Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
S_R_11-Zagalni_printsipi_modelyuvannya_detaley_....doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
05.11.2018
Размер:
271.36 Кб
Скачать

Дерево побудови

При роботі з будь-якою моделлю деталі в KOMПAC-3D на екрані, крім вікна, у якім відображається деталь, показується вікно, що містить Дерево побудови деталі. Дерево побудови - це представлена в графічному вигляді послідовність елементів, що становлять деталь. Вони відображаються в Дереві в порядку створення.

У Дереві побудови відображаються наступні елементи: позначення початку координат, площини, осі, ескізи й операції.

Ескіз, задіяний у будь-якій операції, розміщується на "гілці" Дереву побудови, відповідної до цієї операції. Ліворуч від назви операції в дереві відображається знак "+" Після клацання мишею на цьому знаку в Дереві розгортається список, що брав участь в операції ескізів. Ескізи, не задіяні в операціях, відображаються на верхньому рівні Дерева побудови.

Кожний елемент автоматично виникає в Дереві побудови відразу після того, як він створений. Назва привласнюється елементам також автоматично залежно від способу, яким вони отримані. Наприклад, Вісь через ребро. Площина через три вершини. Операція обертання. Фаска і т.д.

У деталі може існувати множина однотипних елементів. Для того, щоб розрізняти їх до назви елемента автоматично додається порядковий номер елемента даного типу. Наприклад, Скругление:1 і Скругление: 2.

Ви можете перейменувати будь-який елемент у Дереві побудови. Для цього двічі клацніть мишею по його назві; воно відкриється для редагування. Уведіть нову назву елемента й клацніть мишею поза списком елементів дерева. Нова назва елемента буде збережена в Дереві побудови. Звичайно елементи перейменовують відповідно до їхнього конструктивного змісту (значення) Наприклад, елемент Приклеїти операцією обертання можна перейменувати в Бобышку. Вирізати кинематически в Паз і т.д Приклад перейменування елементів у Дереві побудови показано на малюнку 2-3.

Ліворуч від назви кожного елемента в Дереві відображається піктограма, відповідно до способу, яким цей елемент був отриманий. Піктограму. на відміну від назви елемента, змінити неможливо. Завдяки цьому при будь-якім перейменуванні елементів у Дереві побудови залишається наочна інформація про спосіб створення.

Рис. 2 - 3. Перейменування об'єктів у Дереві побудови

Звичайно піктограми відображаються в Дереві побудови синім кольором Якщо об'єкт виділений, то його піктограма в Дереві зелена. Якщо об'єкт зазначений для виконання операції, то його піктограма в Дереві червона.

Дерево побудови служить не тільки для фіксації послідовності побудови, але й для полегшення вибору й вказівки елементів при виконанні команд.

Ви можете відключити показ Дерева побудови. Для цього викличте з меню Сервіс команду Дерево Побудови. Для того, щоб включити показ Дерева, викличте команду знову. Коли показ Дерева включений, поруч із назвою команди в меню відображається "перемикач".

Дерево побудови відображається в окремому вікні, яке завжди перебуває всередині вікна документу-деталі. Ви можете змінити розмір вікна Дерева, перетягуючи мишею кути або границі.

Якщо відкрито кілька вікон одного документа-деталі, показ Дерева побудови може бути включений або виключений у кожному з них.

Базові прийоми роботи

Вибір об'єктів

Для виконання багатьох команд побудови тривимірних елементів необхідно вказувати або виділяти об'єкти, на яких базується ця побудова – ескізи, вершини, ребра і грані, конструктивні осі і площини.

Виділення об'єктів відбувається, коли не активна жодна команда трьохмірних побудов. Об'єкти виділяють для того, щоб їх переглянути або перед викликом будь-якої команди. Наприклад, елемент можна виділити для того, щоб викликати команду редагування його параметрів.

Виділення елементів відбувається в процесі завдання параметрів поточної команди.

Наприклад, після виклику команди створення елемента по перетинах потрібно послідовно вказати эскизи-перетини.

Об'єкти можна вказувати й виділяти у вікні побудови деталі.

■ Для виділення вершини підведіть до неї курсор у вікні деталі. Коли курсор прийме вид "зірочки", клацніть лівою клавішею миші.

Вид курсору при вказівці вершини

■ Для виділення ребра підведіть до нього курсор у вікні деталі. Коли курсор прийме вид "палички", клацніть лівою клавішею миші.

Вид курсору при вказівці ребра

■ Для виділення конструктивної осі підведіть до неї курсор у вікні деталі. Коли­ курсор прийме вид «осьової лінії», клацніть лівою клавішею миші.

Вид курсору при вказівці осі

■ Для виділення грані підведіть до неї курсор у вікні деталі. Коли курсор при­ позначці прийме вид "поверхні", клацніть лівою клавішею миші

Вид курсору при вказівці грані

Для вказівки конструктивної площини підведіть до неї курсор у вікні чи дета­лі. Коли курсор прийме вид "площини", клацніть лівою клавішею миші

Вид курсору при вказівці площини

Фільтри об'єктів

При виділенні й вказівці вершин, ребер, граней, осей і площин у вікні редагування деталі відбувається динамічний пошук об'єктів: при проходженні курсору над об'єктом, який може бути обраний у цей момент, цей об'єкт підсвічується, а курсор міняє зовнішній вигляд.

Іноді в "рамку" курсору попадає відразу кілька об'єктів (наприклад, грань і ребро), причому підсвічується не той об'єкт, який Ви прагнете виділити. Для полегшення вибору об'єктів потрібного типу використовуються Фільтри об'єктів.

Щоб включити Фільтр, викличте з меню Сервіс команду Фільтри об'єктів На екрані з'явиться Панель фільтрів.

Панель фільтрів

За замовчуванням на панелі натиснута кнопка Фільтрувати всі

Кнопка Фільтрувати всі

Натискання цієї кнопки означає, що підсвічуються й можуть бути зазначені (виділені) курсором і вершини, і ребра, і грані, і осі. і площини.

Якщо для виконання задуманої Вами дії необхідна вказівка (виділення) об'єктів певного типу, натисніть відповідну кнопку на Панелі фільтрів.

Кнопка Фільтрувати Вершини

Кнопка Фільтрувати грані

Фільтрувати площини

Кнопка Фільтрувати ребра

Кнопка Фільтрувати осі

Якщо натиснута одна із цих кнопок, то кнопка Фільтрувати все вимикається.

Ви можете вибрати будь-яку комбінацію доступних для вказівки (виділення) об'єктів, нажавши відразу кілька кнопок на Панелі фільтрів.

Якщо вимикаються всі кнопки. відповідні до типів об'єктів, то кнопка Фільтрувати все автоматично включається ( тобто відключити вказівку всіх об'єктів неможливо).

Перемикати кнопки на Панелі фільтрів можна в будь-який момент роботи з деталлю.

Вибір у Дереві побудови

Деякі об'єкти потрібно виділяти й указувати не тільки у вікні редагування деталі, але й у Дереві побудови.

Для того, щоб указати або виділити об'єкт у Дереві, клацніть мишею по його назві або піктограмі.

Таким способом Ви можете виділити або вказати ескіз, площину, вісь, формотворний елемент (наприклад, елемент, приклеєний операцією обертання, або отвір, або фаску).

Зауваження Вказівка й виділення об'єктів у Дереві може проводитися тільки в режимі тривимірних побудов. Якщо система перебуває в режимі ескізу, вказівка й виділення об'єктів у Дереві побудови неможливо.

При вказівці або виділенні будь-якого об'єкта Дерева відповідна йому частина моделі підсвічується у вікні деталі.

Після того як об'єкт виділений будь-яким способом ( у тому числі у вікні деталі) піктограма, що відповідає деталі в Дереві побудови із синьої перетворюється в зелену. Наприклад, при вказівці ребра колір змінює піктограма операції, що утворювала це ребро, а при вказівці площини колір змінює піктограма цієї площини.

Після того як об'єкт зазначений будь-яким способом, піктограма, що відповідає йому в Дереві побудови із синьої перетворюється в червону. Наприклад, при вказівці грані колір змінює піктограма операції, що утворювала цю грань, а при вказівці ескізу колір змінює піктограма цього ескізу.

Керування зображенням

Ви можете управляти масштабом зображення деталі на екрані, зрушувати й повертати деталь.

Зміна масштабу зображення

Для керування масштабом зображення деталі призначені ті ж команди, що й при роботі із графічними документами КОМПАС-ГРАФІК: Увеличить масштаб рамкой. Увеличить масштаб. Уменьшить масштаб. Масштаб по выделенным объектам. Приблизить/отдалить. Показатъ все. Ці команди розташовані в меню Сервіс. D кнопки для їхнього швидкого виклику - на Панелі керування.

Кнопка Збільшити, масштаб рамкою

Кнопка Збільшити масштаб

Кнопка Зменшити масштаб

Кнопка Наблизити/віддалити

Кнопка Показати всі

Ви можете управляти коефіцієнтом зміни масштабу, що використовуються при виконанні команд Збільшити масштаб і Зменшити масштаб. Для того, щоб настроїти його величину, викличте з меню Сервіс команду Настройка системы, у діалозі, що з'явився, виберіть пункт Редактор деталі -Параметри керування зображенням. Уведіть у поле Коефіцієнт изменения масштаба потрібне значення коефіцієнта або виберіть його зі списку. Вийдіть із діалогу, нажин кнопку ОК. Крїм цього масштабування зображення буде проводитися із зазначеним Вами коефіцієнтом.

Пересування зображення

Так само, як при роботі із графічними документами КОМПАС-ГРАФІК. Ви можете пересувати зображення по екрану, не міняючи його масштаб. Для цього призначена команда Сдвинуть изображение з меню Сервіс.

Кнопка Зрушити зображення

Обертання деталі

При моделюванні деталі звичайно виникає необхідність бачити її з різних сторін. Для цього в KOMПAC-3D передбачена можливість обертання деталі Команда Вращать деталь знаходиться a у меню Сервіс, а кнопка для на Панелі керування.

Кнопка Обертати деталь

Після виклику команди змінюється зовнішній вигляд курсору (він перетворюється у дві дугоподібні стрілки).

Натисніть ліву кнопку миші у вікні деталі й, не відпускаючи її, переміщуйте курсор. Деталь буде повертатися навколо центральної крапки габаритного паралелограма; напрямок обертання залежить від напрямку переміщення курсору

  • Якщо курсор переміщується вертикально, то деталь обертається у вертикальній площині, перпендикулярній площині екрана.

  • Якщо курсор переміщується горизонтально, то деталь обертається в горизонтальній площині, перпендикулярній площині екрана.

  • Якщо курсор переміщується по діагоналі, то обертання деталі складається із відповідних вертикальної й горизонтальної компонент.

  • Якщо потрібно обертати деталь у площині екрана, потрібно переміщати курсор (з натиснутою лівою кнопкою миші) горизонтально, утримуючи при цьому натиснутої клавішу <Alt>.

Орієнтація деталі

Положення деталі щодо спостерігача називається орієнтацією деталі.

Для зміни орієнтації деталі можна скористатися командою обертання деталі.

Часто потрібно така орієнтація, при якій одна із площин проекцій паралельна площини екрана (у цьому випадку зображення деталі відповідає її зображенню на кресленні в стандартній проекції, наприклад, на виді зверху або зліва) Таку орієнтацію важко одержати, повертаючи деталь мишею. В цьому випадку для зміни орієнтації можна користуватися передбаченим системою списком назв орієнтації.

Поле Орієнтація являє собою список. За замовчуванням у цьому списку перебувають стандартні назви орієнтації Зверху, Знизу, Ліворуч, Праворуч, Попереду, Позаду (кожне з них відповідає напрямку погляду спостерігача на деталь). Виберіть назву орієнтації зі списку (рис 2-А). Зображення буде перебудовано відповідно до зазначеного напрямку погляду

Рис 2 – 4 Вибір назви орієнтації

Іноді потрібно, щоб паралельно площини екрана виявилася не проекційна площина, а допоміжна площина або пласка грань деталі. Для того, щоб установити таку орієнтацію, виділіть потрібний плоский об'єкт і виберіть із списку назв орієнтацій рядок Нормально к.... Деталь повернеться так. щоб напрямок погляду був перпендикулярним обраному об'єкту

Кнопка Орієнтації

Відображення деталі

При роботі в КОМПАС-3D доступно кілька видів відображення деталі: каркас, відображення без невидимих ліній або з тонкими невидимими лініями й півтонове відображення.

Команди вибору типу відображення розташовані в розділі Відображення меню Сервіс, а кнопки для їхнього швидкого виклику - на Панелі керування.

Каркас

Каркас являє собою сукупність усіх ребер і лінії нарису деталі:

Лінії нарису - границя проекції деталі на площину екрану.

Для того, щоб відобразити деталь у вигляді каркаса (мал. 2-7). викличте меню Сервіс команду Відображення - Каркас або натисніть кнопку Каркас на Панелі керування.

Кнопка Каркас

Рис 2 – 7 Відображення деталі а виді каркаса

Видалення невидимих ліній

Відображення деталі з видаленням невидимих ліній являє собою сукупність видимих при поточнії орієнтації деталі) ребер, видимих частин ребер і лінії нарису деталі.

Для того, щоб відобразити деталь без невидимих ліній (мал. 2-8). викличте з меню Сервіс команду Відображення - Видалення невидимих ліній або натисніть кнопку Видалення невидимих ліній на Панелі керування.

Кнопка Видалення невидимих піній

Рис 2 -8 Відображення деталі з видаленням невидимих ліній

Невидимі лінії тонкі

Невидимі лінії (невидимі ребра й частини ребер) можна не видаляти, а відобразити більш світлим кольором, що відрізняється від кольору видимих ліній.

Для того, щоб відобразити деталь у з невидимими лініями другого кольору (мал. 2-9), викличте з меню Сервіс команду Відображення - Невидимі лінії тонкі або натисніть кнопку Невидимі лінії тонкі на Панелі керування.

Кнопка Невидимі лінії тонкі

Рис. 2 - 9. Відображення деталі з Тонкими невидимими лініями

Півтонове відображення

Перераховані вище типи відображення деталі дозволяють побачити, тільки ребра й нарис деталі але не дають повної уяви про форму її поверхні. Поверхня деталі видна в півтоновому відображенні.

Для того, щоб одержати півтонове відображення деталі (рис 2-10). викличте меню Сервіс команду Відображення Півтонове або натисніть кнопку Півтонове відображення на Панелі керування

Кнопка Півтонове відображення

Рис 2-10 Півтонове відображення деталі

При півтоновому відображенні деталі враховуються оптичні властивості її поверхні (колір, блиск, дифузія і т.д.).

Будь-який оптичний прилад (наприклад, око людини або фотоапарат) сприймає зображення предметів, протяжних уздовж його осі, з викривленням, інакше у перспективі. Перспективу іноді потрібно враховувати для одержанні реалістичного зображення тривимірної моделі.

У КОМПАС-3D передбачене відображення деталі в перспективній проекції

Для одержання відображення літали з урахуванням перспективи викличте з меню Сервіс команду Відображення - Перспектива або натисніть кнопку Перспектива на Панелі керування.

Кнопка Перспектива

Усі перераховані вище типи відображення можна сполучати із перспективною проекцією (мал. 2-11).

Рис 2-11 Перспективне півтонове відображення деталі

Для того, щоб відключити відображення деталі в перспективній проекції, відіжміть кнопку Перспектива або повторно викличте команду Відображення - Перспектива

Зауваження Крапка сходу перспективи розташована посередині вікна деталі.