Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка ОТК.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
04.11.2018
Размер:
920.06 Кб
Скачать
  1. Порядок виконання роботи.

    1. Ознайомитися з лабораторним робочим місцем.

    2. Перевірити відповідність лабораторного робочого місця вимогам техніки безпеки. Перевірити й відкалібрувати прилади, необхідні для виконання досліджень.

    3. Вимірити параметри електричних елементів, які використовуються для проведення досліджень.

    4. 3

      Зібрати електричний коло по схемі на рис.1.

Рис. 1 Схема дослідження електричного кола.

На рис.1 прийняті наступні позначення:

Г – генератор напруги спеціальної форми, що задає;

Осц. – осцилограф;

R1, R2 – пасивні резистині елементи;

С, L – ємність, індуктивність відповідно;

Rін1, Rін2 – відповідно індуційований опір.

Зняти осцилограми напруги, що задає, та струму, і напруги в індуктивності L. Потім поміняти місцями генератор Г та індуктивність L з наступним виміром осцилограм напруги, що задає, і реакції в індуктивності L. Виміри виконати для трьох видів впливу.

    1. Виміри п.3.5 повторити для елементів кола мал.1. R1, R2, R3, С.

    2. Для кола мал.1 зняти осцилограми впливу, що задає, з генератора Г, а також напруги холостого ходу та струму короткого замикання для гілки cd з індуктивністю L. Виміри виконати для трьох видів впливу.

    3. Повторити виміри п.3.7 для галузей з елементами відповідно R1, R2, R3, С.

    4. Зняти осцилограми струмів та напруг усіх галузей кола на мал.1. Виміри виконати для трьох видів впливу.

    5. Виміри для пунктів 3.5...3.9 робити осцилографом у двоканальному або одноканальному режимах із зовнішнім запуском розгорнення відповідно до інструкції по експлуатації.

    6. При проведенні досліджень осцилограми знімати в масштабі, що забезпечує максимально досяжну точність визначення по них амплітуди, періоду повторення, початкової фази, часу затримки і загальної форми струмів та напруг.

  1. Обробка результатів вимірів

    1. За результатами вимірів пунктів 3.5 та 3.6 порівняти струми і напруги в галузях з генератором, що задає, Г та в виділеному елементі у вихідній схемі та після їхнього взаємного переміщення. Дослідити, чи є коло взаємним (оборотним). Порівняти отримані результати з теорією.

    2. За результатами вимірів пунктів 3.7 та 3.8 перевірити чи виконуються для досліджуваних елементів кола режими еквівалентних джерел напруги та джерел струму.

Для режиму гармонійного впливу визначити параметри еквівалентного джерела: е.д.с., що задає струм, внутрішній опір і внутрішню провідність. По цих результатах розрахувати струм та напругу в досліджуваних елементах R1, R2, R3, С, L.

    1. Для схеми на мал.1 та обмірюваних параметрів елементів при гармонійному впливі з параметрами по пунктах 3.7 та 3.8 розрахувати методом еквівалентного джерела струми та напруги елементів R1, R2, R3, С, L. Результати розрахунків порівняти з результатами п.4.2.

    2. Використовуючи результати вимірів п.3.9 визначити контурні струми для кола на мал.1 та перевірити баланс контурних струмів. Результати вимірів порівняти з теоретичними розрахунками.

    3. Використовуючи результати вимірів п.3.9 визначити миттєві потужності всіх галузей кола на мал.1 та перевірити виконання балансу потужностей.

    4. За результатами виконання розділів 3 та 4 зробити обґрунтований висновок.

    5. Результати досліджень оформити у виді звіту про лабораторну роботу. Звіт підлягає індивідуальному захистові у викладача.