Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
упр інв ШПОРИ МК 2.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
28.10.2018
Размер:
314.88 Кб
Скачать

30. "Проектне фінансування".

Під проектним фінансуванням звичайно розуміють цільове кредитування позичальника для реалізації інвестиційного проекту без регресу або з обмеженим регресом кредитора на позичальника, за якого забезпеченням платіжних зобов’язань є грошові доходи від функціонування даного проекту, а також активи, що відносяться до цього проекту.

Метою проектного фінансування є надання кредитних коштів з метою фінансування реконструкції, модернізації і розширення діючих промислових підприємств, а також створення нового виробництва в рамках діючих компаній.

Згідно до принципів проектного фінансування, сторони, що надають необхідний капітал, передусім оцінюють здатність проекту стабільно генерувати грошові потоки. Саме ці потоки стають джерелом коштів для обслуговування і повернення боргу та виплати доходу на капітал, інвестований в проект. Таким чином, у проектному фінансуванні гарантією для постачальника капіталу виступає економічний ефект від реалізації проекту. Активи також можуть забезпечити підтримку.

Специфіка проектного фінансування передбачає, що проекти реалізуються на основі наступних принципів:

    • строго визначені або відокремлена економічна діяльність у межах проекту;

    • грамотне управління ризиками і наявність системи функціональних гарантій учасників проекту;

    • наявність проробленої фінансової моделі, що є базою для інвестування й фінансування;

    • професійне управління проектом.

Успіх проекту багато в чому залежить від наявності сильної команди менеджерів, які мають волю до успіху. Іншими словами, від того, наскільки професійно організовано управління проектом і комунікації поміж його учасниками. Тому до всіх функціональних систем компанії (логістика, фінанси, маркетинг тощо) застосовуються найжорсткіші вимоги.

Оскільки коло учасників проекту є достатньо широким, менеджерам проекту слід приділяти увагу відносинам з партнерами та інвесторами і координації їх роботи. Це дозволить забезпечити прозорість інформаційних і фінансових потоків і досягти основних цілей проекту.

22. Інвесторська кошторисна документація та її автоматизування.

Інвесторська кошторисна документація - це сукупність кошторисів (кошторисних розрахунків), відомостей кошторисної вартості пускових комплексів, черг будівництва, зведень витрат, пояснювальних записок до них та відомостей ресурсів, складених на стадії розроблення проектної документації.

Локальні кошториси складаються в поточному рівні цін на трудові й матеріально-технічні ресурси. За складання цих кошторисів застосовуються такі нормативні документи й показники:

- Ресурсні елементні кошторисні норми України;

- Вказівки щодо застосування ресурсних елементних кошторисних норм;

- Ресурсні кошторисні норми експлуатації будівельних машин і механізмів;

- поточні ціни на матеріали, вироби й конструкції;

- поточні ціни машино-години;

- поточна вартість людино-години відповідного розряду робіт;

- поточні ціни на перевезення вантажів для будівництва;

- Правила визначення накладних витрат.

Об'єктні кошториси складаються на об'єкти в цілому підсумовуванням даних локальних кошторисів з групуванням робіт та витрат за відповідними стовпцями кошторисної вартості будівництва. Ці кошториси, аналогічно до локальних, складаються також у поточному рівні цін на ресурси.

В об'єктних кошторисах за даними локальних позначаються кошторисні трудомісткість і заробітна плата. В окремих випадках роль об'єктного кошторису може виконувати локальний. Так, якщо вартість об'єкта може бути визначена за одним локальним кошторисом, то об'єктний не складається.

Кошторисні розрахунки на окремі види витрат складаються, якщо ці види витрат не враховано в кошторисних нормативах (наприклад, компенсації у зв'язку з вилученням земель під забудову; витрати, пов'язані із застосуванням пільг і доплат, установлених урядовими рішеннями, отриманням архітектурно-плану­вальних завдань, технічних умов, експертних висновків тощо). За наявності нормативів на окремі види витрат, виражених у процентах від повної кошторисної вартості, кошторисні розрахунки не складаються.

Зведений кошторисний розрахунок вартості будівництва підприємств, будівель, споруд або їх черг — це кошторисний документ, що визначає певну кошторисну вартість будівництва всіх об'єктів, передбачених Проектом або Робочим проектом, включаючи кошторисну вартість будівельних і монтажних робіт, витрати на придбання устаткування, меблів та інвентарю, а також усі супутні витрати.

Зведення витрат — це кошторисний документ, який об'єд­нує зведені кошторисні розрахунки вартості будівництва промислового підприємства (споруди) або його черги та об'єктів іншого галузевого призначення.Зведення витрат складається у випадках, коли одночасно з будівництвом виробничих об'єктів передбачається спорудження об'єк­тів житлово-цивільного призначення або бази будівельної індустрії, профтехучилищ, профілакторіїв, об'єктів підсобного сільського господарства та побутового обслуговування населення, міського наземного пасажирського транспорту, доріг, шляхопрово­дів та подібних інженерних споруд, а також об'єктів, які споруджуються за рахунок коштів на виробниче будівництво.