Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
GJFVJKVHK.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
05.11.2018
Размер:
133.12 Кб
Скачать

5. Створення діаграм.

Якщо таблиця містить числову інформацію про діяльність фірм, рекламу тощо, то дані з неї можна оформити також у вигляді діаграми. Щоб відповідну до таблиці діаграму вставити в текстовий документ, її треба виокремити (всю або частину) і виконати послідовність команд Вставити => Рисунок => Діаграма. Через деякий час (що залежить від швидкодії комп'ютера) на екрані з'явиться таблиця у форматі Excel, а також відповідна діаграма (стовпчикового типу). У цей момент ще можна до таблиці вносити зміни — діаграма змінюватиметься автоматично. Тип діаграми можна змінити за допомогою команди Тип діаграми з контекстного меню діаграми (різні типи діаграм вивчатимемо в розділі III) або однойменної кнопки на панелі інструментів. А можна нічого не змінювати, закрити вікно таблиці та клацнути у документі на чистому полі. Через мить стовпчикова діаграма буде там. Тепер можна змінити розміри діаграми чи її розташування, повернути об'ємну діаграму тощо.

Діаграма — це об'єкт, який активізують (вибирають, виокремлюють) клацанням мишею один раз у його межах. Якщо двічі клацнути, отримаємо доступ до всіх елементів діаграми. Активний елемент буде оточений маркерами (чорними прямокутниками), перетягуючи які можна змінювати розміри об'єкта. Повертати стовпчикову діаграму можна методом перетягування маркера, що позначає кут області побудови діаграми. Перемістити діаграму можна, якщо вказівник миші набуває над нею хрестоподібного вигляду зі стрілками. Тепер слід натиснути на ліву клавішу і перетягнути об'єкт на нове місце. У ранніх версіях, щоб переміщати таблицю, її потрібно було створювати в середині кадру (напису), тепер це робити не треба.

6. Створення газетних колонок і словників.

Колонки можна розглядати як різновид табличного оформлення даних. Однак головне призначення колонок — подання даних у газетному стилі. Колонки створюють так. Спочатку вводять текст. До введеного тексту застосовують команду Формат => Колонкиі в діалоговому вікні задають необхідні параметри: тип і кількість колонок, ширину і проміжок між колонками, наявність вертикальної лінії-розділювача. Зворотне перетворення виконують, задавши параметр одна колонка.

Розташовувати дані у вигляді колонок, як це роблять у словниках, можна за допомогою клавіші Tab,заздалегідь налаштувавши на горизонтальній лінійці інтервали і види вирівнювання даних у стовпцях.

7. Нестандартне застосування таблиць.

Таблиці використовують з метою специфічного розташування текстових блоків деякого документа, наприклад, під час створення бланків, буклетів, веб-сайтів тощо. Межі такої таблиці роблять невидимими (нерозграфлені або кольору паперу), тому про табличну організацію відповідних даних можна і не здогадатися.

Задача 1

Вибори президентів, ректорів, депутатів, лідерів партій, молодіжних організацій тощо супроводжуються опитуванням про шанси претендентів. Створити таблицю 1 з назвою Опитування, де навести дані про шанси трьох претендентів (зі 100%) станом на вчора і сьогодні. Прізвища претендентів ввести довільні, наприклад, своїх друзів. Числові дані будь-які, але сума у рядку не повинна перевищувати 100%. Така таблиця повинна містити три рядки з назвами Прізвища, Вчора, Сьогодні і чотири стовпці, де заголовками останніх трьох є конкретні прізвища. Першу клітинку розділити діагоналлю. Створити діаграму для цієї таблиці.

Задача 2

Деяка фірма сповіщає про рекламний розпродаж шести видів товарів. Створити таблицю 2 з назвою Акція, що міститиме у стовпцях шість назв товарів у вертикальному написанні чи під кутом 750 і два рядки зі старими і новими цінами відповідно. Побудувати діаграму для створеної таблиці.

Задача 3

Створити таблицю 3 з назвою Мої друзі, де є п'ять-шість стовпців і деяка, заздалегідь невідома, кількість рядків з даними про ваших друзів. Заголовки стовпців такі: Прізвище, Ім'я, Місто, Адреса, Телефон тощо. Дані ввести довільні. Оформіть таблицю якнайкраще.

Вставити таблицю

Добавить таблицу

Insert Table

Намалювати таблицю

Нарисовать таблицу

Draw Table

Перетворити текст (у таблицю)

Преобразовать в таблицу

Convert Text to Table

Межі і заливка

Границы и заливка

Borders and

(заповнення, замальовування)

 

Shading

Діаграма

Диаграмма

Chart

Рисунок /Малюнок

Рисунок

Picture

Розділювач

Разделитель

Separator

Впорядкувати

Сортировка

Sort

За зростанням

По возрастанию

Ascending

Хід роботи

Ескізи всіх трьох таблиць з даними повинні бути нарисовані в зошиті до початку роботи. Таблиці будувати трьома різними способами.

1. Запустіть текстовий редактор.

Створіть новий текстовий документ, натисніть декілька разів на клавішу вводу і перемістіть курсор на початок сторінки.

2.     Введіть заголовок таблиці: Таблиця 1. Опитування.

Заголовок вирівняйте до правого краю і перейдіть на новий рядок.

3.     Вставте таблицю.

Таблиця Вставити таблицю => Задайте кількість стовпців і рядків =>ОК.

4. Введіть дані у таблицю і відцентруйте їх.

Увівши дані, виокремте усю таблицю і натисніть відповідну кнопку на панелі форматування.

5.     Вставте ще один стовпець з назвою Сума.

6.     Обчисліть суму голосів, прогнозованих вчора і сьогодні за всіх кандидатів.

Вставте у клітинки стовпця Сума формулу так: Таблиця => Формула...=> =SUM(LEFT) OK.

7. Вставте діаграму.

Зробіть відступ від таблиці, клацнувши під нею. Виберіть усю таблицю (але без заголовка і стовпця Сума) і виконайте такі команди: Вставити => Рисунок => Діаграма. Закрийте вікно електронної таблиці, яка з'явиться. Якщо потрібно, змініть розміри чи перемістіть діаграму методом перетягування.

8. Для розв'язування задачі 2 нарисуйте таблицю потрібного вигляду.

Тип лінії — подвійна, товщина — 1 мм, колір — зелений тощо.

9.     Введіть дані у таблицю і відцентруйте їх.

10. Відцентруйте дані по вертикалі.

Виберіть дані і скористайтеся командою Вирівнювати... з їх контекстного меню або кнопками панелі Таблиці ІМежі.

11. Вставте діаграму для таблиці 2.

12. Введіть заголовок третьої таблиці: Таблиця 3. Мої друзі.

Перейдіть на новий рядок.

13. Введіть текст для таблиці 3.

Текст треба вводити, наприклад, так (дані вводьте свої):

Прізвище, Ім'я, Місто, Адреса, Телефон

Гнатик, Богдан, Львів, Наукова 66/22, 2643455

Фаст, Сашко, Львів, Джерельна 23/76, 3334455

Снігур, Ігор, Нью-Йорк, Бродвей 345, 8667744 таін.

14. Перетворіть текст у таблицю.

Виокремте введений текст і виконайте відповідну команду з меню. Отримаєте діалогове вікно, де потрібно ввімкнути опцію інше і ввести розділювач-кому у відповідне поле. Якщо перетворення в таблицю відбулося неправильно, виконайте зворотне перетворення, з'ясуйте причину помилки (може неправильно зазначено розділювач), виберіть текст і повторіть спробу.

15. Першу таблицю відформатуйте командами Таблиця => Автоформат.

Перегляньте існуючі стандартні формати і виберіть, який вам найбільше до вподоби. Назву вибраного формату занотуйте у звіт.

16. У другій таблиці заголовки стовпців затініть, а клітинки з даними зробіть жовтими.

Виокремте перший рядок => Формат => Межі і Заливка => Перейдіть на закладку Заливка => Виберіть тип узору (тінь) 20% => ОК. Виокремте рядки з даними => Формат => Межі І Заливка => Закладка Заливка => Виберіть колір жовтий => ОК.

17. Перейдіть на закладку Межі, змініть тип ліній на подвійні і задайте їхню товщину.

18. Третю таблицю відформатуйте на свій смак.

19. Таблицю 3 скопіюйте двічі.

20. У першій копії таблиці 3 рядки упорядкуйте так, щоб прізвища були за алфавітом.

Виокремте рядки таблиці (всі, окрім першого рядка) і натисніть на кнопку Впорядкувати. У діалоговому вікні виберіть назву стовпця Прізвища і режим За зростанням.

21. У другій копії таблиці 3 рядки упорядкуйте за віком осіб.

22. На наступній сторінці наберіть 20 рядків довільного тексту або вставте будь-який текст з раніше створених документів.

Щоб перейти на наступну сторінку, слід натиснути акорді Ctrl+Enter, який еквівалентний команді вставити розрив сторінки.

23. Перетворіть набраний текст на дві колонки.

24.   Виконайте переноси, щоб не було рідких рядків.

25.   Створіть словник термінів.

Засобами табуляції відтворіть шість рядків словника з теоретичних відомостей разом зі словом «Словник».

26. Збережіть документ у файлі з назвою Таблиці.

27. Продемонструйте роботу викладачеві. Вийдіть з програми, закривши всі вікна.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]