Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
SOTsIOLOGIYa.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
27.10.2018
Размер:
334.34 Кб
Скачать

33. Проблеми і труднощі здійснення соціологічних досліджень

Проблеми І труднощі ведення соціологічного дослідження показує, що найтиповіші помилки і труднощі соціологічних досліджень в розробці програми соціологічного дослідження є: по-перше, проблеми, що сформульовані в програмі, часто не відображають реальної ситуації. Поставлені уже раніше і реалізовані проблеми часто-густо ігноруються або ж просто не враховуються. По-друге, мета дослідження не зв'язана з проблемою, сформульована часто абстрактно, не відображає специфіку об'єкту. Не визначені чітко завдання дослідження. Поставлені завдання, відірвані від реальних можливостей, засобів дослідження. В ході розробки програми не проводиться аналіз моделі об'єкту в системі факторів. На основі наявних даних важко встановити межі об'єкту, його кількісний склад, структуру та ін.; по-третє, не визначено предмет дослідження, дається досить вузька або широка інтерпретація предмету дослідження, в ході формування програми з'ясовувалось, що дуже слабо теоретично розроблено предметний зміст дослідження. В процесі дослідження ігнорується значення теоретичної моделі дослідження. Акцент в дослідженні повністю перенесено на аналіз емпіричних показників. В процесі дослідження змішується теоретичний і емпіричний рівень аналізу процесів, а теоретична інтерпретація здійснюється фрагментарне, відсутні гіпотези не співвіднесені між собою категорії аналізу і одиниці аналізу, не побудована схема понять операційної інтерпретації.

34. Проблеми інтеграції особи

У сучасному світі усвідомлюється необхідність інтеграції осіб з обмеженими можливостями

здоров’я в суспільство шляхом подолання не тільки фізичних, але й символічних бар’єрів у їхньому житті.

У зв’язку з цим особливої гостроти набуває проблема інтеграції осіб з обмеженими

можливостями з різними формами інвалідності у соціум, що є вищою метою їх соціальної реабілітації.

Науковці розглядають соціальну реабілітацію інвалідів як цілісний, динамічний, безперервний процес

розвитку особистості, що забезпечується відповідністю між наявним рівнем потреб і рівнем задоволення

цих проблем, сприяє активній участі людини-інваліда в життєдіяльності суспільства

35. Проблеми істини в соціологічних дослідженнях

Заблуждение - знання, не відповідне до реальності, але прийняте за дійсне. Від оман, які виникають ненавмисно, необхідно відрізняти неправду, яка є навмисне викривлення дійсності. Заблуждение й неправду дають певну характеристику знання.

Істина – адекватне відображення у свідомості людини, її уявленнях, поняттях, судженнях, умовиводах, теоріях об’єктивної дійсності.

Істина буває: об’єктивною, абсолютною і відносною.

Об’єктивна істина – це такий зміст знань, котрий не залежить від людини, її свідомості, мислення.

Абсолютна істина – це повне, точне, вичерпне відображення об’єкта у мисленні людини. Це таке знання про речі, процеси і явища, котре не можна спростувати. Наприклад, знання про те, що Земля обертається навколо Сонця

Відносна істина – це неповне, незавершене, неостаточне знання, котре в процесі пізнання уточнюється, поглиблюється. Воно визначається рівнем розвитку науки в даний період

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]