Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Асинхронные-машины-л-р.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
03.11.2018
Размер:
929.28 Кб
Скачать

Порядок виконання роботи

1. Зібрати схему для зняття робочих характеристик (рис.3.1, лабораторна робота №3). Здійснити пуск двигуна при відключеному комплекті (ручка «Перемикача фаз» в положенні «). Після розгону двигуна збудити генератор до U =220; навантажити АД, встановивши за допомогою RН в колі якоря генератора струм порядку 6 А, і показання комплекту К-50 занести до табл.6.1. Частоту обертання АД визначити стробоскопічним методом (лабораторна робота №2), або за допомогою тахогенератора.

2. Перевести АД в однофазний режим, розімкнувши рубильник В (рис.6.1,а.). Підтримуючи ГПС колишнє навантаження внести в таблицю показання комплекту К-50, визначити частоту обертання ротора.

3. Обмотку АД з'єднати по схемі трикутник (рис.6.1 б), провести експеримент у відповідності з пунктом 1.

4. Дослідити роботу АД із з'єднанням обмоток статора відкритим трикутником, для чого розімкнути вимикач В (рис.6.1,б.) Підтримуючи колишнє навантаження, показання комплекту К-50 внести в табл.6.1, визначити частоту обертання ротора.

5. Зібрати схему і зробити запуск двигуна з фазним ротором (рис.6.4.) Зробити навантаження АД при симетричному опорі в обмотці ротора (обмотка ротора закорочена), показання комплекту К-50 занести в табл.6.1, визначити n2.

Таблиця 6.1- Результати випробувань несиметричних режимів роботи асинхронних двигунів

Двигун

Схема з’єднання обмоток статора

Режим роботи

Фази

n2

IA

РА

IB

PB

IC

PC

А

Вт

А

Вт

А

Вт

хв-1

Короткозам-кнутий ротор

Симетричний однофазний

Симетричний відкритий три-кутник

Фазний ротор

Симетричний обрив фази ро-тора

6. Зробити обрив фази обмотки ротора, виміряти струм в статорі і визначити n2. Аналогічні вимірювання зробити для декількох значень навантаження двигуна.

7. Здійснити запуск АД з розімкненою фазою ротора при різних значеннях пускового реостата, різної швидкості виведення реостата. Досягти стійкої роботи двигуна при половинній частоті обертання (точка «в» на рис.6.5).

Контрольні запитання

1. Чому пусковий момент в однофазному режимі дорівнює нулю?

2. Як зміниться потужність двигуна при роботі від однофазної мережі при збереженні момента опору?

3. Чому двигун продовжує обертатися при обриві лінійного проводу на ходу?

4. Чому виникає биття струму в статорі при несиметрії опорів в колі ротора?

5. У яких випадках при обриві фази ротора двигун може розвивати частоту обертання, рівну 50% номінальної частоти обертання?

У звіті подати:

1. Схеми для проведення дослідів.

2. Таблицю, розрахунки по визначенню частоти обертання ротора.

3. Аналіз отриманих даних в таблиці.

4. Відповіді на питання.

Лабораторна робота 7

ДОСЛІДЖЕННЯ АСИНХРОННОГО ГЕНЕРАТОРА

Мета роботи - перевести асинхронну машину з режиму двигуна в режим генератора, побудувати робочі характеристики генератора.

Обладнання і прилади

Дослідженню підлягають асинхронні машини типу 4А, 4АК з короткозамкненим і фазним ротором, вимірювальний комплект К-50, трифазний пусковий опір RП1 в колі ротора ( у разі використання асинхронної машини з фазним ротором).

Двигун постійного струму, однофазний регулювальний повзунковий реостат RР в колі обмотки збудження, однофазний пусковий RП2 реостат в колі обмотки якоря.

Тахогенератор постійного струму, амперметр і вольтметр магнітоелектричної системи. Затискачі обладнання і приладів винесені на панель випробувального стенду.