Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Viznachennya_1-125.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
28.10.2018
Размер:
387.58 Кб
Скачать
  1. Яка роль в управлінні підприємством відводиться процесу планування? Обгрунтуйте.

Планування є, власне, процесом визначення цілей, що їх підприємство передбачає досягти за певний період, а також способів досягнення таких цілей. Планування об’єднує структурні підрозділи підприємства спільною метою, надає всім процесам однонапрямленості і скоординованості, що дає змогу найбільш повно й ефективно використовувати наявні ресурси, комплексно, якісно та своєчасно вирішувати різноманітні завдання управління.

  1. Індикативне планування –це форма державного регулюван-ня виробництва через регулювання цін і тарифів, ставок податків, банківських відсоткових ставок за кредит, мінімального рівня заробітної плати та інших показників. Елементи індикативного плану називаються індикаторами. У складі індикативного плану можуть бути і обов’язкові завдання, але їхня кількість дуже обмежена. Тому в цілому план має спрямовуючий, рекомендаційний характер. Стосовно підприємств (організацій) індикативне планування частіше застосовується під час розроблення перспективних планів.

  1. До типових розділів індикативного плану відносять

Розділ I. Соціально-економічна й екологічна ситуація.

 Розділ II. Головні напрями, цілі та пріоритети, структура і пропорції соціально-економічного розвитку.

Розділ III. Соціальний розвиток і рівень життя (Населення, праця і кадри. Узагальнені показники соціального розвитку і рівня життя.Програми соціального розвитку: рівень життя)

4. Розділ IV. Економічний розвиток країни.(Узагальнені показники економічного розвитку, структурні зрушення, пропорції. Програми економічного розвитку)

5. Розділ V. Охорона навколишнього середовища і раціональне використання природних ресурсів.(Цільові орієнтири, пріоритети, норми і нормативи.Програми оздоровлення екологічної обстановки, охорони довкілля і раціонального використання природних ресурсів.)

6. Розділ VI. Економічні регулятори, які застосовують протягом поточного і перспективного періодів (ціни і тарифи (пільги і дотації), податки і платежі (зниження або підвищення податкових ставок); норми амортизаційних відрахувань; бюджетні асигнування кредити; інвестиції )

7. Розділ VII. Прогноз розвитку ринкових відносин і кон'юнктури ринку:( Кон'юнктура внутрішнього ринку і його розвиток.Функціонування товарних, фондових і трудових бірж)

8. Розділ VIII. Бюджетне планування:(Фінансово-кредитна політика.Бюджетна політика.Програми фінансового оздоровлення.)

9. Розділ IX. Соціально-економічний розвиток регіонів.

106. Продукція підприємства - незавершене виробництво, напівфабрикати чи готові до споживання продукти.

107. Назвіть чинники забезпечення конкуренто-спроможності продукції:

- конкретні вимоги потенційних покупців до товару;

- можливі розміри і динаміку попиту на продукцію;

- розрахунковий рівень ринкової ціни товарів;

- очікуваний рівень конкуренції на ринку відповідних товарів;

- головні параметри продукції основних конкурентів;

- найбільш перспективні ринки для відповідного товару і етапи закріплення на ньому;

- строк окупності витрат, пов'язаних з проектуванням, продуціюванням і просуванням товарів на ринку.

108. Стандартизація – це діяльність, що полягає у встановленні положень для загального і багаторазового застосування щодо наявних чи можливих завдань з метою досягнення оптимального ступеня впорядкування у певній сфері, результатом якої є підвищення ступеня відповідності продукції, процесів та послуг їх функціональному призначенню, усуненню бар’єрів у торгівлі і сприянню науково-технічному співробітництву.

109. Сертифікація – це процедура, за допомогою якої визнаний в установленому порядку орган документально засвідчує відповідність продукції, систем якості, систем управління якістю, систем управління довкіллям, персоналу встановленим законодавством вимогам.

110. комерційний розрахунок – це метод ведення господарства шляхом порівняння у вартісній (грошовій) формі затрат і результатів виробничо-фінансової діяльності.

111. кошторисне фінансування – це виділення коштів на утримання закладів, установ і організацій, виконання певних програм і реалізацію певних заходів на підставі спеціального фінансового документа – кошторису.

112. Валовий прибуток - різниця між виручкою і виробничими витратами (собівартістю продукції, визначеної при калькулюванні за неповними витратами). Це поняття включає власне прибуток і так звані невиробничі витрати.

113. Операційний прибуток визначається як валовий прибуток за вирахуванням невиробничих витрат (адміністративних і комерційних).

114. Чистий прибуток - прибуток після оподаткування, тобто той прибуток, який реально надходить у розпорядження підприємства.

115. Ефективність виробництва - це комплексне відображення результатів використання засобів виробництва і робочої сили за певний проміжок часу.

116. Собівартість продукції - це грошова форма витрат на підготовку виробництва, виготовлення та збут продукції. Собівартість продукції комплексно характеризує ступінь використання всіх ресурсів підприємства.

117. Ефективність виробництва - це комплексне відображення результатів використання засобів виробництва і робочої сили за певний проміжок часу.

118. Економічна безпека підприємства - такий стан корпоративних ресурсів і підприємницьких можливостей, за якого гарантується найбільш ефективне їх використання для стабільного функціонування і динамічного науково-технічного і соціального розвитку, відвернення внутрішніх і зовнішніх негативних загроз.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]