Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лабораторні роботи гр.101-104.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
03.11.2018
Размер:
236.54 Кб
Скачать

Методичні вказівки до виконання лабораторних робіт

Кожна лабораторна робота – це закінчена програма, яка повинна відповідати основним вимогам до програмного забезпечення, а саме:

  1. Мати зрозумілий інтерфейс (формулювання задачі, що треба ввести, або звідки воно береться, контрольне виведення вхідних даних, результати роботи програми у зрозумілій формі). Коректне відображення кирилиці виконувати за допомогою функції, приклад використання якої наведено у програмі за адресою: \\main\Documents\COMPUTER SIENCE\BASIC OF PROGRAMMING\СОД\Програмний інструмент\Текст на екран в консолі Delphi

  2. Коментарі вхідні (№ варіанта, текст задачі, прізвище студента, дата) і поточні.

  3. Тестування програми – робота програми при різних вхідних даних, у тому числі і неправильних.

Програма здається викладачу за 10 хвилин до кінця пари. Якщо вимоги 1-3 не виконані, ЛР повертається студенту на доробку і захищається студентом на наступній парі, кількість балів за неї зменшується вдвічі. Якщо ЛР не сдана на наступному занятті, за неї виставляється 0 балів і більше до неї не повертаються. Звідки треба зробити висновок, що до ЛР треба готуватися заздалегідь, теми ЛР і варіанти завдань знаходяться у мережі за адресою \\main\Documents\COMPUTER SIENCE\BASIC OF PROGRAMMING\PASCAL\ Основи_програмування_101-106 лабораторні роботи

Всі програми повинні бути виконані у середовищі Delphi5 KMA Edition.

Успішність студентів відображається щотижнево у мережі за адресою: \\main\Documents\COMPUTER SIENCE\BASIC OF PROGRAMMING \Успiшнiсть_Бали\ Успішність 101-106_1трим_2008.xls.

Регулярно слідкуйте за своїми балами

Індивідуальні завдання на лабораторні роботи

Object Pascal.

Перший триместр

Лабораторна робота № 1

Тема: робота із цілими числами (integer)

Усі вхідні і вихідні дані в завданнях цієї групи є цілими числами. Усі числа, для яких зазначена кількість цифр (двозначне число, тризначне число і т.д.), вважаються позитивними.

Integer1. Задано відстань L у сантиметрах. Використовуючи операцію ділення націло, знайти кількість повних метрів у ньому (1 метр = 100 див).

Integer2. Задано масу M у кілограмах. Використовуючи операцію ділення націло, знайти кількість повних тонн у ній (1 тонна = 1000 кг).

Integer3°. Задано розмір файлу в байтах. Використовуючи операцію ділення націло, знайти кількість повних кілобайтів, що займає даний файл (1 кілобайт = 1024 байта).

Integer4. Задано цілі позитивні числа A і B (A > B). На відрізку довжини A розміщене максимально можлива кількість відрізків довжини B (без накладок). Використовуючи операцію ділення націло, знайти кількість відрізків B, розміщених на відрізку A.

Integer5. Задано цілі позитивні числа A і B (A > B). На відрізку довжини A розташовано максимально можлива кількість відрізків довжини B (без накладок). Використовуючи операцію узяття залишку від ділення націло, знайти довжину незайнятої частини відрізка A.

Integer6. Задано двозначне число. Вивести спочатку його ліву цифру (десятки), а потім — його праву цифру (одиниці). Для визначення десятків використати операцію ділення націло, для перебування одиниць — операцію узяття залишку від ділення.

Integer7. Задано двозначне число. Знайти суму і добуток його цифр.

Integer8°. Задано двозначне число. Вивести число, отримане при перестанівке цифр вихідного числа.

Integer9. Задано тризначне число. Використовуючи одну операцію ділення, вивести першу цифру Заданого числа (сотні).

Integer10. Задано тризначне число. Вивести спочатку його останню цифру (одиниці), а потім — його середню цифру (десятки).

Integer11°. Задано тризначне число. Знайти суму і добуток його цифр.

Integer12. Задано тризначне число. Вивести число, отримане при прочитанні вихідного числа праворуч ліворуч.

Integer13. Задано тризначне число. У ньому закреслили першу ліворуч цифру і

приписали неї праворуч. Вивести отримане число.

Integer14. Задано тризначне число. У ньому закреслили першу праворуч цифру і

приписали неї ліворуч. Вивести отримане число. 15

Integer15. Задано тризначне число. Вивести число, отримане при перестастановкі цифр сотень і десятків вихідного числа (наприклад, 123 перейде

у 213).

Integer16. Задано тризначне число. Вивести число, отримане при перестастановкі цифр десятків і одиниць вихідного числа (наприклад, 123 перейде у 132).

Integer17. Задано ціле число, більше 999. Використовуючи одну операцію ділення

націло й одну операцію узяття залишку від ділення, знайти цифру, яка відповідає розряду сотень у записі цього числа.

Integer18. Задано ціле число, більше 999. Використовуючи одну операцію ділення націло й одну операцію узяття залишку від ділення, знайти цифру, яка відповідає розряду тисяч у записі цього числа.

Integer19. З початку доби пройшло N секунд (N — ціле). Знайти кількість повних хвилин, що пройшли з початку доби.

Integer20°. З початку доби пройшло N секунд (N — ціле). Знайти кількість повних годин, що пройшли з початку доби.

Integer21. З початку доби пройшло N секунд (N — ціле). Знайти кількість секунд, що пройшли з початку останньої хвилини.

Integer22. З початку доби пройшло N секунд (N — ціле). Знайти кількість секунд, що пройшли з початку останньої години.

Integer23. З початку доби пройшло N секунд (N — ціле). Знайти кількість повних хвилин, що пройшли з початку останньої години.

Integer24. Дні тижня пронумеровані в такий спосіб: 0 — неділя, 1 — понеділок, 2 — вівторок, ..., 6 — субота. Задано ціле число K, яке лежить в діапазоні 1–365. Визначити номер дня тижня для K-го дня року, якщо відомо, що цього року 1 січня було понеділком.

Integer25. Дні тижня пронумеровані в такий спосіб: 0 — неділя, 1 — понеділок, 2 — вівторок, ..., 6 — субота. Задано ціле число K, яке лежить в діапазоні 1–365. Визначити номер дня тижня для K-го дня року, якщо відомо, що цього року 1 січня було четвергом.

Integer26. Дні тижня пронумеровані в такий спосіб: 1 — понеділок, 2 — вівторок, ..., 6 — субота, 7 — неділя. Задано ціле число K, яке лежить в діапазоні 1–365. Визначити номер дня тижня для K-го дня року, якщо відомо, що цього року 1 січня було вівторком.

Integer27. Дні тижня пронумеровані в такий спосіб: 1 — понеділок, 2 — вівторок, ..., 6 — субота, 7 — неділя. Задано ціле число K, яке лежить в діапазоні 1–365. Визначити номер дня тижня для K-го дня року, якщо відомо, що цього року 1 січня було суботою. 16

Integer28. Дні тижня пронумеровані в такий спосіб: 1 — понеділок,

2 — вівторок, ..., 6 — субота, 7 — неділя. Задано ціле число K, яке лежить в діапазоні 1–365, і ціле число N, що лежить у діапазоні 1–7. Визначити номер дня тижня для K-го дня року, якщо відомо, що в цьому року 1 січня було вдень тижня з номером N.

Integer29°. Задано цілі позитивні числа A, B, C. На прямокутнику розміра A × B розміщене

максимально можлива кількість квадратів з стороною C (без накладень). Знайти кількість квадратів, розміщених на прямокутнику, а також площу незайнятої частини прямокутника.

Integer30. Задано номер деякого року (ціле позитивне число). Визначити відповідний йому номер сторіччя, з огляду на те, що, наприклад, початком 20 сторіччя був 1901 рік.