власною провідністю вузла, спільною (взаємною) провідністю двох вузлів, вузловим потенціалом?

  9. В яких випадках доцільно застосовувати метод двох вузлів? Поясніть суть цього методу.

  10. Що називають двополюсником? Які двополюсники належать до активних?

  11. Поясніть суть поняття еквівалентного генератора і параметрів, якими він характеризується. Як визначити вхідний опір та е. р. с. еквівалентного генератора дослідним та розрахунковим шляхом?

  12. В чому полягає суть методу накладання? Запишіть рівняння, що виражає принцип накладання, і поясніть зміст величин, що входять в рівняння.

  13. В яких випадках доцільно застосовувати метод еквівалентного генератора?

  14. Дайте загальну характеристику переваг і недоліків відомих методів розрахунку кіл постійного струму.

3. Завдання для самостійної підготовки до роботи

  1. Дати відповіді на контрольні питання.

  2. В колі (рис 4) значення параметрів елементів R1=R2=R3=12 Oм; Е1=24 В; Е2=12 В. Знайти значення струмів у вітках всіма розглянутими в розділі 1 методами.

  3. Довести, що у вітках кола з реальними джерелами е.р.с. будуть протікати такі ж струми, що і в колі з ідеальними джерелами е.р.с., якщо значення е.р.с. Ек останніх будуть дорівнювати значенням напруг Uк на затискачах реальних джерел, ввімкнених в коло: Ек = Uк (іншими словами, показати, що рівняння (2) та (2а) еквівалентні).

  1. Опис дослідної установки

Установка складається з випробуваної панелі (рис. 6), панелі джерел живлення, панелі амперметрів і вольтметра.

Рис. 6. Вигляд випробувальної панелі

Схема досліду зображена на лицевій стороні випробуваної панелі.

При виконанні роботи слід пам’ятати, що в колі діють джерела з використанням випрямлячів на напівпровідникових діодах (нелінійних елементах). Внутрішній опір таких джерел залежить від сили струму джерела: Rвн = f(І). Тому дані джерела можна вважати лінійними елементами кола лише в першому наближенні

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]