Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція 1-2 Предмет курсу Стродавн світ Основа.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
03.11.2018
Размер:
125.95 Кб
Скачать

3. Економічна думка Стародавньої Індії.

Економічна думка Стародавньої Індії, як правило, була оповита релігійною оболонкою. Економічні проблеми окремо не досліджувалися, а розглядалися в давньоіндійській літературі лише у зв’язку зі спробами вирішення соціальних та політичних завдань. В основі староіндійських уявлень про суспільство лежала концепція станової (варнової) ієрархії та кастової визначеності професійних занять. Писемні джерела середини I тис. до н.е. є переважно релігійні трактати, що належали буддійській та брахманістичній (індуїстській) релігіям.

Буддійське вчення проповідує відмову від власності як необхідну умову досягнення кінцевого спасіння – нірвани. І хоча воно не заперечує господарської діяльності мирян, подаяннями яких мають жити буддійські монахи, але спеціальної уваги їм не приділяє. Рабство розглядається як перешкода до досягнення нірвани, а боргова кабала визнається за страшне лихо. Тому сповідується необхідність всіляко уникати заборгованості та своєчасно сплачувати борги.

Велика кількість брахманістичних творів ґрунтуються на концепції трьох цілей життя людини – релігійного обов’язку, матеріальної вигоди та чуттєвої любові. Кожній із цих цілей присвячену відповідну літературу. Найвідомішими книжками про обов’язок (дхарму) є “Закони Ману”, про вигоду (артху) - “Артхашастра”, про кохання (каму) – “Камасутра”.

Закони Ману” (приблизно II ст. до н.е. – I ст. н.е.) – це збірка релігійних, моральних, політичних та правових вказівок, що приписувалися міфічному родоначальникові людей Ману.

На той час у Індії суспільство поділяли на 4 варни (касти):

  • Брахмани (релігійні і політичні діячі найвищого рангу);

  • Кшатрії (воїни);

  • Вайшья (землероби – вільні);

  • Шудра (раби).

У “Законах Ману” економіка розглядалася як сфера діяльності вайшіїв. Вона об’єднувала тваринництво, землеробство, торгівлю та лихварство. Багатство давало право на особливу пошану тільки в середовищі самих вайшіїв. Ремесло як різновид обслуговуючої праці було долею такої варни як шудра. Такою самою вважалася й праця орендарів-половинщиків, найманих працівників у сільському господарстві. Суспільним ідеалом був економічно незалежний господар.

Артхашастру” (між IV та III ст. до н.е.) присвячено користі, матеріальній вигоді – артхі. Це трактат про мистецтво політики та управління державою. Автором цього трактату є Каутілья – радник царя Чандрагупти I (кін. V ст. до н.е.). Він передбачає, що державотворець мав регулювати ціни на товари, створюючи товарні фонди і зберігати активним баланс державного бюджету – “збільшити доходи і зменшити витрати”. Рабство визнається природним явищем для “нагромадження багатства” і досягнення суспільної користі.

В “Артхашастрі” знаходить своє відображення і проблема “вартості речей”, величина вартості визначається кількістю днів роботи, а винагорода має знаходитись у строгій відповідності до результатів праці. У зв’язку з цим Каутілья відрізняє ринкову ціну від вартості, зазначаючи, що “конкуруючий продавець збільшує ціну на товар, роблячи її вищою від дійсної вартості”.

Отже, у давньоіндійській літературі вже наявні відомості про економічний лад держави, а також відображені практичні знання в галузі ведення господарства, подано рекомендації щодо управління ним, зокрема щодо організації оподаткування та з інших питань економічної політики.