Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Konstitutsiyne_pravo_Ukrayini_KNYeU.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
05.11.2018
Размер:
517.12 Кб
Скачать

102. Правовий статус автономної Республіки Крим.

Автономна Республіка Крим е "невід'ємною складовою частиною України І в межах повноважень, визначених Конституцією України, вирішує питання, віднесені до її відання" (ст. 134 Конституції України) Отже, Автономна Республіка Крим (АРК) за конституційною природою І е формою так званої територіальне (адміністративно-територіальної, регіональної, обласної) автономії, добре відомій світовій практиц. державотворення. Суть терито­ріальної автономії полягає передусім у праві її територіального колективу (громадян відповідної держави, які постійно проживають у межах цієї автономії) і тих органів, які вони обирають, самостійно вирішувати питання, віднесені о відання автономії. Перелік питань, віднесених до відання АРК, передбачений ст. 138 Конституції України. В їх числі передусім такі, як: управління майном, що належить АРК, розроблення, затвердження та виконання бюджету АРК на осові єдиної податкової І бюджетної політики України; розроблення, затвер­дження та реалізація програм АРК з питань соціально-економічного і культурного розвитку, раціональ­ного природокористування,охорони довкілля - відповідно до загальнодержавних програм; визнанення статусу місцевостей як курортів; встановлення зон санітарної охорони курортів;

охорона й використання пам'яток історії". Поряд з цим АРК має право самостійно вирішувати ', й Такі важливі організаційні питання, як:

призначення виборів депутатів Верховної Ради АРК; затвердження складу виборчої комісії АРК;

організація та проведення місцевих

103. Система органів влади в арк та їх повноваження

Органом законодавчої влади Автономної Республіки Крим є Верховна Рада Автономної Республіки Крим, яка обирається громаданами на основі загального, рівного і прямого виборчого права шляхом таємного голосування. Верховна Рада АРК складається з 100 депутатів, що обираються терміном на 4 роки. Органом виконавчої влади Автономної Республіки Крим є Уряд Автономної Республіки Крим – Рада міністрів АРК, голова якої призначається і звільняється з посади Верховною Радою АРК за погодженням з Президентом України. Органами місцевої влади в Автономній Республіці Крим є сільські, селищні, районні, міські, районні у містах Ради та їх виконавчі органи. Суди, органи прокуратури, підрозділи Служби безпеки України та Міністерства внутрішніх справ України в Автономній Республіці Крим утворюються і діють відповідно до Конституції і законів України.

104. Порядок зміни адміністративно-територіального поділу україни.

Відповідно до Конст Укр територіальний устрій Укр і порядок вирішення питань адмін-територ. Устрою має визначатися виключно законом Укр. Конституцією Укр визначаються лише основні засади та системи адмін-територ устрою Укр, право ВРУ утворювати і ліквідувати райони, встановлювати та змінювати межі районів та міст, зараховувати населені пункти до категорії міст, також питання про найменування і перейменування населених пунктів та районів. Відповідні повноваження по вирішенню питань адмін-територ устрою мають й інші органи держ влади, а також органи місцевого самоврядування. До повноважень Кам мін належать: внесення до ВРУ подань про утворення, ліквідацію та найменування арйонів, надання населеним пунктам статусу гірських; створення нац ради з найменування географ об'єктів, затвердження положення про неї. ВР АРК, обласні ради мають право вносити до Каб-мін Укр пропозиції що до утворення, ліквідації та найменування новоутворених районів, порушувати перед ВР питання що до: встановлення і зміни меж АРК; області; перенесення адміністративних центрів районів, перейменування районів; встановлення і зміни меж районів, міст і міських округів; прийняття рішення що до зарахування населених пунктів до категорій селищ міського типу, сіл, селищ, встановлення та зміни її меж; реєстрація сільких та міських округів. Київська та Севастопольські міські ради самостійно приймають рішення про встановлення та зміни меж районів у місті, також про зарахування населених пунктів, що входять доміської округи, до селищь міського типу, сіл6 селищ, та інші питання. Повноваження районних, міських рад, міст, обласного значення зводяться в основному до внесення до ВР АРК, обласної ради пропозиції що тих питань, які вирішують ці ради або порушують питання про їх вирішення перед ВРУ, відповідно ВР АРК, обласною радою.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]