Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практика 3ЕА (кафедра).doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
29.10.2018
Размер:
546.3 Кб
Скачать

Тема 1. Облік грошових коштів. Облік касових операцій. Порядок ведення касових операцій на підприємстві. Первинна та зведена документація з обліку касових операцій. Синтетичній облік касових операцій. Облік інших грошових коштів.

Облік операцій по поточному рахунку. Порядок відкриття поточного та валютного рахунку. Первинна та зведена документація з обліку операцій по поточному та валютному рахунку. Синтетичний облік операцій по поточному рахунку. Синтетичний облік операцій по валютному рахунку.

Види безготівкових розрахунків. Документування операцій по безготівкових розрахунках. Синтетичний облік безготівкових розрахунків.

Поняття еквівалентів грошових коштів. Короткострокові векселя та поточні фінансові інвестиції. Документування операцій з обліку еквівалентів грошових коштів. Синтетичний та аналітичний облік еквівалентів грошових коштів.

Тема 2. Облік дебіторської заборгованості. Облік розрахунків за товарними операціями. Документування операцій по розрахунках з покупцями та замовниками. Синтетичний та аналітичний облік операцій по розрахунках з вітчизняними та іноземними покупцями та замовниками. Сумнівні борги. Облік дебіторської заборгованості згідно П(С)БО 10 "Дебіторська заборгованість".

Облік розрахунків з підзвітними особами. Порядок направлення працівників у відрядження. Документування операцій по відрядженню та сумам, які призначені на господарські потреби. Синтетичний та аналітичний облік операцій по розрахунках з підзвітними особами.

Облік розрахунків з різними дебіторами. Розрахунки за авансами виданими. Розрахунки за претензіями та за відшкодуванням завданих збитків. Синтетичний та аналітичний облік операцій по розрахунках з різними дебіторами.

Тема 3. Облік запасів. Класифікація виробничих запасів. Визначення запасів активами. Документація з обліку надходження та відпуску виробничих запасів. Аналітичний облік виробничих запасів на складі і в бухгалтерії. Оцінка надходження та вибутті запасів згідно з П(С)БО 9 "Запаси". Синтетичний облік руху виробничих запасів.

Особливості обліку малоцінних та швидкозношуваних предметів (МІПП). Документація з обліку МШП. Синтетичний та аналітичний облік МПШ.

Облік виробничого використання запасів. Аналітичний облік витрат виробництва. Облік браку у виробництві.

1 ОБЛІК ГРОШОВИХ КОШТІВ

Мета заняття - ознайомитись з первинним, аналітичним та синтетичним обліком грошових коштів. Заповнити бухгалтерські регістри з обліку грошових коштів.

Зміст і рекомендації до виконання

Під грошовими потоками розуміють готівку, кошти на рахунках у банках, депозити до запитання.

Для обліку грошових коштів Планом рахунків передбачено ведення наступних рахунків: 30 "каса", 31 "Рахунки в банках", 33 "Інші кошти" та на відповідних субрахунках.

Аналітичний облік грошових коштів може вестись за центрами відповідальності і за кожною операційною касою чи касиром, а також за видами іноземної валюти, та видами грошових документів.

Основними первинними документами для обліку грошових коштів є прибуткові і видаткові касові ордери, платіжні доручення, чеки, платіжна вимога-доручення та ін. Крім цих документів, інформація про рух грошових коштів відображається в касовій книзі, виписці банку та ін. При журнальній формі обліку синтетичний та аналітичний облік ведеться в журналі 1 та відомостях до нього.

Завдання 1

(Підприємство колективної форми власності - АТ "Медприлад". Предмет діяльності - виробництво медичних приладів).

Виконувати наступні пункти на підставі наведених даних.

  1. Відкрити у відповідних відомостях (журнал-ордерах) рахунки синтетичного та аналітичного обліку і записати в них початкові залишки.

  2. На підставі даних реєстру господарських операцій за 2-й квартал ц.р. скласти бухгалтерські проводки, зазначити первинні документи і рознести їх у відповідні регістри обліку.

  3. В міру складання бухгалтерських записів визначити необхідні суми.

  4. Оформити наступні первинні документи та регістри обліку:

    1. прибутковий касовий ордер (до операції 1);

    2. об'яву на внесок готівкою (до операції 3);

    3. видатковий касовий ордер (до операції 5);

    4. на підставі прибуткових та видаткових касових ордерів скласти звіт касира;

    5. оформити договір з касиром про повну індивідуальну матеріальну відповідальність;

    6. оформити супровідну відомість до сумки з грошовою виручкою;

    7. оформити акт інвентаризації наявності грошових коштів в касі (до операції 19).

  5. В регістрах обліку і в Головній книзі підрахувати обороти по дебету і кредиту синтетичних та аналітичних рахунків, вивести залишки на кінець звітного періоду.

  6. Скласти шахову відомість (Зведений журнал-ордер) по синтетичних рахунках.

  7. На підставі шахової відомості (Головної книги) скласти бухгалтерський баланс (ф. №1) на 31-ше березня, Звіт про фінансові результати (ф. № 2);

Залишки по синтетичних рахунках АТ "Медприлад" на 31-ше грудня м.р.

Шифр рахунку

Назва рахунку

Сума, грн.

Дебет

Кредит

10

Основні засоби

20000

-

12

Нематеріальні активи

1000

-

20

Виробничі запаси

600

-

23

Виробництво

2000

-

30

Каса

1300

-

31

Рахунки в банках

15000

-

372

Розрахунки з підзвітними особами

1000

-

40

Статутний капітал

-

20000

42

Додатковий капітал

-

5000

43

Резервний капітал

-

2000

131

Знос основних засобів

-

4000

60

Короткострокові позики банку

-

1900

66

Розрахунки з оплати праці

-

8000

Розшифровка синтетичного рахунку 30 "Каса"

Субрахунок

Назва субрахунку

Сума

дол. США

грн.

301

Каса в національній валюті

-

200

302

Каса в іноземній валюті (курс - 5,5 грн. за 1 дол. США)

200

1100

Разом

1300