Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ФАЙЛ_СТРУКТ_Win XP № 5.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
05.11.2018
Размер:
194.56 Кб
Скачать

Видалення і відновлення об’єктів

Для видалення файлів і папок використовується клавіша <Delete>, кнопка панелі інструментів , команди Удалить з пункту меню Файл чи з контекстного меню. Перед цим непотрібну папку чи файл необхідно виділити. Після додаткового підтвердження виділені елементи спрямовуються до папки Корзина, з якої їх можна згодом повернути до початкового місцезнаходження.

Можна знищити файли, не спрямовуючи їх до папки Корзина. Для цього необхідно користуватися сполученням клавіш <Shift+Delete>. Крім того, слід пам’ятати, що файли й каталоги, що видаляються з гнучких дисків, до папки Корзина не спрямовуються.

Для відновлення файлів і каталогів необхідно подвійним щигликом по ярлику на Робочому столі відкрити папку Корзина, вікно якої має такий самий вигляд, як і вікно Проводника без лівої панелі. У вікні наводяться вилучені об’єкти. У режимі перегляду Таблиця, заголовки таблиці відрізняються від заголовків таблиці Проводника, а саме:

Щоб поновити один, чи декілька файлів необхідно їх спочатку виділити, а потім виконати команду Восстановить з пункту меню Файл. Виділені файли та каталоги можна вилучити з папки Корзина, після чого їх відновити вже буде не можна. Якщо виділених елементів зовсім немає, можна очистити всю корзину.

Папка Мой компьютер

У графічній оболонці Windows для роботи з файлами і каталогами, крім програми Проводник, що фактично є двох панельне вікно для роботи з файлами і каталогами, можна використовувати й однопанельні вікна папки Мой компьютер. Для запуску програми необхідно вибрати його з Головного меню:

.

можна двічі клацнути по піктограмі Мой компьютер, що зазвичай знаходиться у верхньому лівому куті Робочого столу, або, клацнувши правою кнопкою миші, відкрити контекстне меню і виконати команду Открыть.

Папка Мой компьютер зазвичай включає до себе папки усіх дисководів і логічних дисків комп’ютера, а також папки Общие документы та Документы користувача, що відкрив сеанс. Подвійне клацання на ярлику відповідного елемента дозволяє побачити вміст цього елементу: диску, папки чи пристрою. Відкриваючи нові папки, можна рухатися вздовж ієрархії папок.

Фактично кожне вікно, що відкривається, являє собою відокремлену праву панель програми Проводник. Воно має те саме меню, ту ж панель інструментів і має всі ті ж властивості. Якщо відкрито багато вікон каталогів різного рівня, переключатися між ними можна стандартним методом за допомогою комбінації клавіш <Alt+Tab> чи <Alt+Esc>.

Для одно панельного вікна Мой компьютер у діалоговому вікні Свойства папки (пункт меню Сервис) є параметр Обзор папок

,

що дозволяє змінювати режими перегляду папок і каталогів. Для повернення на один рівень нагору в цій програмі теж діє клавіша <Backspace>.

Перемикнутися в режим перегляду підкаталогів в одній папці можна в будь-який момент. Для цього під час подвійного щиглика по піктограмі папки треба утримувати натиснутою клавішу <Ctrl>. Цей прийом спрацьовує і при щиглику по кнопці Переход на один уровень вверх.

Якщо під час подвійного щиглика по піктограмі деякого об’єкту утримувати натиснутою клавішу <Shift>, можна зразу перейти з програми Мой компьютер до програми Проводник. Якщо ж тримати натиснутою клавішу <Shift> при закритті вікон папок, закриється не тільки дане вікно, але й усі вікна папок більш високого рівня.