Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЭОМ книга 1.doc
Скачиваний:
30
Добавлен:
02.11.2018
Размер:
5.38 Mб
Скачать

Низьковуглецеві зварні сталі для несучих металоконструкцій вантажопідйомних кранів

Клас

міцності

Марка

ДСТУ

Вид прокату

С38/23

ВСт3сп4

ВСт3пс4

ВСт3пс5

ВСт3пс4

ВСт3Гпс5

Листовий, фасонний, сортовий товщиною до 25 мм

Те ж товщиною до 25 мм

«

Те ж товщиною до 30 мм

Те ж товщиною до 60 мм

Для зварювання сталей застосовують електроди, зварювальний дріт і флюси різних марок. У таблиці 7.4 наведені деякі з них.

Таблиця 7.3

Низьколеговані сталі для зварних конструкцій вантажопідйомних кранів

Клас міцності

Марка

ДСТУ

Вид прокату

С 44/29

С46/33

С52/40

09Г2

09Г2С

15ХСНД

10ХСНД

14Г2АФ

09Г2С

19281-89

«

«

«

«

8731-87

Листовий, фасонний, сортовий товщиною до 32мм

товщиною до 100 мм

товщиною до 32 мм

товщиною до 40 мм

товщиною до 50 мм

товщиною до 32 мм

Підготовка. Технічні умови включають вимоги щодо підготовки елементів металоконструкцій до зварювання. До них входять нормативні обмеження розмірів і заданих форм при правці, згинанні, порізці та механічній обробці елементів. Наприклад, указуються допуски на розміри оброблених під зварювання кромок залежно від товщини листа й ін.

Таблиця 7.4

Електроди, зварювальний дріт і флюси для зварювання металоконструкцій вантажопідйомних кранів

Несучі конструкції з низьковуглецевих сталей

Електроди

Зварювальний дріт

Флюси

Тип

Марка

Під флюсом

У середовищі СО2

Э42А

Э46

УОНИ-13/45

СМ-11

ОЗС-2

ОЗС-4

ОЗС-12

МР-3

АНО-13

АНО-4

АНО-2О

Св-08А

Св-08ГА

Св-08Г2С

Св-08Г2СЦ

ПП-АН8

ПП-АН9

ПП-АН4

ПП-АН10А

АН-348А

ОСЦ-45

Несучі конструкції з низьколегованих сталей

Э50А

Э60

УОНИ-13/55

АНО-10

УОНИ-13/65

Св-08ГА

Св-08Г2С

Св-08Г2СЦ

ПП-АН8

ПП-АН10А

АН-348А

ОСЦ-45

Складання. При зварюванні окремі елементи металоконструкції повинні знаходитися в положенні, заданому на кресленні. Щоб забезпечити це положення, часто використовують спеціальні пристосування, стенди, кондуктори, притискні пристрої й ін. У кресленні указується допуск на відхилення монтажного розміру або зсув елемента.

Зварювання. Технічні умови містять спеціальний розділ, в якому регламентуються режими зварювання, способи його різного виконання. До режиму зварювання входить вибір діаметра електрода, сили струму, напруги, швидкості зварювання.

Післязварювальні роботи. Технічними умовами передбачаються заходи, які слід провести після проведення зварювальних робіт. Тут передбачається досягнення необхідної якості очищення зварних з'єднань, додання природного виду конструкції. До післязварювальних робіт включаються також операції термообробки, відпуску, відпалу конструкції й ін. Наводяться технології проведення цих робіт.

Контроль. Якість зварних конструкцій після їх ремонту повинна бути встановлена певними методами контролю з використанням набору технічних засобів. Предметом контролю є наступні основні показники:

- просторова геометрична форма зварної конструкції, її відповідність початковим проектним розмірам;

- геометрія зварних швів за стандартом;

- щільність металу шва і біляшовної зони;

- щільність зварного з'єднання в цілому.

У Технічних умовах має бути наведений перелік технічних засобів, що використовуються для контролю результатів зварювальних робіт, їх характеристики і методика застосування. Наводиться затверджена форма подання результатів контролю, завірених відповідальною особою.

      1. Ремонтні креслення

Правила виконання ремонтних креслень визначені стандартом. Вони істотно відрізняються від правил, відповідно до яких розробляються креслення конструкторської документації. Основна відмінність полягає в наступному:

1) На одному й тому ж аркуші ремонтного креслення можуть бути розміщені зображення складеної конструкції, окремі її елементи (деталі), обробка даних елементів, опис порядку проведення робіт, технічні вимоги і контроль.

2) На ремонтному кресленні основними лініями зображають тільки елементи ремонтного призначення з їх видами, розрізами, перетинами. Усі конструктивні форми ремонтованого виробу показують тонкими лініями.

3) Допустимі відхилення розмірів на ремонтному кресленні позначають цифрами (наприклад, Ф18+-0,5).

4) На ремонтних кресленнях зварних конструкцій рекомендується указувати порядок підготовки елементів під зварювання, тип і спосіб накладання зварних швів У таблиці 7.5 наводяться позначення зварних швів згідно зі стандартом ГОСТ 5264-80.

При зварюванні і наплавленні відновлюваних деталей на кресленні указується повна марка електрода. Для наплавлення використовують електроди типів: ЭН-15Г5, ЭН10Г2, ЭН-30Г2ХМ. Залежно від інтенсивності навантаження деталі при роботі для її відновлення можуть бути застосовані електроди марки ЦС-1, ЦС-2.

На ремонтних кресленнях, що розробляються для відновлення деталей способом механічної обробки, можуть бути наведені маршрутні технологічні карти, вказані різальний інструмент і оснащення, параметри режимів різання. При обробці деталей під ремонтний розмір на кресленні указують розрахункові значення нових розмірів з урахуванням зміряної і позначеної на кресленні величини зносу, встановлених для обробки припусків і допусків на розміри.

    1. Відновлення пошкоджених деталей кранів

7.3.1. Способи відновлення деталей при різних видах пошкоджень

Відновленню підлягають деталі, що мають наступні види пошкоджень: знос, корозію, об'ємні і місцеві зміни форми, порушення місць приєднань. Не підлягають відновленню деталі, що мають втомні пошкодження, а також ті, матеріал яких потерпів інших (наприклад, хімічних) необоротних змін.

Таблиця 7.5