Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Самост і практ робота. екологічне право.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
03.11.2018
Размер:
313.34 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ

ДВНЗ “ХЕРСОНСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ АГРАРНИЙ УНІВЕРСИТЕТ”

Кафедра агробізнесу та права

ЗБІРНИК

планів практичних завдань та самостійної роботи

з екологічного права

Факультет Рибогосподарсько-екологічний

Спеціальність 6.040106 "Екологія, охорона навколишнього середовища та збалансоване природокористування"

Форма навчання – денна

Підготував: старший викладач кафедри агробізнесу та права, Жолоб Г.М.

Херсон - 2011

Рекомендовано до друку кафедрою агробізнесу та права ХДАУ. Протокол № від 2011 р.

Жолоб Г.М. Збірник планів практичних завдань та самостійної роботи з екологічного права. – Херсон, ХДАУ, 2011. – 46 с.

Рекомендовано для студентів рибогосподарсько-екологічного факультету, що вивчають дисципліну “Екологічне право” в Херсонському державному аграрному університеті.

Передмова

Навчальна дисципліна "Екологічне право" передбачає опанування студентами інструментарію науки екологічного права, правових механізмів охорони земель, надр, атмосферного повітря, тваринного світу, вод, об'єктів особливої важливості тощо. При вивченні курсу екологічного права використовуються наступні форми та методи навчання:

>

лекції;

>

практичні заняття;

>

фронтальне опитування;

>

індивідуальне опитування;

>

вирішення ситуаційних задач;

>

самостійна робота;


Викладення цієї дисципліни тісно пов'язане з теорією і вирішенням практичних завдань. Навички вирішення практичних завдань набуваються на практичних заняттях. Практичні заняття є формою контролю за самостійною роботою студентів над навчальним матеріалом, якістю його засвоєння. Основною метою практичних занять є формування у студентів умінь і навичок, які є обов'язковою складовою високої професійної майстерності, належного виконання службових завдань.

Важливим елементом вивчення дисципліни є самостійна робота студента. Самостійна робота має за мету більш глибоко та всебічно оволодіти навчальним матеріалом з тих чи інших питань теми, розвивати в них творчу самостійність у роботі з текстом лекції, підручником, рекомендованою додатковою літературою та нормативними джерелами, вміння узагальнювати практичні результати, готувати довідки доповіді, реферати та ін. Під час самостійної підготовки до занять студенти повинні ознайомитись із запропонованою літературою та нормативними джерелами, підготувати в робочих зошитах необхідний матеріал (плани семінарських і практичних занять, варіанти рішення завдань, конспект нормативних актів та ін.).

Тема 1. Предмет, метод, система та джерела екологічного права

Практичне заняття

1. Поняття екологічного права та його особливості як галузі права

2. Завдання екологічного права

3. Принципи екологічного права

4. Екологічна функція держави

5. Класифікація джерел екологічного права. 3акон України "Про охорону навколишнього природного середовища" як джерело екологічного права та його місце серед інших джерел екологічного права

Завдання для самостійної роботи

    1. Опрацювати теоретичні питання:

• Функції й місце екологічного права серед інших галузей права.

• Система екологічного права.

• Методи правового регулювання екологічних правовідносин.

• Проблеми взаємодії природи та суспільства.

• Укази, розпорядження Президента України як джерела екологічного права.

• Рішення органів місцевого самоврядування як джерела екологічного права.

• Проресурсові закони як джерела екологічного права України (Земельний, Лісовий, Водний та інші природоохоронні кодекси).

  1. Вирішити задачі:

Задача 1

Спільним рішенням садівничих товариств "Ольвія" і Гермес" на ділянці суміжних використовуваних земель було створено ставок загального користування і рекреаційного призначення. Навколо цієї водойми було посаджено парк, розміщено майданчики для дитячих атракціонів, літні намети платних послуг побутового призначення та влаштовано "стежки здоров'я".

Враховуючи, що члени садівничого товариства "Гермес" перестали здавати виручені кошти в касу товариства "Ольвія", останнє на своїх зборах змінило цільове використання водойми на частині їх земельної ділянки. Ставок було перегороджено і зариблено, зелені насадження вирубано для будівельних потреб товариства, а земельну ділянку стали використовувати під колективний сад.

Товариство "Гермес" звернулося з позовом до суду про відшкодування збитків, заподіяних зміною цільового використання земель. У позові зазначалося, що значні витрати на створення території рекреації були витрачені ними зокрема по створенню водойми, рекреаційному

обслуговуванню населення та здійсненню касових операцій.

Визначіть коло суспільних правовідносин. Чи підлягає позов задоволенню? Вирішіть справу.

Задача 2

До міського суду звернулися громадяни з позовом про відновлення порушених прав, зокрема щодо відшкодування збитків, заподіяних їх здоров'ю та майну внаслідок аварії на заводі по виробництву біопрепаратів. Позивачами у справі виступили як громадяни, що проживають навколо заводу, так і його працівники, які дістали ушкодження здоров'я під час аварії.

Міський суд відмовив у задоволенні позовних вимог громадян з таких підстав: працівникам підприємства заподіяна шкода компенсована виплатою допомоги з фонду соціального страхування; потерпілим громадянам від аварії, що проживали поблизу заводу, відповідно через відсутність спеціальних норм по відшкодуванню збитків, заподіяних внаслідок промислових аварій і катастроф. У рішенні суду також зазначалось, що немає можливості застосувати норми міжнародного права, оскільки Україна не ратифікувала Конвенцію ООН по транскордонних аваріях і катастрофах. Це рішення зазначені громадяни оскаржили до апеляційного суду. Визначіть коло суспільних правовідносин. Чи підлягає касаційна скарга задоволенню? Вирішіть справу.

Задача З

Згідно з рішенням міської Ради народних депутатів частина міських лісових угідь разом з водоймою, що на них знаходиться, природним національним парком, регіональним ландшафтним парком, історико- культурним заповідником віднесено до категорії рекреаційної території з обмеженим режимом їх господарського та комунально-складського використання.

Начальник міжрайонного лісового господарства Волошин П. оскаржив це рішення до господарчого суду, вважаючи, що зміну цільового використання лісових угідь здійснено з порушенням чинного законодавства. Визначіть коло суспільних правовідносин. Чи підлягає скарга задоволенню? Вирішіть справу.

Задача 4

За ініціативою начальника науково-технічного управління Мінекобезпеки України групою фахівців підготовлено керівний нормативний документ (КНД) "Охорона навколишнього природного середовища та раціональне використання природних ресурсів", який був схвалений керівництвом міністерства. Він визначає основні вимоги щодо порядку формування плану, розробки, погодження та затвердження нормативних документів у галузі охорони навколишнього природного середовища та раціонального використання природних ресурсів. Встановлено, що КНД фіксує обов'язкові вимоги до об'єктів, які регламентуються у процесі проектування, будівництва, експлуатації екологічно небезпечних підприємств, а також при плануванні, обліку, контролі, нормуванні природоохоронної діяльності та реалізації економічного механізму забезпечення якості навколишнього природного середовища. Поряд з цим у ньому передбачається можливість розробки та прийняття системи нормативних актів, які можуть містити обов'язкові та рекомендаційні вимоги. Система нормативних документів включає: основні положення КНД, положення КНД, правила КНД, інструкції КНД, методики КНД, нормативи КНД та норми КНД.

Крім того, керівний нормативний документ встановлює порядок формування плану та розробки нормативного документа, складання його проекту, погодження, затвердження, введення в дію і реєстрацію, а також порядок впровадження, перевірки, перегляду, зміни і скасування, видання та інформування про основні його положення. Міністерство юстиції відмовило у реєстрації зазначеного документа. Начальник науково-технічного управління звернувся за консультацією до юридичного управління.

Визначіть коло суспільних правовідносин. Чи відповідає зазначений документ вимогам чинного законодавства? Дайте відповідь по справі.

Список використаної літератури:

1. Декларація про державний суверенітет України. // ВВРУ. -1990.-№31. - С.429.

2. Конституція України (ст.13,14, ). -К., 1996.

3. Закон України «Про охорону навколишнього природного середовища» від 25 червня 1991р.

4. Погрібний О. О. Аграрне право України. -К.: Істина, 2004.

5. Дмитренко І.А . Екологічне право України. - К.: Юрінком Інтер, 2001.

6. Дорофеев В.М. Экологическое право. - М.: Прогресс, 2001,

7. Андрейцев В.І. Екологічне право. - К.: Вентурі, 1996.- 208с.

8. А. И. Бобиков. С. А. Бомешенко. Вопросы общей теории экологического права. - Минск, 1991. - 122 с.