Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Розд_л 13 Вим_рюваннопору.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
28.10.2018
Размер:
4.45 Mб
Скачать

13.5. Вимірювання опору ізоляції електричних пристроїв визначення місця пошкодження ізоляції

Для вимірювання опору ізоляції пристроїв, що не знаходяться під робочою напругою, переважно застосовують електромеханічні або електронні мегомметри. Вибір типу мегомметра, його межі виміряння і номінальної напруги визначається параметрами об'єкта вимірювання. Оскільки опір ізоляції більшості ізоляційних матеріалів залежить від значення прикладеної до них напруги, то бажано здійснювати вимірювання при робочій напрузі пристрою. Напруга мегом­метра не повинна перевищувати випробувальну напругу для даного об’єкта.

Вимірювання опору ізоляції екранованoго проводу (кабеля) з допомогою логометричного мегометра. Особливістю таких вимірювань є необхідність усунення впливу струмів поверхневого витоку /s (рис. 145) на результат вимі­рювання об'ємного опору ізоляції кабеля. Для цього на ізоляцію кінців кабеля накладають металеві захисні кільця К (кілька витків голого мідного дроту), які під'єднують до затискача Е мегомметра цьому випадку струм /s по поверхні ізоляції кабеля проходить між захисними кільцями К і екраном е кабеля, обминаючи рамку його різниця потенціалів між захисними кільцями і жилою кабеля овно малою порівняно з робочою напругою мегомметра (вона фактично дорівнює спадові напруги на рамці логометра), і на цій ділянці поверхні Ізоляції струм практично не проходить. Таким чином з мегомметра залежить лише від струму Іу в об'ємі ізоляції між жилою і екраном кабеля (тобто пропорційний до об'ємного опору ізоляції кабеля).

Вимірювання опорів ізоляції відносно землі проводами елекричних мереж. У випадку, коли джерело енергії та споживачі від'єднані (рис. 146, а), з допомогою

-

мегомметра вимірюють еквівалентні опори ізоляції R1+R2 між проводами 1, 2 та заземленням, а також R1.2 між проводами 1 і 2. Зна­чення окремих опорів ізоляції r1, r2, r1.2 визначають, розв'язуючи, систему рівнянь

Аналогічно можна визначити опори ізоляції в трифазних мережах.

Якщо споживачі енергії .не можна від'єднувати від досліджуваної мережі, то опори ізоляції між проводами r1.2 r2.3 i r1.3 шунтуються порівняно малими опорами споживачів і вважають, що опори ізоляції проводів відносно землі r1, r2, r3 з'єднані між собою паралельно. У цьому випадку треба вимірювати опір ізоляції між одним з прово­дів і землею. В результаті дістанемо еквівалентний опір ізоляції для двопровідної та трипровідної мереж:

При вимірюванні опору ізоляції пристрою або мережі, що знахо­дяться під робочою напругою, доцільно користуватися схемою, пода­ною на рис. 146, б. Вольтметром V почергово вимірюють напругу мережі U, а також і С/2 при паралельному підмиканні вольтметра

Визначення місця пошкодження ізоляції кабеля. Одним із найпростіших методів визначення місця пошкодження ізоляції кабеля е метод петлі Муррея, який застосовується у випадку пробою ізоляції між жилою кабеля і бронею або між двома жилами (в трижильному кабелі) і грунтується на використанні схеми одинар­ного моста (рис. 147). Перед вимірюванням треба закоротити одні кінці (наприклад, b, b') пошкодженої та непошкодженої жил, а до двох інших (а, а') під'єднати гальванометр і два плеча одинарного моста R1, R2, одне я яких має бути змінним і використовуватись для зрівноважування. Джерело живлення Е і регулятор чутливості R моста вмикаються між спільною точкою А плечей Rl, R2 і точкою В пробою ізоляції жили (через землю, а у випадку пробою ізоляції між двома жилами — через третю жилу кабеля).

При рівновазі моста

Звідки

де rl — опір однієї жили кабеля.

Відстань від точки а до місця пробою (точка В) при постійному значенні площі поперечного перерізу жил S

де р — питомий опір матеріалу жил кабеля.

Опір з'єднувального проводу і перехідні опори в точках Ь та Ь'/ мають бути малими.

Для визначення місця пошкодження ізоляції кабеля методом Муррея доцільно користуватися спеціальними кабельними мостами типу Р334 та KM—61C.