Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Прист.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
27.10.2018
Размер:
173.06 Кб
Скачать

2)Професор Роджер Блюм. Отже, функції змі:

1.Функція інформування.

Завданням ЗМІ є контроль за станом оточуючого середовища, повідомлення людям усіх новин, за допомогою яких вони зможуть зрозуміти навколишній світ. ЗМІ передають такі новини, які повинні навчати, просвіщати, надавати людям ті знання, котрі вони більше ніде не зможуть отримати. Це означає, що ЗМІ продукують гласність у передачі інформації. Саме ця функція і є найважливішою, голо­вною функцією ЗМІ.

2) Функція артикуляції.

ЗМІ повинні не тільки передавати те, що сказали "сильні цього світу", вони повинні також надавати широким масам можливість вис­ловлювати власну думку, заявляти на повен голос про свої потреби, протести, про свої радощі та турботи. Це відбувається тільки тоді, коли в розпорядженні аудиторії є спеціальний "форум думок" (наприклад, сторінка читацьких листів, "відкритий мікрофон"), та тоді, коли про думки людей щодо їхніх проблем журналісти дізнаються, за допомогою інтерв'ю, шляхом розслідування, опитування тощо.

Функція соціалізації.

Під функцією соціалізації розуміється передача культурних здобутків, освітня функція ЗМІ. Оскільки до завдань преси належить передача зразків, цінностей та норм буття, гідних та уможливлених для людини, загальноприйнятих у суспільстві, то ЗМІ таким чином соціалізують людину. ЗМІ повинні виконувати це завдання, не тільки передаючи інформацію про те, що сталося, а так, щоб пояснити, зіставити, поглибити події року, тижня, висвітлити їхні причини та показати важливі зв'язки між ними. Це означає, що вони аналізують події, прагнуть глибше та ширше висвітлити потрібні теми.

Функція критики та контролю.

Є такі автори, корі не сприймають функцію ЗМІ критики та контролю. Бо вважають, що тільки народ, нація, а не працівники ЗМІ, можуть і повинні критикувати тих, хто стоїть при владі. Але ж для цього є функція артикуляції, і навіть німецькі та швейцарські суди добре ставляться до функції критики та контролю. Згідно з цим, ЗМІ повинні виконувати функцію громадського контролю, наглядати за роботою всіх, хто має владу. Через це ЗМІ не стають офіційною "четвертою владою".

Функція кореляції.

Кореляцією вважається взаємодія між редакцією будь-якою засобу масової інформації та його аудиторією в процесі узгодження різних думок та точок зору. Це відбувається під час коментування працівниками ЗМІ подій та ситуацій у світі. Залежно від характеру ЗМІ, ця функція використовується для створення громадської думки: одна партійна газета може видати полум'яні заклики до боротьби. Громадсько-правове радіо або телебачення, навпаки, повинні, в основному передавати думки громадян, тим самим виконуючи свій громадський обов'язок.

Функція обслуговування.

З матеріалів, що розповсюджують газети, радіо та телебачення, споживачі повинні отримувати практичну допомогу, корисні поради для свого повсякденного життя. Все, про що ми дізнаємось із ЗМІ, чи то прогноз погоди, затори на дорогах, забруднення навколишнього середовища, курси валют, відомості про померлих, платня за орен­ду квартири, де, коли, які відбудуться або відбулися заходи - знання про все це поліпшує наше буденне життя. Як в будь-яких газетах та журналах, так і на телебаченні та радіо існують спеціальні служби порад, котрі допомагають своїм читачам, слухачам, глядачам вирішувати юридичні, освітні проблеми, радять, як зберегти здоров'я та навіть знайти робоче місце. Тому дуже важливо, щоб ЗМІ сумлінно виконували свою функцію обслуговування.