Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка -семінарій укржур.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
05.11.2018
Размер:
444.93 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ІМ. О.ГОНЧАРА

Кафедра масової та міжкультурної комунікації

Л.В. ТЕМЧЕНКО

ІСТОРІЯ УКРАЇНСЬКОЇ ЖУРНАЛІСТИКИ

Короткий семінарій-практикум

Методичні матеріали для студентів зі спеціальності 6.030301 -«Журналістика»

РВВ ДНУ

Дніпропетровськ

2011

Анотація

Семінарій-практикум з історії української журналістики складається з 4 частин: вступу,програми семінарських занять, тестової частини, списку рекомендованої літератури є

Тестова частина містить … питань, які передбачають закріплення знань про історико-журналістський процес ХІХ -ХХ ст., закономірності становлення і розвитку української преси, досягнення історико-журналістських пошуків на сучасному етапі, творчість провідних журналістів України.

Для студентів факультету систем і засобів масової комунікації ДНУ.

Темплан 2012, поз.

Короткий семінарій-практикум

Укладач канд. філол. наук, доц. Л.В. Темченко

Редактор

Коректор

Техредактор

_____________________________________________________________Підписано до друку Формат 60х84/16 Папір друкарський

Друк плоский. Ум друк. 1.6. Ум. Фарбовідб. 1.6. Обл.-вид. арк.

Тираж 150 пр. Зам №

РВВ ДНУ, просп. Гагаріна, 72, м.Дніпропетровськ, 49010.

Друкарня ДНУ, вул. Наукова, 5, м. Дніпропетровськ

Пояснювальна записка

Вивчення історії української журналістики ХІХ - ХХ ст. передбачає вироблення у студентів, на основі грунтовного засвоєння ними методологічної та спеціальної літератури, науково правильного розуміння історико-журналістського процесу на всіх етнографічних українських землях (Східна Україна, Галичина, Буковина, Закарпаття) та за межами України. Курс має на меті дати певну суму знань про закономірності виникнення, становлення і розвитку української преси, підсумувати позитивний досвід минулого, використовуючи його в системі всебічної підготовки фахівців у галузі журналістики.

«Історія української журналістики» повинна забезпечити ґрунтовне вивчення основних явищ української журналістики, розуміння студентами особливостей масово-інформаційної діяльності в кожний конкретний історичний період, осмислення діяльності провідних українських журналістів і публіцистів, їх творчості.

Студенти мають навчитися орієнтуватися в журналістському процесі та сприймати його як цілісність, що складається з окремих явищ, постатей, подій, розуміти місце кожного журналістського явища в цьому процесі, вміти простежувати їх взаємозв’язки.

У відповідності до цього передбачено практичні заняття, на яких розглядаються як важливі явища в історії української журналістики , так і визначні постатті, аналізуються тексти. Це сприятиме глибшому знанню публіцистичної спадщини українських діячів літератури й культури, їхніх зв’язків з періодикою, участь у видавничому процесі, що дозволить аналітично підходити до специфіки діяльності митців у пресі різних типів. Практичні заняття мають забезпечити глибше засвоєння отриманих у ході лекцій і самостійної роботи студентів знань з дисципліни та їх систематизацію, а тестовий блок дозволить студентам самостійно перевірити рівень підготовки до практичних занять.

Для ґрунтовної підготовки до практичних занять студент повинен ретельно опрацювати першоджерела, перечитати публіцистичні твори, зробити необхідні нотатки, залучити літературно-критичні роботи, переглянути відповідний матеріал підручника.

Мета курсу: дати студентам цілісне розуміння загальних тенденцій розвитку української преси з урахуванням суспільно-політичних умов її існування.

Завдання вивчення курсу: Знайомлячись із даним курсом, студенти повинні чітко засвоїти закономірності й умови розвитку української преси в умовах самодержавної системи різних цензурних утисків і заборон, орієнтуватися в ідейному змісті, політичному спрямуванні провідних газет і журналів ХІХ – ХХ ст., вміти самостійно аналізувати основну тематику і проблематику публіцистичних виступів у дожовтневій пресі, усвідомити роль національних видань у суспільно-політичному житті України.

Завдання, які мають бути зреалізовані в ході проведення практичних занять:

  • засвоєння сутності і провідних закономірностей українського журналістського процесу;

  • знання методики організації періодичних видань;

  • знання основних видань (історія виникнення, типологічна характеристику, проблематика та основні напрями діяльності, провідні автори);

  • узагальнення досвіду інформаційного впливу на суспільство, зокрема засобів масової інформації4

  • використання періодичного видання як історичного чи жанрового тла для власного публіцистичного виступу;

  • -застосування отриманих навичок у при виконанні самостійного творчого дослідження з історії місцевої преси України дожовтневого часу.

У результаті вивчення дисципліни студенти повинні:

Знати:

  • передумови та джерела виникнення української журналістики;

  • основні етапи розвитку української журналістики;

  • творчість найвідоміших публіцистів та їх внесок у розвиток української журналістики;

Уміти:

  • зіставляти факти та події з історії української журналістики між собою та з аналогічними світовими явищами;

  • аналізувати історико-журналістські явища;

  • застосовувати науковий підхід до історико-журналістських текстів