Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка диплом фінанси оновлена 10-11.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
05.11.2018
Размер:
234.5 Кб
Скачать

1. Організація роботи студентів у процесі підготовки та написання дипломної роботи

Підготовку до написання дипломної роботи починають з вибору теми. Тематика дипломних робіт, що пропонується для студентів спеціальності „Фінанси”, затверджена на засіданні кафедри фінансів і аудиту та наведена в додатку А.

Студенти мають право самостійно запропонувати тему дипломної роботи, визначити об'єкт дослідження та обрати керівника. Для цього студент пише заяву на ім'я завідувача кафедри і здає її на кафедру. Теми дипломних робіт і наукові керівники ухвалюються на засіданні кафедри та затверджуються наказом ректора інституту.

З метою раціонального використання часу, відведеного для написання дипломної роботи, свою роботу студент розпочинає з розробки плану по розділах (частинах) дипломної роботи та плану-графіку виконання дипломної роботи (Додаток Б).

У загальних рисах календарний план роботи студента над дипломною роботою передбачає:

  • підбір і вивчення літератури та недрукованих матеріалів, які регламентують відповідну діяльність підприємств:

  • накопичення та попередню обробку практичного матеріалу, його систематизацію, осмислення і обговорення з науковим керівником:

  • підготовку першого та другого (аналітичного) розділу дипломної роботи;

  • розробку пропозицій, ідей, програм, нововведень, проведення експериментів, апробація на практиці, які формують третій розділ дипломної роботи;

  • здійснення оцінки стану охорони праці на досліджуваному підприємстві (четвертий розділ дипломної роботи);

  • виконання остаточного варіанту дипломної роботи і її оформлення;

  • підготовка-студента до захисту і попередній захист дипломної роботи на кафедрі.

Складання плану дипломної роботи за її змістом є одним з найважливіших етапів підготовчої роботи до написання дипломної роботи. Зразки планів за окремими темами дипломних робіт наведені в додатку Б.

Науковий керівник погоджує план роботи та календарний графік виконання окремих її розділів, проводить консультації щодо написання дипломної роботи, контролює дотримання студентом плану-графіку виконання дипломної роботи, приймає рішення про допуск дипломної роботи до захисту.

Попередній захист у визначений термін (як правило, за місяць до захисту роботи перед ДЕК) проводиться на розширеному засіданні кафедри фінансів і аудиту за участю наукових керівників з інших кафедр шляхом обговорення основних результатів досліджень студентів та визначення ступеня готовності дипломної роботи і можливості її допуску до захисту.

2. Вимоги до обсягу, структури та змісту дипломної роботи

Обсяг дипломної роботи - 80-100 сторінок друкованого тексту. Список використаної літератури і додатки при визначенні загального обсягу роботи не враховуються.

Дипломна робота має чітко визначену структуру. Вона повинна містити основні елементи, розміщені в певній послідовності: титульний аркуш, зміст, вступ, основна частина, висновки і пропозиції, список використаної літератури, додатки (за необхідності).

Титульний аркуш не нумерується. Зразок оформлення титульного аркуша подано в додатку В.

Зміст повинен містити найменування та номери початкових сторінок усіх структурних частин роботи, в тому числі розділів і підрозділів основної частини. Заголовки змісту повинні відповідати заголовкам в тексті дипломної роботи без будь-яких скорочень та редакційних відхилень. Аркуш, на якому розміщений зміст, не нумерується.

У вступі до дипломної роботи розкривається актуальність, практичне значення теми дослідження і новизна одержаних результатів, мета і завдання дослідження, предмет і об'єкт дослідження, методи дослідження, дається характеристика змісту та обсягу роботи. Обсяг вступу - 3-5 сторінок.

Для правильного написання вступу необхідно правильно формулювати основні складові його елементи. Так, актуальність теми дає уявлення про важливість, значимість, відповідність теми дипломної роботи сучасним потребам науки і виробництва, пов’язується з дискусійними питаннями дослідження і наявністю нерозв'язаних проблем. Мета роботи - це кінцевий результат, на досягнення якого спрямоване дослідження. Тому мета дипломної роботи найчастіше формулюється максимально наближено до назви третього розділу дипломної роботи. Завдання роботи формулюються у формі переліку дій (вивчити, узагальнити, встановити, обґрунтувати, довести і т. д.), що випливають із поставленої мети дослідження. Предмет дослідження — це сукупність суттєвих зв'язків і взаємовідносин, які підлягають безпосередньому вивченню в даній роботі. Предмет дослідження визначає тему дипломної роботи. Об'єкт дослідження визначається як процес або явище, що породжують конкретну проблемну ситуацію, яка вивчається студентом на прикладі конкретного господарюючого суб'єкта або їх сукупності, державного фінансового органу або фінансово-кредитної установи.

Наприклад, якщо студент обрав тему дипломної роботи „Шляхи підвищення ефективності використання фінансових ресурсів підприємства (на прикладі СТОВ „Злагода”)”, мету даної дипломної роботи можна визначити наступним чином: обґрунтування заходів щодо підвищення ефективності використання фінансових ресурсів на підприємстві.

Завданнями такої дипломної роботи можуть бути:

  • дослідити економічний зміст фінансових ресурсів і грошових фондів підприємства, джерела їх формування та використання;

  • розглянути дискусійні питання щодо поліпшення ефективності використання ресурсів суб’єктів господарювання;

  • проаналізувати фінансово-економічну діяльність досліджуваного підприємства, динаміку і структуру його фінансових ресурсов;

  • дати оцінку ефективності використання фінансових ресурсів у СТОВ „Злагода”;

  • обгрунтувати шляхи підвищення ефективності використання фінансових ресурсів підприємства.

Предмет такої дипломної роботи може бути визначений як економічні відносини, які виникають в процесі формування і використання фінансових ресурсів підприємства.

Об'єкт дослідження - ефективність використання фінансових ресурсів в ТОВ „Злагода”.

Методологічною основою вивчення економічних явищ та процесів є діалектичний метод пізнання, безпосередньо у процесі дослідження використовуються наступні методи та прийоми економічного аналізу: історичний, статистико-економічний, балансовий, розрахунково-конструктивний, монографічний, соціологічний тощо. У вступі студент повинен зазначити які саме методи економічних досліджень використовувались при вивченні конкретних проблем і розробці рекомендацій.

Характеристика змісту роботи передбачає стислий виклад змісту основних частин роботи, в т. ч. окремих розділів. Характеристика обсягу роботи дає поняття про її кількісні параметри: кількість сторінок, таблиць, рисунків, додатків, літературних джерел, структурних частин.

Основна частина дипломної роботи складається з чотирьох розділів. Назви розділів повинні узгоджуватись з темою роботи і розкривати її зміст у такій послідовності: перший розділ - теоретичні аспекти та особливості предмету дослідження, другий розділ - характеристика об'єкту дослідження, третій розділ - економічне обґрунтування рекомендацій з теми дослідження, четвертий розділ – оцінка стану охорони праці в досліджуваному підприємстві (установі).

У першому розділі дипломної роботи автором на основі огляду сучасної вітчизняної і зарубіжної літератури висвітлюються основні теоретичні положення, що є предметом дослідження даної теми. Тут виявляється і аргументується позиція автора дипломної роботи щодо визначеного кола проблем, які потребують розкриття і вирішення. Розділ містить понятійний апарат теми дослідження, економічний зміст основних понять, їх класифікацію, нормативно-правову базу, що регулює фінансову діяльність суб’єктів господарювання, методичні підходи до аналізу предмету та об’єкту дослідження. Обсяг розділу – 20-25 сторінок.

Другий розділ присвячено характеристиці фінансово-економічної діяльності підприємства, обраного в якості об'єкта дослідження (обсяги виробництва продукції, спеціалізація, стан управління виробництвом, оцінка наявних ресурсів, економічних взаємозв’язків з іншими суб’єктами господарювання, фінансового стану). У цій частині роботи здійснюється також аналіз і виявляються тенденції в розвитку явищ і показників, що характеризують предмет дослідження, визначаються фактори впливу на розвиток досліджуваних явищ. Результати аналізу повинні знайти відображення у таблицях, графіках, діаграмах, конкретних економічних показниках. Аналіз проводиться за період, що охоплює три останні роки.

Якщо тема роботи передбачає здійснення дослідження на макрорівні, то в цьому розділі аналізується еволюція та особливості функціонування досліджуваної економічної категорії в Україні (або на регіональному рівні), на основі даних статистичної звітності або зведених даних певного органу державного управління, наприклад, аналіз динаміки та структури доходів (витрат) бюджету, надходжень від окремих видів податків; аналіз динаміки, структури та напрямків інвестицій в економіку України (регіону), аналіз показників, що характеризують діяльність фінансового (кредитного, страхового) ринку тощо. На базі проведеного аналізу виявляються тенденції розвитку досліджуваних явищ. Обсяг розділу – 35-40 сторінок.

В третьому розділі дипломної роботи на основі проведеного аналізу і виявлених тенденцій, на базі розроблених економічних моделей (бажано) розробляється стратегія і тактика виходу із кризової ситуації, що склалася на підприємстві, у народному господарстві, в досліджуваній галузі. Розробляються алгоритми вирішення задачі, пропозиції щодо удосконалення окремих видів діяльності із напрямку, обраному для дослідження. При цьому характер і зміст рекомендацій мають логічно випливати із перших двох розділів, враховувати поетапність їх запровадження. Для написання цього розділу студентові доцільно використати сучасні концепції, розробки та рекомендації вчених і практиків, вивчити зарубіжний досвід вирішення досліджуваної проблеми та вказати на можливості його застосування в Україні. Кваліфіковане виконання даного розділу дипломної роботи передбачає економічне обґрунтування щонайменше двох напрямів вирішення досліджуваної проблеми. Обсяг розділу – 30-35 сторінок.

Висновки і пропозиції до дипломної роботи містять коротке резюме здійсненої роботи. У стислій формі в 6-7 змістовних елементах (абзацах) висновків узагальнюються результати виконаного дослідження. У висновках не слід подавати таблиці, рисунки або розрахунки. Послідовність елементів висновків визначається логікою побудови дипломної роботи. Обсяг висновків - 4-5 сторінок тексту.

У списку використаної літератури - наводиться перелік сучасної літератури: монографії, підручники. посібники, методичні рекомендації, статті з періодичних видань, законодавчі та нормативні документи. які використовувались при написанні дипломної роботи. Літературні джерела оформлюються за правилами бібліографії (із зазначенням авторів, назви, видавництва, року видання, кількості сторінок).

Додатки не являються обов'язковим елементом дипломної роботи. В додатках розміщуються громіздкі таблиці і рисунки, допоміжний (довідковий) матеріал, заповнені бланки документів, які ілюструють викладений в роботі матеріал або фінансова звітність, яка є джерелом даних для здійснених в роботі розрахунків. Обсяг додатків не лімітується.