Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекц. №3 Підпр. пр..doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
06.11.2018
Размер:
123.9 Кб
Скачать

6. Переоформлення та анулювання ліцензії.

Переоформлення ліцензії

Підставами для переоформлення ліцензії є:

- зміна найменування юридичної особи (якщо зміна найме­нування не пов'язана з реорганізацією юридичної особи) або прізвища, імені, по батькові фізичної особи — суб'єкта підпри­ємницької діяльності;

- зміна місцезнаходження юридичної особи або місця про­живання фізичної особи — суб'єкта підприємницької діяльності;

- зміни, пов'язані з провадженням ліцензіатом певного ви­ду господарської діяльності.

У разі виникнення підстав для переоформлення ліцензії ліцензіат зобов'язаний протягом 10 робочих днів подати органу ліцензування заяву про переоформлення ліцензії разом з ліцен­зією, що підлягає переоформленню, та відповідними докумен­тами або їх нотаріально засвідченими копіями, які підтверджу­ють зазначені зміни. Не переоформлена в установлений строк ліцензія є недійсною.

Орган ліцензування протягом трьох робочих днів з дати над­ходження заяви про переоформлення ліцензії та документів, що додаються до неї, зобов'язаний видати переоформлену на ново­му бланку ліцензію з урахуванням змін, зазначених у заяві про переоформлення ліцензії.

У разі переоформлення ліцензії орган ліцензування приймає рішення про визнання недійсною ліцензії, що була переофор­млена, з внесенням відповідних змін до ліцензійного реєстру не пізніше наступного робочого дня.

За переоформлення ліцензії справляється плата в розмірі п'яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Анулювання ліцензії

Підставами для анулювання ліцензії є:

- заява ліцензіата про анулювання ліцензії;

- акт про повторне порушення ліцензіатом ліцензійних умов;

- рішення про скасування державної реєстрації суб'єкта господарювання;

- нотаріально засвідчена копія свідоцтва про смерть фізич­ної особи — суб'єкта підприємницької діяльності;

- акт про виявлення недостовірних відомостей у докумен­тах, поданих суб'єктом господарювання для одержання ліцензії;

- акт про встановлення факту передачі ліцензії або її копії іншій юридичній або фізичній особі для провадження госпо­дарської діяльності;

- акт про встановлення факту неподання в установлений строк повідомлення про зміну даних, зазначених в документах, що додавалися до заяви про видачу ліцензії;

- акт про невиконання розпорядження про усунення пору­шень ліцензійних умов;

- неможливість ліцензіата забезпечити виконання ліцензій­них умов, встановлених для певного виду господарської діяль­ності;

- акт про відмову ліцензіата в проведенні перевірки орга­ном ліцензування або спеціально уповноваженим органом з пи­тань ліцензування.

Орган ліцензування приймає рішення про анулювання лі­цензії протягом 10 робочих днів з дати встановлення підстав для анулювання ліцензії, яке вручається (надсилається) ліцензіату із зазначенням підстав анулювання не пізніше трьох робо­чих днів з дати його прийняття.

7. Патентування підприємницької діяльності

Торговим патентом є державне свідоцтво, яке засвідчує пра­во суб'єкта підприємницької діяльності чи його структурного (відокремленого) підрозділу займатися видами підприємниць­кої діяльності, що зазначені в Законі «Про патентування деяких видів підприємницької діяльності».

Види підприємницької діяльності, що підлягають патенту­ванню

Патентуванню підлягає торговельна діяльність за готівко­ві кошти, а також з використанням інших форм розрахунків та кредитних карток на території України, що здійснюється суб'єк­тами підприємницької діяльності або їх структурними (відокремленими) підрозділами у пунктах продажу товарів. Тобто для придбання патенту в цьому разі необхідна одночасна наявність декількох умов:

а) діяльність повинна мати ознаки торговельної. Згідно зі ст. З Закону «Про патентування деяких видів підприємницької діяльності» під торговельною діяльністю розуміється роздрібна та оптова торгівля, діяльність у торговельно-виробничій (громадське харчування) сфері;

б) торговельна діяльність повинна здійснюватися в готівковій формі, тобто за готівкові кошти, а також з використанням інших готівкових платіжних засобів та з використанням кредит­них карток на території України. У разі проведення розрахунків шляхом внесення покупцем готівкових коштів за проданий то­вар (надані послуги) до каси Ощадбанку або каси комерційно­го банку такі розрахунки не вважаються готівковими, а суб'єкт підприємництва може здійснювати торговельну діяльність без придбання торгового патенту;

в) торговельна діяльність повинна здійснюватися суб'єктами підприємницької діяльності або їх структурними (відокремле­ними) підрозділами у пунктах продажу товарів.

Патентуванню підлягає діяльність з надання побутових послуг, яка здійснюється суб'єктами підприємницької діяльності або їх структурними (відокремленими) підрозділами як в окремих приміщеннях, будівлях, їх частинах, так і за їх межами. Під по­бутовими послугами розуміють діяльність, пов'язану з надан­ням платних послуг для задоволення особистих потреб замов­ника за готівкові кошти, а також з використанням інших форм розрахунків, включаючи кредитні картки.

Патентуванню підлягають операції з торгівлі готівковими валютними цінностями, які здійснюються суб'єктами підприєм­ницької діяльності або їх структурними (відокремленими) підроз­ділами у пунктах обміну іноземної валюти. Під торгівлею готів­ковими валютними цінностями розуміють продаж готівкової іноземної валюти, інших готівкових платіжних засобів, вираже­них в іноземній валюті (у тому числі дорожніх, банківських та персональних чеків), а також операції з дебетування кредитних (дебетових) карток в обмін на валюту України, інших готівко­вих платіжних засобів, виражених у валюті України, а також в обмін на іншу іноземну валюту.

Патентуванню підлягають операції з надання послуг у сфе­рі грального бізнесу, які здійснюються суб'єктами підприємниць­кої діяльності або їх структурними (відокремленими) підрозділа­ми. Під гральним бізнесом розуміють діяльність, пов'язану з влаштуванням казино, інших гральних місць (домів), гральних автоматів з грошовим або майновим виграшем, проведенням лотерей (крім державних) та розиграшів з видачею грошових виграшів у готівковій або майновій формі.

Порядок видачі торгових патентів

Підставою для придбання торгового патенту є заявка суб'єкта підприємницької діяльності, що повинна містити такі реквізити:

- найменування суб'єкта підприємницької діяльності;

- витяг з установчих документів щодо юридичної адреси суб'єкта підприємницької діяльності, а у випадках, якщо патент придбавається для структурного (відокремленого) підрозділу, — довідка органу, який погодив місцезнаходження структурного (відокремленого) підрозділу, із зазначенням цього місця;

- вид підприємницької діяльності, здійснення якої потребує придбання торгового патенту;

- найменування документа про повну або часткову сплату вартості торгового патенту.

Торговий патент видається суб'єкту підприємницької діяль­ності під розписку у триденний термін з дня подачі заявки. Да­тою придбання торгового патенту є зазначена в ньому дата.