Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Сімейне право.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
05.11.2018
Размер:
214.53 Кб
Скачать

7. Влаштування дітей позбавлених батьківського піклування

Поняття і мета усиновлення. Умови і порядок усиновлення. Вимоги до усиновителя. Правові наслідки усиновлення. Відміна усиновлення і визнання його недійсним. Правові наслідки відміни і визнання недійсним усиновлення. Особливості усиновлення іноземцями.

Поняття опіки і піклування, їх значення. Особи, над якими встановлюється опіка або піклування. Порядок призначення опікуна /піклувальника/. Право та обов'язки опікунів /піклувальників/. Припинення опіки і піклування.Патронат над дітьми.

Лекція

План

  1. Умови і порядок усиновлення

  2. Поняття опіки і піклування, їх значення

  3. Припинення опіки і піклування.

  4. Патронат над дітьми.

Семінар

  1. Поняття і мета усиновлення.

  2. Умови і порядок усиновлення.

  3. Вимоги до усиновителя.

  4. Правові наслідки усиновлення.

  5. Відміна усиновлення і визнання його недійсним.

  6. Правові наслідки відміни і визнання недійсним усиновлення.

  7. Особливості усиновлення іноземцями.

  8. Поняття опіки і піклування, їх значення.

Самостійна робота

  1. Особи, над якими встановлюється опіка або піклування.

  2. Порядок призначення опікуна /піклувальника/.

  3. Право та обов'язки опікунів /піклувальників/.

  4. Припинення опіки і піклування.

  5. Патронат над дітьми.

Література 2, 24, 26, 39, 40-43

8 Аліментні зобов’язання

Аліментні зобов’язання подружжя. Розмір аліментів на неповнолітніх дітей. Можливі випадки зменшення встановленого законом розміру аліментів. Участь батьків в додаткових витратах.

Розмір аліментів на непрацездатних повнолітніх дітей і на батьків. Зміна розміру встановлених судом аліментів. Аліментні обов'язки інших членів сім'ї. Порядок сплати і стягнення аліментів. Сплата аліментів в добровільному порядку. Обов'язки власника, який проводить утримання аліментів. Стягнення аліментів на підставі судової постанови. Заробіток /дохід/, який враховується при стягненні аліментів. Визначення заборгованості по аліментах і звільнення від її сплати.

Лекція

План

  1. Аліментні зобов’язання подружжя

  2. Розмір аліментів на неповнолітніх дітей

  3. Аліментні обов'язки інших членів сім'ї.

  4. Визначення заборгованості по аліментах і звільнення від її сплати.

Семінар

  1. Аліментні зобов’язання подружжя.

  2. Розмір аліментів на неповнолітніх дітей.

  3. Можливі випадки зменшення встановленого законом розміру аліментів.

  4. Участь батьків в додаткових витратах.

  5. Розмір аліментів на непрацездатних повнолітніх дітей і на батьків.

  6. Зміна розміру встановлених судом аліментів.

  7. Аліментні обов'язки інших членів сім'ї.

Самостійна робота

  1. Сплата аліментів в добровільному порядку.

  2. Обов'язки власника, який проводить утримання аліментів.

  3. Стягнення аліментів на підставі судової постанови.

  4. Заробіток /дохід/, який враховується при стягненні аліментів.

  5. Визначення заборгованості по аліментах і звільнення від її сплати.

Література 1, 25-27, 29 - 30

Індивідуально-консультативна робота

Індивідуально-консультативна робота – це вид навчальної роботи викладача зі студентами, яка здійснюється за графіком індивідуально-консультативної роботи у формі індивідуальних занять, консультацій, перевірки виконання індивідуальних завдань, перевірки та захисту завдань, які винесені на поточний контроль тощо.

Індивідуальні заняття проводяться із студентами з метою підвищення рівня їх підготовки та розвитку індивідуальних творчих здібностей.

Консультація – це форма навчального заняття, при якій студент отримує відповіді від викладача на конкретні запитання або пояснення певних теоретичних положень чи аспектів їх практичного застосування.

Методики активізації процесу навчання

Проблемні лекції – спрямовуються на розвиток логічного мислення студентів і характеризуються тим, що коло питань за темою обмежується двома-трьома ключовими моментами, а увага студентів концентрується на матеріалі, якого немає в підручниках. Використовується досвід закордонних навчальних закладів з роздачею студентам друкованих матеріалів та виділенням головних висновків з питань, що розглядаються. При читанні лекцій студентам ставляться питання для розвитку самостійного мислення, проте лектор відповідає на них, не чекаючи відповідей студентів. Системні питання в ході лекції відіграють активізуючу роль, примушують студентів сконцентруватися і активно мислити в пошуках правильної відповіді.

Семінари-дискусії передбачають обмін думками учасників з приводу даної теми. Вони розвивають мислення, допомагають формувати погляди і переконання, виробляють вміння формулювати думки й висловлювати їх, вчать оцінювати пропозиції інших людей, критично оцінювати власні погляди.

Мозкові атаки – це метод розв’язання невідкладних завдань протягом дуже обмеженого часу. Суть його полягає в тому, щоб висловити якнайбільшу кількість ідей за невеликий проміжок часу, обговорити і здійснити їх селекцію.

Кейс-метод (метод аналізу конкретних ситуацій) дає можливість наблизити процес навчання до реальної практичної діяльності спеціалістів і передбачає аналіз виробничих, управлінських та інших ситуацій, складних конфліктних випадків, проблемних ситуацій, інцидентів у процесі вивчення навчального матеріалу.

Рольові ігри (інсценізації) – це форма активізації студентів, при якій вони задіяні в процесі інсценізації певної виробничої ситуації у ролі безпосередніх учасників подій