Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Міжнародне співоробітництво прокуратури у кримі....doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
05.11.2018
Размер:
392.7 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту

Львівський національний університет імені Івана Франка

Юридичний факультет

Кафедра кримінального процесу і криміналістики

Міжнародне співробітництво прокуратури у кримінальних справах

ПРАКТИКУМ ІЗ СПЕЦІАЛЬНОГО КУРСУ

Для студентів магістратури за спеціальністю

“Правознавство”

Львів 2011

Когутич І.І.

Практикум із спеціального курсу (Міжнародне співробітництво прокуратури у кримінальних справах). – Львів: юридичний факультет Львівського національного університету імені Івана Франка, 2011. – 36 с.

Рекомендовано до друку кафедрою кримінального процесу і криміналістики Львівського національного університету імені Івана Франка. Протокол № від жовтня 2011 року

© Когутич І.І., 2011

ЗМІСТ

Переднє слово………………………………………………………………..………..4

Тема 1. Міжнародне співробітництво у кримінальних справах:

поняття, ознаки, напрями ………………………………………………….…………7

Тема 2. Принципи і правове регулювання міжнародного

співробітництва прокуратури України у кримінальному

судочинстві………………………………………………………………………….…14

Тема 3. Прокуратура України у нормотворенні практики

міжнародного співробітництва у кримінальному судочинстві

та її діяльність у рамках міжнародних організацій …………………………….......18

Тема 4. Міжнародне співробітництво прокуратури України

в забезпеченні виконання окремих процесуальних та інших

дій у кримінальних справах………………………………………………..….……...22

Тема 5. Прокуратура України у виконанні видачі осіб, перейнятті

кримінального переслідування та нагляді за додержанням

законів в процесі виконання міжнародних доручень у

кримінальних справах…………………………………………………………..…….26

Тема 6. Прокуратура України в міжнародному розшуці

злочинців……………………………………………………………………………....32

Перелік питань для підготовки до звітності……..………………………………35

Переднє слово

У сучасних умовах розвитку процесів глобальної інтернаціоналізації всіх сфер життєдіяльності увага міжнародної спільноти головно зосереджується на консолідації зусиль, спрямованих на боротьбу зі злочинністю, що останнім часом зазнала якісно-кількісної трансформації. За таких умов особливу роль відіграє міжнародне співробітництво держав у боротьбі зі злочинністю: насамперед, в такому напрямі як надання правової допомоги у кримінальних справах.

У межах своєї компетентності Генеральна прокуратура України здійснює співробітництво з спеціалізованими міжнародними організаціями, прокуратурами і відповідними компетентними органами зарубіжних держав, приймає участь у розробці міжнародних договорів України, укладає міжвідомчі угоди з питань міжнародного співробітництва.

У сучасному глобалізованому світі з відкритими кордонами між державами, швидким розвитком нових технологій здійснення банківських та платіжних операцій значну кількість кримінальних справ вже просто неможливо розслідувати без допомоги іноземних колег.

Однак, крім отримання правової допомоги у конкретних справах, надзвичайно цінним для українських прокурорів часто є досвід роботи іноземних колег, законодавство інших країн, яке регламентує діяльність прокуратури, та практика його застосування. Своєю чергою можливість поділитися власним досвідом ефективного розслідування у складних кримінальних справах також слугує формуванню позитивного іміджу як прокуратури України, так і держави загалом.

Впровадження цього спецкурсу у навчальний процес обумовлене реформуванням як прокурорської, так і судової систем, імплементацією у національне законодавство норм міжнародного права та процесу, суттєвою зміною статусу прокурора у його обвинувальній діяльності в суді.

Основною метою спеціального курсу є комплексне вивчення окремих напрямів міжнародного співробітництва органів прокуратури України в сфері боротьби зі злочинністю з урахуванням відмінностей національного законодавства і міжнародних договорів у цій сфері. Завданнями виступає: аналіз міжнародної договірно-правової базу України, вітчизняного і зарубіжного процесуального законодавство окремих країн з питань міжнародного співробітництва, а також міжнародних стандартів щодо ролі органів прокуратури України у цій сфері; визначення та аналіз напрямів міжнародного співробітництва органів прокуратури України в сфері боротьби зі злочинністю; визначення форм, в яких органи прокуратури України долучаються до розробки проектів міжнародних договорів про правову допомогу в кримінальних справах та особливостей їх участі у формуванні національної нормотворчої бази з виконання цих договорів; розкриття особливостей діяльності органів прокуратури України щодо виконання міжнародних клопотань про надання правової допомоги у кримінальних справах; з’ясування сутності процедурних питань надання правової допомоги у кримінальних справах органами прокуратури України; дослідження специфіки та методики здійснення органами прокуратури України нагляду за додержанням законів в процесі фактичного виконання міжнародних доручень в кримінальних справах тощо.

Студентам необхідно мати на увазі, що в межах цього спецкурсу відбувається не механічне повторення того, що вивчалося в вищеназваних дисциплінах кримінального циклу, а відбуватиметься подальше вдосконалення знань кримінального, кримінально-процесуального та прокурорського законодавства і практики його застосування.

Студенти повинні самостійно складати відповідні акти, зокрема міжнародно правові запити, клопотання, доручення тощо, робити узагальнення судової та слідчої практики, давати оцінку за матеріалами архівних та опублікованих кримінальних справ, писати проекти постанов органів досудового розслідування та прокурорських працівників.

Практикум складено відповідно до програми спеціального курсу "Міжнародне співробітництво прокуратури у кримінальних справах", затвердженої Вченою радою юридичного факультету ЛНУ імені Івана Франка та з врахуванням кількості практичних занять, навчальним планом спеціальності "Правознавство" для денного та заочного навчання за освітньо-кваліфікаційним рівнем підготовки “Магістр”.

Він містить плани практичних занять з названих розділів спеціального курсу "Міжнародне співробітництво прокуратури у кримінальних справах", перелік питань для самоконтролю, додаткову (крім підручників) спеціальну літературу, нормативний матеріал (подеколи, у разі потреби), а також перелік питань, які будуть взяті за основу екзаменаційних білетів чи залікових завдань із цього спецкурсу.

Вирішення домашніх завдань (казусів) лише у загальних міркуваннях та з кінцевою правильною відповіддю, вважається не задовільним, оскільки повинен мати місце належний аналіз судової ситуації.