Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
история укр сусп-ва модуль 2(шпоры).doc
Скачиваний:
55
Добавлен:
05.11.2018
Размер:
506.37 Кб
Скачать

64. Співвідношення партійно-політичних блоків у парламенті України за результатами виборів 2007 р. Діяльність уряду на чолі з прем’єр-міністром ю.Тимошенко.

30 вересня 2007 р. – відбулися парламентські вибори. Був наказ Президента «Про внесення змін до наказу президента від 5 червня 2007 р.», згідно з яким виборча кампанія в Україні стартувала 2 серпня і завершилася 28 вересня 2007 р. Голосування відбувалося за партійними списками. У виборчих перегонах взяли участь 20 політичних партій і блоків (це найнижчий показник за останні декілька виборів). Результати виборів: на 1-му місці – Партія регіонів, далі – БЮТ, блок «НУНС», КПУ, Блок Литвина.

2 квітня 2007 року Президент України Віктор Ющенко розпустив Верховну Раду (парламент) України та підписав указ про дострокові парламентські вибори в Україні. Указ було оскаржено в Конституційному Суді України, який так і не прийняв рішення по суті цієї справи, але з часом було досягнуто домовленості.

18 грудня 2007 р. – Парламент України проголосував за призначення Юлії Тимошенко на пост прем’єр-міністра країни. За її кандидатуру проголосували 226 народних депутатів. Голосували тільки дві фракції коаліції. Партія регіонів, комуністи і блок Литвина не брали участі в процедурі затвердження прем’єра.

Парламентарі фактично конституційною більшістю голосів затвердили новий уряд Юлії Тимошенко та програму його діяльності "Назустріч людям", час від часу тоді підтримуючи доволі мобільні пропозиції Кабміну щодо здійснення урядових кроків у реалізації соціальної політики, кроків, які певною мірою мали популістське спрямування, як-то щодо виплат при народженні дитини або щодо визнання боргів Ощадбанку державним боргом.

65. Саміт нато в Бухаресті (квітень 2008 р.) та його рішення щодо приєднання України до Плану дій відносно вступу до нато (пдч).

На саміті НАТО, який проходив у Бухаресті 2-4 квітня 2008 р., Україна досягла стратегічної перемоги у своїх відносинах із Альянсом. Українське керівництво розраховує на приєднання до плану дій щодо членства в НАТО на квітневому саміті у Бухаресті, тим часом усередині Альянсу точиться дискусія з цього питання. Рішення: приєднання України т до ПДЧ.

НАТО відзначило залученість України до всіх місій та операцій Альянсу й підкреслило, що незалежність та територіальна цілісність є запорукою європейської стабільності, напевно реагуючи на погрозливі заяви на адресу України з боку Москви, що лунають останні часом. Альянсом було прийнято рішення частіше проводити засідання КУН з метою інтенсивнішого та якіснішого діалогу в контексті майбутнього приєднання України до ПДЧ. В умовах нагальної потреби зміцнення підтримки українським населенням вступу держави в НАТО, Альянс взяв на себе зобов’язання сприяти у цій діяльності. Зі свого боку Україна висловила готовність приєднатися до Сил швидкого реагування НАТО та направити до складу місії НАТО в Афганістані додатково 5 українських військовослужбовців.