Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Міжнародна економіка.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
569.34 Кб
Скачать

73

Тема 1. Система міжнародних економічних відносин.

1. Міжнародний поділ праці як основа розвитку міжнародних економічних відносин.

2 Світовий ринок.

3. Світове господарство та міжнародна мобільність факторів виробництва.

4. Міжнародна економіка та її структура. Функціональні зв'язки у міжнародній економіці.

Міжнародний поділ праці як основа розвитку міжнародних економічних відносин.

Причиною та умовою виникнення товарного виробництва є суспільний поділ праці, який можна визначити як процес відособлення різних видів трудової діяльності, що взаємодіють між собою і взаємодоповнюють один одного, складаючи цілісний системний механізм суспільного відтворення.

За родом діяльності розглядають три типи суспільного поділу праці:

загальний розподіл праці - розподіл праці між великими сферами виробництва -промисловість, сільське господарство, транспорт, зв'язок і т.п.;

частковий розподіл праці - розподіл праці всередині цих великих сфер на міжгалузевому та підгалузевому рівні машинобудування, переробні галузі, рослинництво, тваринництво і т.п.

одиничний розподіл - розподіл праці всередині одного господарства, при цьому підприємство трактується як єдиний цикл завершеного товару.

За просторовим критерієм виділяють міжрегіональний розподіл праці всередині країни та розподіл праці між країнами.

Причиною та умовою розвитку міжнародних економічних відносин і є розподіл праці між країнами, тобто міжнародний поділ праці (МПП) - найвищий ступінь розвитку суспільно-територіального поділу праці який відображає процес відособлення різних видів трудової діяльності на міжнародному рівні, які взаємодіють один з одним і взаємодоповнюють один одного, складаючи об'єктивну основу міжнародного обміну товарами, послугами та результатами інших видів діяльності.

МПП має дві форми свого прояву:

міжнародна спеціалізація виробництва - форма МПП, при якій зосередження однорідного виробництва у світі відбувається на основі диференціації виробничих процесів між різними країнами та їхніми суб'єктами.

міжнародне виробниче кооперування - форма МПП, яка полягає у розвитку міжнародних виробничих зв'язків, що виникають та існують між міжнародно спеціалізованими суб'єктами з метою поєднання взаємодоповнюючих виробничих процесів.

Важливими передумовами розвитку МПП є міжнародний розподіл інших факторів виробництва.

Міжнародний розподіл землі базується на неоднаковій забезпеченості країн фізичними ресурсами, які вони орали від природи. Міжнародний поділ капіталу виражається не лише в різній забезпеченості країн накопиченими запасами матеріальних коштів, але й в різних історичних традиціях і досвіді виробництва, рівнях розвитку товарного виробництва і ринкових механізмів, а також просто грошових та інших фінансових ресурсів. Міжнародний розподіл технологій є результатом різного рівня розвитку науково-технічного потенціалу країн.

Міжнародні економічні відносини (МЕВ) - це система економічних зв'язків між суб'єктами господарювання різних країн світу з приводу виробництва, розподілу, обміну і споживання матеріальних благ.

В сучасних умовах основними формами МЕВ є: міжнародна торгівля товарами; міжнародна торгівля послугами; міжнародні валютні відносини; міжнародні фінансово-кредитні відносини; міжнародні трудові відносини; міжнародне виробниче співробітництво; міжнародне науково-технічне співробітництво; міжнародна економічна інтеграція.

Суб'єкти МЕВ - учасники міжнародних економічних явищ і процесів, котрі здатні самостійно і активно діяти з метою реалізації свої економічних інтересів; основними суб'єктами сучасних МЕВ є: фізичні особи; юридичні особи; держави; транснаціональні корпорації; міжнародні організації.

Світовий ринок.

Міжнародний розподіл праці і розвиток міжнародної кооперації виробництва заклали основи для виникнення світового ринку. Світовий ринок - це сфера стійких товарно-грошових відносин між країнами, які базуються на МПП та інших факторів виробництва.

Світовий ринок характеризується такими основними рисами:

а) він є категорією товарного виробництва, яке вийшло за рамки національних економік;

б) проявляється у міждержавному переміщенні товарів під впливом попиту та пропозиції на внутрішньому та зовнішньому ринках;

в) оптимізує використання факторів виробництва шляхом їх переміщення в більш вигідні та прибуткові сфери виробництва

г) створює конкурентні умови як для виробників, так і для товарів, при яких на ринку залишаються товари і виробники, які можуть забезпечити міжнародний стандарт якості при відповідних цінах.

Таким чином, світовий ринок є індикатором для виробників, показуючи їм, що, скільки і для кого потрібно виробляти.

Основною зовнішньою ознакою існування світового ринку є пересування товарів і послуг між країнами у вигляді експорту та імпорту.

Експорт - продаж товару з обов'язковим його вивозом за кордон. Імпорт - купівля товару з обов'язковим його ввезенням із-за кордону.

Світовий ринок, як і інші види ринків, діє за законами попиту і пропозиції, тому рівновага його забезпечується завдяки збалансованості попиту і пропозиції на товари, послуги тощо, які експортуються та імпортуються країнами-учасницями МЕВ. Причому в міжнародній економіці використовують поняття сукупного попиту та сукупної пропозиції. Сукупний попит - об'єм виробництва товарів, який споживачі готові колективно придбати за існуючого рівня цін. Сукупна пропозиція - об'єм виробництва товарів, який виробники готові колективно запропонувати на ринку за існуючого рівня цін.

Світове господарство та міжнародна мобільність факторів виробництва.

Розвиток світового ринку, інтенсифікація міжнародних економічних відносин, які стали виходити за межі торгових, розвиток продуктивних сил та зростання ролі і потужності фінансових потоків привели до необхідності формування єдиної системи - світового господарства. Категорія світового господарства включає не лише сферу товарного обміну, але і сферу виробництва..

Світове господарство - це сукупність взаємодіючих національних економік всіх країн світу, пов'язаних між собою мобільними факторами виробництва.

Окремі елементи світового господарства існували ще за античних часів та періоду середньовіччя, однак щоб досягти сучасного рівня світове господарство пройшло декілька етапів свого розвитку.

Світове господарство відрізняється від світового ринку тим, що воно проявляється в основному не через міжнародний рух товарів, а через міжнародний рух (мобільність) факторів виробництва. Міжнародна мобільність факторів виробництва - це їх здатність до переміщення з однієї країни в іншу. Ступінь міжнародної мобільності факторів виробництва залежить від функціонального типу до якого відноситься кожний конкретний фактор.

За походженням фактори виробництва поділяються на:

основні - фактори, які країна отримала від природи або ті, які накопичені нею в процесі довгого історичного розвитку (географічне положення, клімат, корисні копалини, некваліфікована робоча сила, борги). Здебільшого основні фактори виробництва не є результатом затраченого робочого часу чи капіталу;

розвинуті - фактори, які країна отримала в результаті значних капіталовкладень (сучасна технологія, кваліфікована робоча сила.).

За ступенем спеціалізації фактори виробництва поділяються на:

загальні - фактори, які можна застосовувати у різних сферах виробництва для створення різноманітної продукції (персонал з вищою освітою);

спеціальні - фактори, які можна використовувати лише в певних галузях ( в одній галузі) для створення вузької групи продукції (технологія фарбування тканини, перукар).

Основні фактори важко перемістити за кордон; їхнє значення для економічного розвитку зменшується; окрім того ТНК, розширюючи міжнародну мережу, можуть отримувати доступ до основних факторів, не перемішуючій за кордон.

Розвинуті фактори характеризуються високою ступеню міжнародної мобільності. Проте враховуючи важливе значення розвинутих факторів виробництва для забезпечення конкурентоспроможності на світовому ринку , кожна країна намагається утримати їх в національних межах.

Загальні фактори завдяки своїй універсальності характеризуються високою ступеню міжнародної мобільності.

Спеціальні фактори мають низьку ступінь міжнародної мобільності, що пов'язано із заходами державної політики або із відсутністю потреби в них за кордоном.

Очевидно, що хороша озброєність країни розвинутими і спеціальними факторами та здатність їх ефективно розвивати забезпечують країні лідируючу позицію у світовому господарстві. І, навпаки, наявність у країні лише основних і загальних факторів виробництва не може забезпечити її міжнародної конкурентоспроможності у довгостроковій перспективі.

Сучасне світове господарство характеризується наступними рисами:

  • розвитком міжнародного переміщення факторів виробництва;

  • зростання на цій основі міжнародних форм виробництва на підприємствах

розміщених в різних країнах;

  • економічна політика держав, що передбачає підтримку міжнародного руху товарів і факторів виробництва на двосторонній і багатосторонній основі;

  • Виникнення економіки відкритого типу в рамках багатьох держав і міждержавних об'єднань.

Міжнародна економіка та її структура.

Міжнародна економіка як наука покликана розробляти теорії і концепції, що дають можливість будувати найбільш раціональні економічні відносини однієї країни з іншими, враховуючи свої і чужі особливості. Це обумовлює предмет навчальної дисципліни 'Міжнародна економіка".

Ним є економічні відносини сучасних країн.

Міжнародна економіка (ME) - це частина теорії ринкової економіки, яка вивчає закономірності взаємодії суб'єктів господарювання з різних країн світу у сфері міжнародного обміну товарами, руху факторів виробництва, фінансування, формування міжнародної економічної політики.

Ознаками міжнародної економіки є:

1. Розвинута сфера міжнародного обміну товарами на базі міжнародної торгівлі.

2. Розвинута сфера міжнародного руху факторів виробництва, в формах вивозу і ввозу капіталу, робочої сили і технологій.

3. Міжнародні форми виробництва на підприємствах, розміщених в декількох країнах, в першу чергу в рамках транснаціональних корпорацій.

4. Самостійна міжнародна фінансова сфера, яка не пов'язана з обслуговуванням міжнародного руху товарів і факторів виробництва.

5. Система міжнаціональних і наднаціональних, міждержавних і недержавних механізмів міжнародного регулювання з метою забезпечення збалансованості і стабільності економічного розвитку.

6. Економічна політика держав, яка виходить з принципів відкритої економіки. Умовна структура міжнародної економіки, наступна:

• базові поняття і концепції які лежать в основі міжнародної політики - міжнародний поділ праці, світовий ринок, світове господарство;

• економічна політика держав, механізми державного регулювання економіки в цілому і її зовнішніх аспектів зокрема;

• .конкретні форми міжнародних економічних відносин в яких проявляється міжнародна економіка;

• міжнародне регулювання і нагляд які включають діяльність міжнародних економічних і фінансових організацій, які спеціально створені для моніторингу і регулювання міжнародної економіки або окремих її елементів.

Функціонально міжнародна економіка поділяється на міжнародну мікро і макроекономіку.

Міжнародна мікроекономіка - це частина теорії міжнародної економіки, яка вивчає закономірності руху окремих товарів і факторів їх виробництва, а також їх ринкові характеристики (попит, пропозиція, ціна і т.д.).

Міжнародна макроекономіка - це частина теорії міжнародної економіки яка вивчає закономірності функціонування відкритих національних економік і світового господарства в цілому в умовах глобалізації фінансових ринків.

Функціональні зв'язки у міжнародній економіці.

ME є невід'ємною складовою частиною економіки в цілому. З метою аналізу причинно-наслідкових зв'язків в макроекономіці вона зазвичай поділяється на чотири сектори:

1. Реальний сектор (або приватний нефінансовий сектор), який включає домашні господарства і недержавні не фінансові підприємства. Цей сектор забезпечує виробництво і пропозицію товарів країни на її внутрішній і світовий ринок.

2. Бюджетний сектор (державний або фіскальний сектор), який служить перш за все для перерозподілу доходів.

3. Грошовий сектор (фінансовий або банківський сектор), який представлений грошовими потоками, що проходять через центральний і комерційні банки.

4. Зовнішній сектор, котрий включає операції з іноземними країнами кожного з вищеназваних секторів і відображається в платіжному балансі.

Функціональні зв'язки між найважливішими секторами економічної діяльності прийнято виражати через розроблену міжнародними організаціями систему національних рахунків (СНР).

Система національних рахунків (СНР) - це сукупність правил обліку економічної діяльності, які відображають усі головні макроекономічні зв'язки, включаючи взаємодію національної і міжнародної економіки визнаних на міжнародному рівні.

Основою обліку в системі національних рахунків є інституційна одиниця, яка виступає економічним агентом при здійснені економічних операцій.

Інституційна одиниця - це економічний агент, який може володіти товарами і активами, мати економічні зобов'язання і від своєї імені здійснювати угоди з іншими агентами.

Система національних рахунків розрізняє два головних типи інституційних одиниць - це фізичні і юридичні особи.

В рамках СНР всі інституційні одиниці об'єднанні в п'ять груп:

1. Нефінансові корпорації - інституційні одиниці, котрі займаються виробництвом товарів для ринку і не фінансових послуг (підприємства).

2. Домашні господарства - всі фізичні особи, які діють в економіці, продають свою робочу силу, виробляють і споживають ринкові товари і послуги.

3. Неприбуткові інститути - юридичні особи, які займаються наданням неринкових послуг домашнім господарствам і створені на основі добровільної участі фізичних осіб.

4. Урядові установи - інституційні одиниці, які окрім виконання своїх політичних функцій і функцій регулювання економіки займаються виробництвом неринкових товарів і послуг для індивідуального або колективного використання і перерозподілом

доходів ( міністерства, заклади соціально забезпечення).

5. Фінансові корпорації - інституційні одиниці (банки, фінансові компанії), котрі займаються фінансовим посередництвом або надають допоміжні фінансові послуги.

Якщо рахунки національного доходу і валового національного продукту, державного бюджету і платіжного балансу фіксують потоки грошових коштів і матеріальних ресурсів то грошові рахунки є рахунками запасів.

Таким чином, рахунки в рамках СНР можуть відображати:

1) Потоки - котрі визначають діяльність даної інституційної одиниці за певний проміжок часу (Хто робить що?).

2) Запаси - котрі характеризують залишкову величину будь-якого показника на даний момент (Який результат?).

В рамках СНР складаються макроекономічні рахунки, які умовно можна поділити на три групи:

1}Поточні рахунки - відображають вартість об'ємів виробництва товарів і послуг, створення доходу, його розподіл, перерозподіл і використання на споживання або заощадження.

2)Накопичуванні рахунки - відображають придбання і продаж фінансових і нефінансових активів і пасивів інституційними одиницями.

3)Балансові рахунки - показують вартість активів і пасивів на початок і на кінець звітного періоду.

Інституційні одиниці, взаємодіючи між собою, здійснюють економічні операції, котрі відображаються в СНР.

Економічна операція - це угода між інституційними одиницями, при якій передається право власності на матеріальні або фінансові активи або надаються послуги.

СНР охоплює економічні операції, які здійснюють всі інституційні одиниці між собою в межах даної країни, так і з інституційними одиницями інших країн. Якщо економічні операції здійснюються в середині країни, то вони називаються внутрішніми, а якщо вони здійснюються між декількома країнами, то їх називають міжнародними. Виходячи з даної класифікації всіх інституційних одиниць поділяють на резидентів і

нерезидентів.

Резиденти - всі інституційні одиниці, котрі постійно знаходяться на території даної країни, незалежно від їх громадянства або приналежності до капіталу.

Нерезиденти - всі інституціональні одиниці, котрі постійно знаходяться на території іноземної держави, навіть якщо вони є філіалами інституціональних одиниць даної країни.

Зв'язок між реальним і зовнішнім секторами.

Вихідним пунктом моделі загальної рівноваги, на якій базується СНР, є рівність обсягів пропозиції товарів та послуг, з одної сторони, і попиту на них - з іншої. Пропозиція товарів та послуг на певний рік складається з їх виробництва в середині країни і імпорту з-за кордону. Попит складається з сукупних витрат резидентів і уряду на споживання і інвестиції плюс експорт з-за кордону.

Це співвідношення, відоме з загальної теорії макроекономіки відображають наступною формулою:

Y+IMsC+1+X, (1.1) де,

Y - обсяг випуску / рівень доходів

ЇМ - імпорт товарів і нефакторних послуг

С - споживання (дом. госп., підприємств і уряду) І - внутрішні інвестиції X - експорт товарів і нефакторних послуг

За допомогою цього рівняння практично відображаються всі основні причинно-наслідкові зв'язки в економіці. Будь-яка інституційна одиниця може спожити та вивезти за кордон товарів і послуг не більше, ніж вона змогла виробити сама і ввезти із-за кордону. Для забезпечення балансу реального і зовнішнього секторів вартісний об'єм пропозиції (об'єм випуску/дохід) в ідеалі має дорівнювати вартісному об'єму сукупного попиту (витратам), тобто їх різниця повинна дорівнювати нулю. Якщо з певних причин реальний сектор знаходиться в стані дисбалансу, то буде виникати від'ємне або додатне сальдо поточних операцій платіжного балансу, тобто існуватиме дисбаланс у зовнішньому секторі. Від'ємне сальдо поточних операцій платіжного балансу можна профінансувати і таким джерелом фінансування може стати грошовий сектор.

Зв'язок між грошовий і зовнішній секторами

Грошова сфера, так як і реальний сектор, також має знаходитися у стані рівноваги, тобто її активи повинні відповідати пасивам.

Активи - це сума чистих іноземних активів банківської системи, перерахованих в національній валюті, і чистого внутрішнього кредиту,

наданого банківською системою.

Пасиви - зобов'язання банківської системи перед приватним і державним секторами, тобто грошова маса, яка складається з готівкових грошей в обігу, депозитів і інших грошових інструментів

Г = Ч1А+ЧВА; (1.2) де,

Г- гроші, пасиви ЧІА- чисті іноземні активи ЧВА- чисті внутрішні активи

Чисті іноземні активи грошового сектору складаються з чистих міжнародних резервів(ЧМР), котрі знаходяться в центральному банку і контролюються державою, а також з чистих міжнародних активів(ЧМА) комерційних банків і інших фінансових інститутів:

ЧІА = ЧМР + ЧМА (1.3)

Під міжнародними резервами держави розуміють тільки валютні резерви центрального банку, які можуть використовуватися державою для певних потреб. Але якщо валютні резерви комерційних банків значні і ефективно контролюються владою, то їх також включають в поняття міжнародних резервів, яке в даному випадку співпадає з поняттям чистих міжнародних активів.

Іноземні активи грошового сектора - основне джерело фінансування дефіцитів реального сектора, які проявляються через дефіцит поточного платіжного балансу. В загальному існує два джерела фінансування дефіциту поточного платіжного балансу, а відповідно, і покриття дисбалансів реального сектора:

1) притік капіталу із-за кордону;

2) використання міжнародних державних резервів.

Існує також опосередкований взаємозв'язок грошового і зовнішнього секторів через рахунки реального сектора. Зміни в об'ємах внутрішнього виробництва і витрат вплинуть на рахунок поточних операцій платіжного балансу, що в свою чергу, призведе до зміни в чистих іноземних активах. Взаємозв'язки грошового і реального секторів не можливо відобразити за допомогою алгебраїчної тотожності. їх взаємозв'язки відображають динамічні зв'язки - реакцію 14 - ключових показників реального сектора (інвестицій, споживання) на зміни в грошовому секторі (зміни грошової маси, внутрішнього кредиту).

Зв 'язок між бюджетним і зовнішнім секторами.

Зв'язок між бюджетним і зовнішнім секторами виражається у залученні зовнішніх джерел фінансування бюджетного дефіциту у вигляді кредитів уряду зі сторони урядів інших країн і міжнародних фінансових організацій.

Зовнішній сектор безпосередньо пов'язаний з державним бюджетом будь-якої країни. За визначенням, сума всіх видів бюджетних доходів повинна дорівнювати сумі всіх видів бюджетних витрат:

ДБ+Ф=ВБ, (1.4) де,

ДБ - доходи бюджету ВБ - витрати бюджету Ф - фінансування.

В доходи бюджету зазвичай включають поточні доходи від податків, доходи від вкладення капіталу і державні дотації, а у витрати – поточні державні витрати, капіталовкладення і чисте кредитування.

Сальдо бюджету - різниця між сумою надходжень у бюджет і загальною сумою його витрат. Сальдо може бути додатнім та від'ємним.

Додатне сальдо свідчить про високий рівень заощаджень державного сектора і розглядається як фактор економічного розвитку. Від'ємне сальдо означає втрату заощаджень у державному секторі та вимагає додаткового фінансування, яке поділяється на фінансування за рахунок внутрішніх або за рахунок зовнішніх джерел.

Зовнішнє фінансування - надані даній країні іншими країнами нові позики за мінусом сум погашення основної заборгованості.

Внутрішнє фінансування - фінансування, яке здійснюється шляхом надання банківських і небанківських позик.