Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Основна частина Семко С.С.-РАм-08.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
28.10.2018
Размер:
283.94 Кб
Скачать

1.3 Схема з помноженням напруги в 3 рази

Схема випрямляча з потроєнням напруги наведена на рисунку 1.4 (див.Додаток А).До мережі обидві схеми підключаються паралельно, а їх виходи з'єднуються між собою послідовно. Таким чином, напруга на виході випрямляча, яка дорівнює загальному випрямленню напруг (подвоєній напрузі мережі на конденсаторі С2 і одинарному- на конденсатор СЗ), виявляється рівним, приблизно, потроєння напрузі мережі. Характеристики навантажень, випрямляча, наведені на рис. 4, показують, що при струмі близько 200 мА такий випрямляч може віддавати напругу понад 300 В. Характеристики знімалися при опорі - 10 Ом з випрямляча, в якому як випрямні елементів В1, В2 і В3 використовувалися однакові діоди. Напруга живильної мережі підтримувалося рівним 120 В, а ємності конденсаторів Сі С2 і С3 змінювалися їх в межах від 32 до 100 мкф. Характер пульсації випрямленої напруги цієї схеми при рівних значеннях ємності всіх трьох конденсаторів такий же, як і в схемі двохперіодного випрямлення, а коефіцієнт пульсації при навантаженні випрямляча опором 2000 Ом і ємності конденсаторів по 50 мкф - близько 7%. Робочі напруги на конденсаторах С1 і С3 не перевищують 150 в, а на конденсаторі С2 - 300 в. Слід мати на увазі, що в схемі з потроєнням напруги при відсутності навантаження і напрузі живильної мережі 120-127 в випрямлена напруга перевищує 500 . Наведені вище дані показують, що випрямляч з потроєнням напруги може одержати ще більш широке застосування, ніж з подвоєнням.


1.4 Схеми з багаторазовим помноженням напруги.

Для кожного наступного збільшення випрямленої напруги схему випрямляча потрібно доповнити лише двома випрямними елементами і двома конденсаторами, як показано на рисунку. 1.5. (див. Додаток А)

Схема, наведена на рисунку. 1.5 працює тільки при дуже малому споживаної струмі, але зате може давати дуже високе випрямлення напруги. Її зручно застосовувати в телевізорах для живлення анода кінескопа і т. д.Оскільки схема розраховується на малі робочі струми, ємності конденсаторів можуть бути невеликими, в межах від 0,25 до 0,5 мкФ. Через великий опір навантаження коефіцієнт пульсації на виході випрямляча виходить незначним навіть при таких малих значеннях ємності конденсаторів. Повна напруга, що дається випрямлячем, підраховується для не навантаженого випрямляча шляхом множення амплітуди змінної напруги на число пар елементів схеми. За одну пару елементів приймаються конденсатор і випрямний елемент. На рисунку. 1.6 (див. Додаток А) показана симетричну схему багаторазового помноження напруги.

1.5 Розрахунок базових елементів за даними параметрами

Рисунок.1.1 Схема випрямляча з потрійним помноженням напруги

Дані для розрахунку:

Uно=310 В , Iо= 15 мА , U­­1= 127 В , Кп.вих = 0,3%.

1.6 Вибір числа каскадів множення і типу діоді

Бажано вибрати таке число каскадів, при якому необхідну напругу U2 було б близьким до напруги U1, або дещо менший за нього (U2 ≤ U1). У цьому випадку можна застосувати схему з безтрансформаторним включенням випрямляча в мережу. Підставивши у формулі для U2 = 0,85 Uo / n замість напруги U2 напруги U1 , знайдемо число каскадів:

де прийнято U0 = 1,2 Uно= 1,2*310 = 370 В.

Приймаєм n = 3. При цьому отримаємо:

Середній струм:

Вибираєм тип діода Д208 Uобр = 300 В; IСР= 100 мА;