Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
NP_inspekt_3_kurs_1.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
01.11.2018
Размер:
167.42 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЙ УКРАЇНИ

національний Університет ЦИВІЛЬНОГО ЗАХИСТУ УКРАЇНИ

______________________________________________________________

ПРОГРАМА

навчальної практики курсантів (студентів)

3-го курсу на посаді інспектора ДПН

в районному відділі (управлінні)

ГУ(У) МНС України в області

Харків 2011

Схвалено для використання в навчально-виховному процесі

Протокол від 27 травня 2011 р. № 9 засідання методичної ради НУЦЗ України

Програма навчальної практики курсантів (студентів) 3-го курсу на посаді інспектора ДПН в районному відділі ГУ МНС України в області /Авторський колектив: Луценко Ю.В., Єременко В.П., Пирогов О.В. – Харків: НУЦЗ України, 2011 – 13 с.

Програма розроблена кафедрою пожежної профілактики в населених пунктах

Рецензенти:

Начальник Московського РВ ГУ МНС України в Харківській області полковник служби цивільного захисту Стариковський І.Г.

Начальник кафедри пожежної і техногенної безпеки об’єктів та технологій кандидат технічних наук, доцент підполковник служби цивільного захисту Олійник В.В.

Підлягає поверненню до університету разом зі звітними матеріалами

ЗАТВЕРДЖУЮ

Ректор університету,

генерал-лейтенант

служби цивільного захисту

кандидат психологічних наук, доцент

В.П.Садковий

«____»_____________ 2011 р.

Програма

навчальної практики курсантів (студентів)

3-го курсу НУЦЗ України на посаді інспектора державного пожежного нагляду районного відділу (управління) ГУ(У) МНС України в області

Програма розроблена відповідно до вимог наказу МНС України від 01.12.93 року № 461 «Положення про організацію та проведення практичної підготовки курсантів, студентів (слухачів) вищих навчальних закладів МНС України» і містить загальні положення щодо організації, проведення, підведення підсумків навчальної практики та методичні вказівки щодо участі працівників практичних підрозділів Державної пожежної охорони у процесі набуття, закріплення і вдосконалення одержаних курсантами (студентами) теоретичних знань, формування у них професійних умінь та навичок для виконання майбутніх функціональних обов'язків.

Навчальна практика на посаді інспектора Державного пожежного нагляду (далі ДПН) є важливим етапом навчання курсантів (студентів) за програмою підготовки за напрямом 6.170203 "Пожежна безпека" освітньо-кваліфікаційного рівня „бакалавр” і проводиться після надання теоретичних основ діяльності пожежної охорони.

Навчальна практика покликана максимально прискорити ознайомлення курсантів (студентів) з конкретними ділянками роботи в реальних умовах на відповідних посадах, з метою підготовки майбутніх спеціалістів до самостійного виконання службових обов'язків.

1. Завдання навчальної практики

1.1. Ознайомлення курсантів (студентів) з практичними завданнями і формами застосування теоретичних знань, одержаних в університеті, у діяльності посадових осіб Державної пожежної охорони.

    1. Формування і вдосконалення у курсантів (студентів) професійних навичок і вмінь, які визначені освітньо-кваліфікаційною характеристикою підготовки фахівця.

    2. Збір, аналіз та узагальнення курсантами (студентами) фактичного матеріалу щодо роботи підрозділів Державної пожежної охорони за напрямками наглядово-профілактичної діяльності.

    3. Ознайомлення курсантів (студентів) з передовими методами організації діяльності підрозділів Державної пожежної охорони в сільській місцевості.

1.5. Прищеплення курсантам (студентам) поваги до вибраної професії співробітника пожежної охорони.

1.6. Ознайомлення курсантів (студентів) з методами та формами проведення суспільної, організаторської та виховної роботи в органах Державної пожежної охорони МНС України.

2. Організація проведення навчальної практики

2.1. Відповідальність за організацію і проведення навчальної практики, а також безпосередній контроль за нею покладається на керівництво університету та відповідальних осіб базових органів Державної пожежної охорони, а навчально-методичне забезпечення - на відповідні кафедри університету.

2.2. У роботі з питань організації і проведення навчальної практики університет та базові органи Державної пожежної охорони керуються положеннями розділу 3 наказу МНС України від 01.12.93 р. № 461.

2.3. Навчальна практика курсантів (студентів) проводиться в підрозділах Державної пожежної охорони, які визначаються наказами по управлінню (відділу), на посаді інспектора ДПН.

2.4 Начальники управлінь (відділів), де проводиться навчальна практика, несуть відповідальність за якість організації її проведення і зобов'язані:

  • визначити конкретні підрозділи та забезпечити створення належних умов для проведення навчальної практики;

  • призначити наказом керівниками практики найбільш підготовлених працівників (начальників підрозділів), які мають відповідний освітньо-кваліфікаційний рівень і достатній практичний досвід, а також безпосередніх керівників навчальної практики за поданням начальників підрозділів;

  • провести нараду з керівниками навчальної практики і курсантами (студентами) перед її початком та організувати прийняття звітів після закінчення навчальної практики;

  • здійснювати постійний контроль за організацією проведення навчальної практики в РВ (управлінні), узагальнювати та аналізувати результати, розробляти рекомендації щодо вдосконалення, підбивати підсумки та оформляти результати наказом, копію якого направляти до університету.

2.5. Начальники підрозділів несуть відповідальність за організацію роботи курсантів (студентів) безпосередньо на посаді і зобов'язані:

  • здійснювати підбір безпосередніх керівників практики (досвідчених працівників підрозділу) і надавати їх кандидатури до ГУ МНС України в областях для оформлення відповідним наказом;

  • забезпечити виконання програми, індивідуальних планів навчальної практики в повному обсязі та контроль за якістю виконання доручених завдань;

  • відповідним наказом встановити режим роботи практикантів, визначити організаційні заходи із забезпечення проведення практики;

  • представити практикантів особовому складу підрозділу, роз’яснити їх повний статус;

  • проводити виховну роботу з практикантами;

  • забезпечити практикантів необхідними житлово-побутовими умовами (надання, за можливістю, безкоштовного житла, медичного обслуговування, умов для харчування), а також робочими місцями, необхідним майном, службовими бланками, літературою тощо;

  • спрямовувати роботу безпосередніх керівників навчальної практики на якісне виконання курсантами (студентами) програми навчальної практики;

  • аналізувати роботу практикантів та надавати їм допомогу в успішному виконанні програми;

  • узагальнити підсумки навчальної практики і надіслати звіт до Головного управління;

  • затвердити характеристики на практикантів з виставленням оцінки та завірити їх печаткою.

2.6. Проходження навчальної практики здійснюється за індивідуальним планом, що розробляється курсантом (студентом) згідно з програмою та планом роботи частини під керівництвом безпосереднього керівника і затверджується начальником підрозділу.

2.7. Основною формою виконання програми навчальної практики є робота курсанта (студента) щодо безпосереднього виконання функціональних обов’язків відповідних посадових осіб підрозділу пожежної охорони та індивідуальних завдань, які надаються курсантам (студентам) з метою прищеплення їм навичок практичної, організаційно-виховної та аналітичної роботи.

2.8. Протягом всієї практики кожний курсант (студент) веде щоденник. В щоденник записуються керівні документи, які вивчав, відомості про гарнізон чи підрозділ, в якому проходить навчальну практику, структуру та організацію роботи, та інші, які за вимогами розділу 5 програми необхідно занотувати. За відсутності щоденника проходження практики не зараховується.

2.9. Контроль, аналіз та узагальнення роботи курсантів (студентів) здійснюють начальники органів ГУ МНС України в областях, безпосередні керівники практики, викладачі-куратори університету.

2.10. На час проведення практики курсанти (студенти) підпорядковуються начальникові підрозділу, який на цей період є для них прямим начальником.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]